Hlavní obsah

Od pátku půjdou v Itálii testy na dračku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Itálie

Itálie se připravuje na prudké zvýšení poptávky po testech na koronavirus od nadcházejícího pátku. V tento den totiž začne platit nařízení, podle nějž budou muset všichni zaměstnanci prokazovat svou bezinfekčnost jedním ze tří způsobů: certifikátem o ukončeném očkování, potvrzením o prodělání nemoci covid-19 nebo negativním testem.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Antigenní test na covid

Článek

Počet dosud neočkovaných zaměstnanců odhadují zdravotnické úřady na pět milionů. Ti se budou muset podrobovat na vlastní náklady pravidelnému testování, pokud budou chtít nadále docházet na pracoviště. V případě rychlotestů by mělo jít jen o dvoudenní intervaly.

Italské lékárny se mezitím intenzivně chystají na návaly. „Děláme vše pro to, abychom denně mohli provádět proti nynějšku desetitisíce testů navíc,“ řekl Marco Cossolo, prezident svazu majitelů lékáren.

Italové budou moct do práce jen s potvrzením o bezinfekčnosti

Evropa

Už v posledních dnech zaznamenali lékárníci zvýšený zájem a od pátku hodlají posílit svůj personál.

Vláda postupuje krok za krokem

Vláda premiéra Maria Draghiho v uplynulých měsících zaváděla povinnost prokazování bezinfekčnosti postupnými kroky, aby si Italové na novou povinnost zvykli. Nyní bude platit, že toho, kdo neprokáže bezinfekčnost do pěti dnů, zaměstnavatel suspenduje bez náhrady mzdy. Propouštění ale možné nebude. Požadavek odborů na testy zdarma kabinet odmítl.

Účinnost očkování po sedmi měsících u většiny lidí neklesá, tvrdí italská studie

Koronavirus

Podíl plně nebo částečně očkovaných dosáhl v Itálii 75 procent. Vláda to ale považuje za nedostatečné.

Reklama

Výběr článků

Načítám