Hlavní obsah

Blatný: Do konce března přes milion očkovaných

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud všechno půjde dobře, v ČR by mělo být koncem března až 1,3 milionu naočkovaných. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) to slíbil v úterý na jednání Sněmovny. O strategii očkování také v úterý jednal premiér Andrej Babiš se zástupci krajů, kteří měli k průběhu vakcinace připomínky.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zdravotnictví Jan Blatný

Článek

„V případě, že započítáme všechny vakcíny, které jsou kontrahované do České republiky do března 2021, potom v lednu můžeme naočkovat 346 625 osob. Následně v únoru, protože bude zahájeno nebo bude probíhat podávání i druhých dávek, se bude jednat o 271 600 osob a v březnu poté o 662 400 osob,“ řekl Blatný poslancům.

„Dohromady je to asi 1,3 mil. osob, pakliže bude k dispozici jak vakcína Pfizer, tak Moderna, tak AstraZeneca. V případě, že by vakcína AstraZeneca v tuto dobu ještě dostupná nebyla, je počet potřeba snížit o 600 000,“ řekl také. Evropská léková agentura (EMA) by vakcínu společnosti AstraZeneca měla schválit koncem ledna.

EU by nemusela registrovat vakcínu AstraZenecy, tvrdí Slováci. Česko s ní počítá od února

Koronavirus

ČR má zhruba 10,7 milionu obyvatel, ne všichni ale možnosti dobrovolného očkování využijí. Do úterního poledne bylo podle ministra v Česku naočkováno 129 829 lidí, tedy přibližně 1,3 procenta populace.

„62 428 těchto podání bylo vykázáno v přímo řízených zařízeních ministerstva vnitra, zbytek, asi polovina, byla pak vykázána v ostatních zařízeních řízených kraji. Denně je v pracovních dnech vykázáno 10 až 11 tisíc očkovaných. Od 17. ledna začínají nabíhat i ti, kterým byla podána druhá dávka,“ uvedl Blatný. V Praze je lidí, kteří už dostali druhou dávku 1450, v Jihomoravském kraji je jich 511.

Očkování v pražské nemocnici: Už se tolik neděsím, říká senior

Koronavirus

V rezervačním systému, který se spustil v pátek a jeho start doprovázely problémy, je podle ministra zaregistrováno už 160 tisíc seniorů. Víc než 58 tisíc starších 80 let už má termín.

Opoziční poslance nicméně Blatný nepřesvědčil, že očkování jde podle plánu. „Všichni jsme viděli ty přeplněné čekárny, kde byla hlava na hlavě. Mnozí jsme slyšeli příběh seniorky, která jela někam se naočkovat, aby zjistila, že pro ni není vakcína. To jsou případy, které snižují důvěru veřejnosti,“ řekl na plénu místopředseda ODS Zbyněk Stanjura.

Ochota roste

Na problémy s očkováním upozornili i hejtmani, kteří v úterý s Babišem jednali prostřednictvím videokonference. Pardubický hejtman Martin Netolický (ČSSD) si stěžoval, že vakcíny jsou rozdělovány přednostně do nemocnic.

„Pardubický kraj nemůže vakcinovat naplno, protože počet obyvatel není kritériem pro rozdělování vakcín. Zároveň fakultní a vojenské nemocnice, které jsou státní, nemají tolik povinností, jako my, kteří to děláme celé,“ uvedl hejtman s tím, že plynulejšímu očkování by prospěla širší spádovost fakultních nemocnic, aby tam mohli jezdit i lidé ze sousedních krajů.

Zájem Čechů o očkování o něco stoupl

Domácí

V Česku mezitím roste ochota k očkování. Podle projektu National Pandemic Alarm, který mapuje postoje k vakcinaci v celé Evropě, by se nyní nechalo naočkovat 46 procent lidí a zhruba třetina očkování odmítá. Autoři projektu upozorňují, že v říjnu, listopadu a prosinci se vždy pro očkování vyslovila přibližně třetina oslovených.

Česko se k úterku nacházelo pátý den ve čtvrtém stupni epidemiologického systému PES, index zůstal na 70 bodech.

Přesto zůstává v pátém stupni, vláda chce snížit číslo hospitalizovaných, kterých bylo k úterku 6666, o 300 více než v předchozím dni. Ve vážném stavu jich bylo 1089. Laboratoře za pondělí odhalily 7590 nově pozitivních, zhruba o 1700 méně než v minulém týdnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám