Hlavní obsah

Tisková konference vlády ke koronaviru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) na pondělním jednání schválil návrh pandemického zákona, který by mohl nahradit nouzový stav a který dlouhodobě prosazuje opozice. Tématem jednání byl i kompenzační bonus či novela rozpočtu na letošní rok. Brífink po jednání je naplánovaný na 17. hodinu, Novinky ho nabídnou živě.

TK po jednání vlády 15.2. Video: ČTK

 
Článek

Nový zákon o kompenzačním bonusu by měl zvýšit denní příspěvek z 500 na 1000 korun, účinný by měl být zpětně od 1. února. Zároveň by již neměl být podle úřadu navázán na nouzový stav. Podpora bude zaměřená na firmy a podnikatele, u kterých klesly v rozhodném období tržby o 50 a více procent.

Prouza: Ministři by neměli vyhrožovat, kompenzační bonus může fungovat i bez nouzového stavu

Ekonomika

Schválený schodek rozpočtu na letošní rok je pak 320 miliard korun, nepočítá však s dopady daňového balíčku, který mimo jiné zrušil superhrubou mzdu a snížil zdanění. Kromě toho pak bude muset vláda do nové výše schodku podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) promítnout náklady na nové programy kompenzací podnikatelům. Ministerstvo financí proto navrhlo zvýšení schodku na 500 miliard korun.

Vláda vyhlásila nouzový stav do konce února

Domácí

Pondělní jednání bylo již čtvrté za posledních pět dní. V pátek a o víkendu ministři řešili důsledky toho, že Sněmovna nevyslovila souhlas s prodloužením nouzového stavu. Vláda ho v neděli vyhlásila znovu na základě žádosti hejtmanů. Platit bude do konce února, kabinet chce těchto 14 dní využít k jednání s opozicí o budoucí podobě boje s epidemií.

Reklama

Výběr článků

Načítám