Hlavní obsah

Vláda vyhlásila nouzový stav do konce února

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vláda v neděli schválila vyhlášení nového nouzového stavu na základě žádosti hejtmanů. Poté, co prodloužení stávajícího stavu nouze Sněmovna ve čtvrtek neschválila, byla toto podle podle premiéra Andreje Babiše (ANO) jediná možnost. Někteří právníci však tvrdí, že i toto je protiústavní, kabinet to ale odmítá.

Tisková konference vlády k vyhlášení nouzového stavuVideo: ČTK

 
Článek

„Mám pro občany dobrou zprávu. Vláda na základě jednání s hejtmany vyhlásila od pondělí stav nouze. Situace není dobrá, v Česku se rozšiřuje britská mutace,“ uvedl premiér po jednání s hejtmany. V neděli (dnes) o půlnoci tak naváže na nynější nouzový stav.

Všichni hejtmani, včetně pražského primátora, požádali vládu o vyhlášení nouzového stavu na území svého kraje po dopoledním jednání s ministry. Kabinet plánuje o další podobě boje s epidemií jednání s opozicí. Hejtmani i zástupci sněmovních stran mají k řadě opatření výhrady.

V platnosti tak zůstává zákaz nočního vycházení a uzavření maloobchodu a služeb. Stejně tak zůstávají zavřené restaurace, skiareály či fitness centra. Vláda přijala jen několik menších úprav, které se týkají například zrušení omezení otevíracích hodin úřadů či nových pravidel pro knihovny.

Vláda přijala nová opatření. Změní se úřední hodiny nebo pravidla pro knihovny

Domácí

Bez nouzového stavu by se zrušila opatření vyhlášená podle krizového zákona, část z nich by zřejmě přešla pod gesci ministerstva zdravotnictví, část pod hejtmany. V takovém případě by pak podle Babiše otevřely obchody a služby, uzavřené by zůstaly školy nebo restaurace. „To si nemůžeme dovolit,“ uvedl.

Nová skutková situace 

Někteří ústavní experti nicméně upozorňují, že vyhlášení nového nouzového stavu, který by navazoval na nouzový stav neprodloužený Sněmovnou, je protiústavní, a to bez ohledu na žádost hejtmanů. Stejná názor zastává předseda Senátu Miloš Vystrčil.

Kysela: Nový nouzový stav by teď byl protiústavní, i kdyby o něj hejtmani požádali

Domácí

Například ústavní právník Jan Kysela Právu řekl, že by nové vyhlášení nouzového stavu by bylo možné až po určité době, kdy by se ukázalo, že prostředky, které jsou k dispozici, nestačí.

Vystrčil: Opětovné vyhlášení nouzového stavu by teď bylo protiústavní

Domácí

Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) se tak vláda v neděli pečlivě zaobírala tím, zda je nedělní rozhodnutí v souladu s ústavním pořádkem.

„Rozhodnutí vlády se opírá o novou skutkovou situaci. Tou je žádost hejtmanů o vyhlášení nouzového stavu, neboť dospěli k tomu, že by jiné prostředky nebyly dostačující,” zdůvodnila šéfka státní kasy. Vláda se opírala o experty z resortů vnitra, spravedlnosti nebo zdravotnictví.

Anketa

Jste pro prodloužení nouzového stavu?
Ano
42,5 %
Ne
57,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 30756 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám