Hlavní obsah

Rychle a bez byrokracie. Rakousko Slovensku pošle vojenské lékaře

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava (Od našeho zpravodaje)

Slovenským nemocnicím, potýkajícím se s rekordním počtem pacientů s nemocí covid-19, by měli vypomoct rakouští vojenští lékaři. Ve čtvrtek to potvrdil slovenský ministr obrany Jaroslav Naď.

Foto: archiv H. Ouředníkové, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Je to princip evropské solidarity, rychle a bez byrokracie pomoci. Přijali jsme už pacienty vyžadující intenzivní péči z Francie, Itálie a Černé Hory. Rakouská armáda nyní pomůže Slovensku personálem,“ sdělil podle agentury APA rakouský kancléř Sebastian Kurz.

Náměstek slovenského ministra zahraničí Martin Klus řekl, že pomoc nabídlo také Polsko a Maďarsko. Polsko nabízí 200 míst na tamních jednotkách intenzivní péče.

„Nové mutace koronaviru se bohužel šíří rychleji, způsobují nárůst počtu nakažených a zvyšují tlak na už nyní mimořádně přetížené nemocnice. Nevyhnutelně proto potřebujeme hlavně pomoc zdravotníků,“ uvedl Klus.

Babiš po jednání V4: Polsko a Maďarsko nám v nouzi pomůžou s covid pacienty

Domácí

Situaci ve slovenských nemocnicích zhoršuje i fakt, že značný počet zdravotníků je v neschopnosti nebo karanténě.

Aktivace unijního systému civilní obrany

Slovenská vláda proto ve středu požádala členské země Evropské unie o vyslání lékařů a zdravotních sester do svých nemocnic. Bratislava tím aktivovala systém civilní ochrany EU, chtěla by získat ze zahraničí na měsíční výpomoc deset lékařů a 25 zdravotních sester. Pomáhat by měli na jednotkách intenzivní péče ve slovenských nemocnicích.

Žádost o zahraniční pomoc přišla v čase, kdy je Slovensko na prvním místě na světě v počtu úmrtí na covid-19 v přepočtu na obyvatele a v zemi neustále stoupá počet hospitalizovaných.

Slovensko žádá o pomoc v boji s covidem

Koronavirus

„Počet pacientů, kteří vyžadují intenzivní formu zdravotní péče, je kritický, přičemž panuje obava, že v případě dalšího nárůstu počtu hospitalizovaných by mohlo dojít k výraznému omezení poskytování zdravotní péče,“ uvedlo slovenské ministerstvo zdravotnictví.

Situace je kritická

Na Slovensku za uplynulý den zaznamenali 2555 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 a 103 úmrtí. V nemocnicích je 3605 pacientů s potvrzeným covid-19, z toho 293 na JIP a 328 na plicní ventilaci.

Celkově bylo v zemi dosud pozitivně testováno 285 419 lidí a od začátku pandemie na Slovensku zemřelo 6271 lidí. V zemi bylo zatím očkováno 251 253 lidí a 81 589 osob dostalo i druhou dávku vakcíny.

Reklama

Výběr článků

Načítám