Hlavní obsah

Rakousko a Slovinsko nabídli Česku pomoc s péčí o pacienty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) na jednání šéfů diplomacií zemí C5 (ČR, Slovensko, Rakousko, Maďarsko, Slovinsko) obdržel od Slovinska a Rakouska nabídky pomoci s péčí o pacienty s těžkým průběhem koronaviru. Uvedl to na Twitteru. Společně chtějí země naléhat na urychlení registrace dalších vakcín v Evropské unii.

Foto: Novinky

Přístroje na covid oddělení

Článek

„Na jednání ministrů zahraničí zemí C5 jsem dostal nabídky pomoci s péčí o pacienty s těžkým průběhem koronaviru od Slovinska a Rakouska. Budu je tlumočit ministrovi zdravotnictví,” napsal Petříček.

V českých nemocnicích je nyní s covidem-19 ve vážném stavu přes 1500 pacientů. Data z neděle ukazují 1507 pacientů ve vážném stavu, což je o 200 víc než před týdnem. Celkem je v nemocnicích s koronavirem 7049 lidí, zařízení jsou na hraně kapacit. Volných je podle dat ministerstva zdravotnictví k dnešnímu ránu 14 procent lůžek intenzivní péče, pro pacienty s covidem jich zůstává 159.

Standardních lůžek s kyslíkem pro nakažené je 673. Připraveno je ještě 146 takzvaných reprofilizovaných lůžek, která jsou za běžného provozu určena k poskytování péče jiného typu či odbornosti, a chystají se jich další stovky.

Už se na to nemůžou jen dívat. Bavorsko a Sasko nabízejí Česku testy, vakcíny i lůžka

Evropa

Liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) také uvedl, že požádá o další pomoc armády, neboť nemocnice v kraji nemají personál pro další těžce nemocné s koronavirem.

„Také jsme se dohodli, že chceme společně tlačit na urychlení registrace dalších vakcín v EU,” napsal dále Petříček. Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) dosud schválila vakcíny společností Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca.

Reklama

Výběr článků

Načítám