Hlavní obsah

Václav Klaus mladší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Hloušek, Právo
Článek

Václav Klaus mladší je syn bývalého prezidenta Václava Klause. Proslul jako úspěšný ředitel soukromého gymnázia PORG a také jako politik konzervativnějšího křídla ODS. S tou se v roce 2019 pro názorové neshody rozešel a založil vlastní stranu - Trikolóru.

Když po volbách 2021 strana získala pouhé 3,4% hlasů, Václav Klaus ml. se rozhodl odejít nejen ze strany, ale z veřejného života vůbec.

Veřejná činnost

V letech 2002 až 2008 a znovu v letech 2016 až 2019 byl členem Občanské demokratické strany, byl expertem strany pro oblast školství. Za ODS byl v roce 2017 zvolen do Poslanecké sněmovny, kde usedl i v čele školského výboru.

Členství v ODS ukončil dvakrát. Zatímco v roce 2008 členství ukončil proto, že nesouhlasil, stejně jako jeho otec, se zvolením Mirka Topolánka předsedou strany, v roce 2019 byl jeho konec nedobrovolný. Zapsal se totiž jako kontroverzní poslanec přes své výroky, které měly řadu podporovatelů i mimo voličskou základnu ODS.

Články k tématu