Hlavní obsah

Zájem Čechů o očkování o něco stoupl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Postoj české veřejnosti k očkování proti covid-19 se postupně mění. Zatímco loni na podzim uváděla ochotu k očkování zhruba třetina lidí a polovina byla proti, v novém roce jsou Češi k očkování svolnější. Očkovat by se nechalo 46 procent lidí, třetina lidí očkování odmítá, pětina zatím neví.

Článek

Průzkum, který provedl Český národní panel, ukazuje, že očkovat se chtějí nechat především lidé nad 55 let věku (62 procent).

Nejnižší ochotu k očkování deklarují lidé mezi 25 a 34 roky. Častěji se chtějí nechat očkovat muži (55 procent) než ženy (39 procent).

Určitě se chce nyní nechat očkovat 28 procent dotázaných a spíše ano 18 procent. Koncem loňského roku mělo bezvýhradný zájem o vakcínu mezi 11 a 14 procenty lidí, spíše se nechat očkovat chtěla pětina dotázaných.

Zároveň ubylo lidí, kteří vakcínu nechtějí. Nyní jich je zhruba třetina, v předchozích třech měsících jich bylo mezi 46 a 49 procenty.

Pětina je nerozhodnutých. Zhruba dvě procenta lidí nemohou vakcinaci podstoupit například ze zdravotních důvodů.

„Z oblastí ČR jsou svolnější k vakcinaci lidé z Prahy a středních Čech,” uvádí průzkum.

Lidé ochotní k očkování by preferovali vakcinaci z rukou svého praktického lékaře (56 procent). Očkovací centra by zvolilo 11 procent a nemocnici 3 procenta. Třetině dotázaných na místě očkování nesejde.

„Je možné, že tato preference odráží důvěru respondentů ve své praktické lékaře, ale potenciálně také strach z návštěvy míst, kde hrozí vyšší riziko nákazy onemocněním Covid-19, jako v nemocnicích nebo očkovacích centrech,” uvedl průzkum.

V uplynulých čtyřech měsících absolvovalo podle svých slov testování 30 procent respondentů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám