Hlavní obsah

Chystají se změny v opatřeních. Zkrátit se má platnost testů

Aktualizováno

Rada vlády pro zdravotní rizika jednala o možném krácení platnosti testů na koronavirus. Zkrátit by se podle ní mohla i karanténa v případě ukončení PCR testem. Ve čtvrtek to uvedla hlavní hygienička Pavla Svrčinová. Při zhoršování situace by pak mohli mít podle ní neočkovaní omezený vstup na některé akce.

Andrej Babiš popsal chystané změnyVideo: Novinky

 
Článek

Nyní platí antigenní test 72 hodin a PCR test týden. Karanténa momentálně trvá 14 dní.

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) by se měla platnost PCR testů zkrátit na 72 hodin a antigenních testů na jeden den. Řekl to novinářům v Ústřední vojenské nemocnici, kde podstoupil očkování třetí dávkou proti covidu-19.

Karanténní opatření by se mohla měnit od 25. října. Detaily má ministerstvo zdravotnictví představit v pátek.

Podle Svrčinové by se platnost testů mohla zkrátit na úroveň sousedních zemí. „Chceme se přiblížit okolním státům, ve všech jsou v okolí jsou testy platné podstatně kratší dobu než v ČR,” uvedla bez dalších podrobností hygienička.

Od pátku půjdou v Itálii testy na dračku

Evropa

V případě dalšího zhoršení situace by podle ní mohlo dojít i k ukončení uznávání antigenních testů. „Můžeme jít i touto cestou, ale zatím to není na stole,” dodala Svrčinová.

Případně by mohlo dojít i k omezení vstupu pro neočkované na některé akce. „To by se musela podstatně zhoršit epidemiologická situace,” upřesnila.

Svrčinová zdůraznila, že klíčové je očkování. Celková proočkovanost populace nedosahuje zatím ani 60 procent, přičemž žádoucí by byla proočkovanost kolem 80 procent.

Babiš ve čtvrtek uvedl, že praktičtí lékaři budou moci nově očkovat vakcínou Pfizer/BioNTech.

O opatřeních bude podle něj informována i stávající opozice, která po volbách sestavuje přístí vládní koalici. Ministr Adam Vojtěch (za ANO)  se setká se svým možným nástupcem Vlastimilem Válkem (TOP 09).

Reklama

Výběr článků

Načítám