Hlavní obsah

Europoslanci vyzvali, aby se Ukrajina stala kandidátem vstupu do EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropský parlament vyzval orgány Evropské unie, aby pracovaly na přiznání statusu kandidátské země Ukrajině a aby ji začlenily do jednotného unijního trhu. V usnesení přijatém výraznou většinou hlasů europoslanci rovněž požadují, aby EU rozšířila dosud přijaté sankce proti Rusku, které minulý týden zahájilo invazi na Ukrajinu. Ostře přitom odsoudili ruské počínání včetně prohlášení naznačujících možnost použití jaderných zbraní.

Foto: Yves Herman, Reuters

Poslanci Evropského parlamentu naslouchají projevu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského

Článek

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondělí podal žádost o přijetí své země do EU a v úterním projevu k poslancům apeloval na podporu od unie. Skupina lídrů zemí východního křídla EU podpořila myšlenku na rychlé přijetí Ukrajiny, západoevropští politici jsou však zdrženlivější.

Europoslanci v usnesení schváleném 637 hlasy ze 676 hlasujících vyzvali k přiznání statusu kandidáta členství Ukrajině „na základě zásluh“ a unijních pravidel. Orgány EU by měly mezitím pokračovat v práci na integraci Ukrajiny do jednotného trhu, požadují poslanci.

Státy EU by také podle rezoluce měly omezit zejména dovoz klíčových surovin poskytujících Rusku příjmy, včetně ropy a zemního plynu. Unie by už v Rusku neměla investovat nové peníze, stejně jako Rusko v unijních zemích. Rusko by mělo být vyloučeno z mezinárodního platebního systému SWIFT a všem ruským bankám by měla být znemožněna účast na evropském finančním systému.

Reklama

Výběr článků

Načítám