Hlavní obsah

Chvojka: ČSSD je spokojena, je reálné, že podpoří rozpočet

Právo, nig

Po skončeném kolečku jednání o státním rozpočtu, kdy se dohadovali jednotliví ministři s ministryní financí Alenou Schillerovou o penězích navíc pro své resorty, sociální demokracie nejspíš státní rozpočet podpoří. V neděli to řekl v České televizi šéf poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf poslanců ČSSD Jan Chvojka.

Článek

„Jisté není nic, ale je to velmi reálné, že ČSSD státní rozpočet podpoří,“ prohlásil  Jan Chvojka. Před časem ale soc. dem. pro rozpočet ve vládě nehlasovala. [celá zpráva]

Chvojka uvedl, že je s dosavadními jednáními spokojen, došlo na kompromis. Podařilo se dojednat peníze pro vnitro, pro hasiče i policisty, pro sociální služby, pro zemědělství na boj se suchem a kůrovcem.

My jsme uspěli se svými požadavky, ukázalo se, že byly relevantní
Jan Chvojka

„My jsme uspěli se svými požadavky, ukázalo se, že byly relevantní,“ řekl a podle něho již chybí jen jednání Lubomíra Zaorálka, který se má stát v úterý ministrem kultury, o penězích pro tento resort.

Šéf klubu KSČM Pavel Kováčik byl vyhýbavý. Sice ocenil, že se přidá na dopravní stavby, nicméně komunisté podle něho dál trvají na tom, že 40 miliardový schodek je příliš vysoký a měl by se snižovat směrem k třiceti miliardám. Podle něho by vláda dbát na rezervy pro budoucnost, neboť ekonomika bude zpomalovat.

Na to poukázal v nedělní diskusi i předseda klubu KDU-ČSL Jan Bartošek. Jednání o státním rozpočtu je podle něho velmi úsměvné, protože ministři usilují o peníze pro své resorty a vláda přitom neplní to, co slíbila občanům, že bude směřovat k vyrovnanému rozpočtu. „Resorty se předhání, kolik peněz pro sebe seženou a v půlce roku budeme řešit nedostatek peněz na sociální služby,“ prohlásil kriticky.

Za těchto okolností, kdy nebude dost peněz na sociální oblast, lidovci státní rozpočet nepodpoří, prohlásil.

ČSSD by vyměnila zahraniční výbor za sociální

Sociální demokraté by rádi vyměnili post šéfa zahraničního výboru, který v úterý ohlášeným jmenováním do křesla ministra kultury opustí Lubomír Zaorálek, za vedení sociálního výboru.

„Od samotného začátku této Sněmovny jsme měli zájem o předsednictví ve výboru pro sociální politiku, a myslím, že by tato funkce soc. dem. slušela,“ řekl v Otázkách Václava Moravce Chvojka. Připustil, že výměna na vedoucích postech výborů je jednou z cest, jak zajistit to, aby měly všechny výbory v dolní komoře své předsedy. Nyní je volné křeslo šéfa právě sociálního výboru a také školského, kde se nepodařilo zatím ODS prosadit nástupce po Václavu Klausovi ml.

Další cestou je dovolení nového zástupce ČSSD do zahraničního výboru, ve kterém mají sociální demokraté vyhrazeno jediné místo. Podle Chvojky by to mohl být současný místopředseda výboru pro evropské záležitosti a místopředseda strany Ondřej Veselý.

Sociální demokraté nebudou blokovat jednání o ústavní žalobě na prezidenta Miloše Zemana, kterou Sněmovně postoupil Senát. „Podpoříme projednání tak, aby nespadla pod stůl a všichni poslanci si mohl k věci říci názor,“ uvedl Chvojka s tím, že ale neřekne, jak budou poté členové klubu hlasovat o samotné žalobě. K jejímu schválení je třeba 120 hlasů.

Naopak komunisté, nebudou ani pro zařazení na program. Podle Kováčika KSČM by dala přednost řádnému jednání o kompetencích přímo voleného prezidenta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám