Hlavní obsah

Česko oficiálně požádalo tři státy o pomoc s pacienty

Novinky, jam

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká republika kvůli kritické situaci v tuzemských nemocnicích po týdnech naléhání některých hejtmanů požádala Německo, Polsko a Švýcarsko o umístění minimálně několika desítek českých pacientů. Zatím nebylo rozhodnuto o převozu žádného pacienta, podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) jde pouze o formální krok.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Anesteziologicko-resuscitační klinika v Thomayerově nemocnici v Praze, kde ošetřují pacienty s koronavirem.

Článek

„V České republice trvá nepříznivý vývoj epidemické situace v souvislosti s onemocněním covid-19. Vysoký počet nově nakažených pacientů stále zvyšuje tlak na zdravotní systém a přibývá těch vyžadujících hospitalizaci. Lůžková nemocniční péče se ve většině krajů dostala za hranici svých možností. Česká republika proto aktivovala zahraniční pomoc a s žádostí o součinnost s umístěním pacientů oslovila Německo, Švýcarsko a Polsko,“ popsalo ministerstvo zdravotnictví v tiskové zprávě důvody.

Nemocnice volají kolegy na pomoc

Koronavirus

Pro uskutečnění převozu a umístění pacienta do zahraničí je nutné splnit poměrně složité byrokratické kolečko. Podle resortu se na tom musí současně podílet ministerstva zdravotnictví, zahraničí a vnitra.

„O samotném transportu do zahraničí rozhodne ošetřující lékař a odešle ministerstvu zdravotnictví unijní formulář s žádostí o transport. Ministerstvo zdravotnictví následně formulář vloží do systému včasného varování a reakce EWRS. Nemocnice poté zajistí zdravotnickou dokumentaci pacienta v jazyku přijímací země a získá od pacienta souhlas s transportem do zahraničí. Pokud je nutné péči v zahraničí hradit, schválí ji zdravotní pojišťovna,“ popsal celou proceduru náměstek ministra zdravotnictví Vladimír Černý.

Rakousko a Slovinsko nabídli Česku pomoc s péčí o pacienty

Koronavirus

Splněním všech těchto administrativních kroků to ještě nekončí a neznamená to, že pacient zamíří do zahraniční nemocnice. „Následně zahraniční zdravotnické zařízení stanoví termín přijetí pacienta. Vysílající nemocnice zajistí transport, resp. poskytovatele zdravotnických služeb, který disponuje věcným a technickým vybavením a oprávněním k převozu. Přepravu uhradí ministerstvo zdravotnictví a požádá EU o refundaci těchto nákladů,“ doplnil výčet Černý.

Ministertvo k tomu vytvořilo přehledný názorný postup.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Popis průběhu převozu pacienta do zahraničí

V tuzemských nemocnicích k pátku zbývá 14 procent volných lůžek intenzivní péče. Nemocnice v některých krajích jsou již za hranicemi svých kapacit a jsou často odkázány na pomoc od jiných zařízení v jiných krajích. Omezena je taktéž plošně veškerá běžná péče.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám