Hlavní obsah

Žábou na prameni jsou Němci a Maďaři, tvrdí čeští europoslanci k tvrdším sankcím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Na přijetí tvrdších sankcí proti Rusku není na půdě Evropské unie shoda. Proti se staví podle oslovených českých europoslanců Maďarsko. Hlavním problémem je ale Německo, které se bojí, aby na něho neměly sankce příliš velké ekonomické dopady. Prostor pro tvrdší sankce ale je. Europoslanci vidí jako možné odstřižení dalších ruských bank od systému SWIFT či embargo na dovoz plynu nebo ropy. Diskuse by se mohla vést i o bezletové zóně nad částí Ukrajiny.

Foto: Yves Herman, Reuters

Poslanci Evropského parlamentu naslouchají projevu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Článek

„K otázce přijetí tvrdších sankcí nepanuje mezi státy EU jednota,“ napsala Novinkám europoslankyně ANO Dita Charanzová.

Na tvrdších sankcích se musí totiž shodnout všechny členské země, jednotlivé státy mohou konkrétní návrhy vetovat.

EU představila další sankce proti Rusku

Válka na Ukrajině

„Snažíme se proto, aby byly sankce rozumné, a ne že zakážeme pomalu dýchat Rusům. Nechceme vyprovokovat vetování u zemí, které jsou na hraně,“ uvedla europoslankyně Markéta Gregorová (Piráti).

Hlavním problémem je Německo

Česká republika dlouhodobě tvrdší sankce podporuje. „Pokud bude mít (ruský prezident) Putin peníze na válku, tak ji dál povede,“ řekl Novinkám europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09). „Země typu Německa a Maďarska by ale chtěly sankce mírnější,“ uvedl.

U západního souseda je podle něj problémem závislost na ruském plynu. V Maďarsku hrají roli zase nadstandartní vztahy prezidenta Viktora Orbána s Putinem.

Rusko uvalilo sankce na amerického prezidenta Bidena

Válka na Ukrajině

„Hlavním problémem je nicméně Německo, které se bojí, že by tvrdší sankce měly pro něj výrazné dopady,“ nastínil situaci na evropské půdě.

Debata o bezletovém prostoru

Mezi tvrdší sankce se dá podle Charanzové zahrnout embargo na dovoz plynu, uhlí a ropy z Ruska. Podle dalších europoslanců je prostor i pro odstřižení dalších ruských bank od platebního systému SWIFT.

Podle pirátské europoslankyně Gregorové by mohly více dopadnout na ruské oligarchy, možností je například větší omezení vývozu luxusního zboží. Reálná debata se má podle ní vést na evropské půdě také o bezletové zóně, a to alespoň nad humanitárními koridory.

Europoslanci: Okamžitě zastavme dodávky plynu z Ruska, platíme tanky pro Putina

Válka na Ukrajině

„Je to citlivé téma, které by mohlo vést k eskalaci konfliktu. I kdybychom se ale jenom bavili o tom, že ji chceme umožnit, tak je to důležité,“ vysvětlila Novinkám.

„Putin totiž operuje s tím, že se toho bojíme,“ dodala Gregorová.

Europoslanci vyzvali, aby se Ukrajina stala kandidátem vstupu do EU

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám