Hlavní obsah

Opravdu jsme nečekali, že vláda přijde s nulovým návrhem, říká hejtman Grolich

Novinky, ČTK, ber, vor, kov
Praha
Aktualizováno

O dalším postupu po konci nouzového stavu jednal v sobotu večer kabinet s hejtmany. Jednání, které zástupci vlády i někteří hejtmani označili za konstruktivní, bude pokračovat v neděli. Jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) v sobotu večer uvedl, že hejtmani stále nejsou ohledně dalšího nouzového stavu jednotní.

Tisková konference po jednání vlády s hejtmanyVideo: ČTK

 
Článek

Stav nouze vyhlášený v Česku kvůli epidemii koronaviru skončí s nedělí 14. února. Hejtmani mohou vládu požádat o vyhlášení nouzového stavu podle zákona o krizovém řízení. Premiér Andrej Babiš (ANO) to označil za jediné legislativní řešení, které je na stole.

Po večerní schůzce uvedl, že byla konstruktivní a že bude pokračovat v neděli. Za konstruktivní označili jednání třeba i hejtmani Martin Netolický (ČSSD), Martin Půta (STAN) nebo Martin Kuba (ODS).

Nouzový stav? Babiš se s hejtmany nedohodl, další kolo v neděli

Domácí

Karlovarský hejtman Petr Kulhánek (za STAN) k jednání uvedl, že se zástupci krajů s vládou shodli na tom, že ještě v neděli dopoledne projednají především s ministrem zdravotnictví Janem Blatným (ANO) opatření, kterými podmiňují podání žádosti o opětovné vyhlášení nouzového stavu.

„Jde nám zejména o zrušení zákazu nočního vycházení, o regulované otevření obchodů, služeb, kulturních a sportovních zařízení včetně skiareálů, to vše samozřejmě za dodržení potřebných striktních ochranných opatření a omezené kapacity. Odpoledne by pak měla jednotný výstup hejtmanů projednat Vláda ČR,“ sdělil Právu.

Hejtman Kuba uvedl, že pokud hejtmani podají žádost o nouzový stav, bylo by to  pouze na velmi krátkou dobu. „Na 14 dní, a to abychom vytvořili pro vládní koalici a opozici prostor dohodnout se na normálním stavu, na pandemickém zákonu,” řekl.

PŘEHLEDNĚ: Která opatření mohou platit i bez nouzového stavu a která ne

Domácí

Podle Netolického formulovali hejtmani základní parametry, o kterých chtějí v neděli jednat s ministrem zdravotnictví Janem Blatným (za ANO). Třeba noční zákaz vycházení je podle Netolického nadbytečný. „Bavíme se v obecné rovině o podmínkách otevření maloobchodu a služeb, bavíme se například o otevření venkovních sportovišť,” odpověděl hejtman na otázku, co by mohlo být revidováno.

Třeba Kuba ale uvedl, že ho úvaha Blatného, že by se při novém nouzovém stavu zrušil zákaz nočního vycházení, zaskočila. „Tam vidím riziko, že by mohl začít poměrně bujarý život. Kdybych si měl osobně vybírat, v jakých opatřeních bych epidemiologicky viděl rozvolnění, tak bych se spíš zaměřil na malé provozovny a malé obchody ve smyslu toho, že se tam dodržují konkrétní opatření, hygiena to kontroluje, než uvolnit noční život," dodal Kuba.

Někteří hejtmani dávali najevo také rozpaky z přístupu vlády. Jihomoravský hejtman Jan Grolich po jednání uvedl, že od vlády očekával konstruktivnější přístup. Chyběly mu prý konkrétní návrhy, jak by si nouzový stav dále představovala. „Opravdu jsme nečekali, že vláda přijde s naprosto nulovým návrhem,“ řekl novinářům Grolich.

Zklamalo jej prý také, že vláda neumožnila už během víkendu jednání se zástupci opozice. „Pan premiér (Andrej Babiš) toto pořád dokola odmítá, mám z toho pocit, že je mu vlastně jedno, jak to dopadne, a potom je velice těžké, aby i ti hejtmani, kteří nejsou v jeho dresu, mu bez problému podali žádost o prodloužení nouzového stavu," řekl Grolich.

Zeman vyjádřil nespokojenost s ukončením nouzového stavu

Domácí

Jednání jsou podle Grolicha náročná. Kdyby prý nešlo o zdraví lidí, v neděli „by se na to vykašlal” a zůstal raději doma s rodinou.

„Shoda se s vládou hledá těžko. Já doufám, že jako hejtmani zítra (v neděli) dospějeme k jednotnému postupu, ten oznámíme vládě a ta se podle toho odpoledne zařídí,” uvedl hejtman. Už v pátek uvedl, že jihomoravský krizový štáb i on sám se kloní k žádosti o další nouzový stav.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Jan Grolich

Že jednání nebylo hladké, naznačoval už v jeho průběhu i pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti), který před devátou večer tweetoval, že premiér prakticky odmítá změny stávajících opatření kromě zrušení nočního zákazu vycházení po 21:00.

„Pokračování v nouzovém stavu beze změn tak prakticky znamená zachování třetího nejhoršího místa v EU. To je problém,” napsal Hřib na Twitteru.

Hejtmani podle Hřiba očekávali, že Babiš představí konkrétní návrhy na úpravu nefunkčních opatření. „Kraje, kde hejtman požádá o nouzový stav, tedy zlepšení nečeká. V ostatních krajích by ministerstvo zdravotnictví zavedlo většinu stávajících opatření podle zákona o ochraně veřejného zdraví,” doplnil pražský primátor.

Kysela: Nový nouzový stav by teď byl protiústavní, i kdyby o něj hejtmani požádali

Domácí

Babiš v sobotu uvedl, že by mohl být nouzový stav případně vyhlášen jenom pro některé kraje.

To středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN) po jednání uvedla, že premiér chce, aby hejtmani o nouzový stav požádali všichni. „Premiér chce od hejtmanů jednotný postup - žádost o nouzový stav. Chce bianko šek,” napsala s tím, že hejtmani za STAN požadují změny v platných protiepidemických opatřeních.

Olomoucký hejtman Josef Suchánek (Piráti a STAN) na Facebooku uvedl, že patří mezi ty, kteří jsou pro znovuzavedení nouzového stavu. „Zároveň ale preferuji úpravu opatření, kdy budou moct fungovat živnostníci se svými prodejnami, některé služby a budou umožněny venkovní aktivity, včetně lyžařských vleků. Vše za dodržování přísnějších hygienických opatření a pravidel. Dnes jednání hejtmanů s vládou ještě neklaplo, pokračujeme zítra (v neděli),” uvedl.

Hejtman Zlínského kraje Radim Holiš (ANO) uvedl, že za kraj o nouzový stav již požádal. „Na minimálně 14 dnů,” sdělil.

Babiš: Nebylo by to protiústavní

Podle Babiše má kabinet analýzu, podle které by opětovné vyhlášení nouzového stavu na základě žádosti krajů nebylo protiústavní.

Ústavní právník Jan Kysela ale pro Právo uvedl, že nové vyhlášení nouzového stavu by podle něj bylo možné až po určité době, a to pokud by se ukázalo, že prostředky, které jsou k dispozici, nestačí.

Výběr článků

Načítám