Hlavní obsah

Bartoš: Vláda by měla být jmenována kompletně. Zemanovy důvody jsou smyšlené

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nová vláda by měla být podle šéfa Pirátů Ivana Bartoše jmenována kompletně, a to včetně kandidáta na resort zahraničí Jana Lipavského (Piráti). Řekl to v Partii na CNN Prima News. Důvody, které prezident Miloš Zeman uvedl proti jeho jmenování, jsou podle něj smyšlené.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Článek

„Vláda by měla být jmenována kompletně, včetně všech ministrů,“ uvedl Bartoš. „Jediným kandidátem je pan Lipavský. Koalice za ním stojí,“ doplnil.

Bartoš současně vzhlíží k pondělní schůzce designovaného premiéra Petra Fialy (ODS) s prezidentem Zemanem, který se proti jmenování Lipavského ministrem v pátek postavil. „Doufám, že zítřejší schůzka může přinést do věci jasno. Věřím, že prezident jmenuje vládu jako celek. Pokud se tak nestane, je na místě kompetenční žaloba,“ doplnil.

Bartoš: Neustoupíme

Domácí

Zeman odmítl jmenovat Lipavského ministrem ze čtyř důvodů. Mimo jiné mu vytkl nedostatek kompetencí či postoj k Izraeli. „Prezidentovi důvody jsou smyšlené, je to nesmysl. Prezident může mít důvody někoho nejmenovat, ale bývají to důvody ústavní. A to není tento případ,“ míní.

Podle něj prezident tak brzdí pouze vznik vlády, která je schopná okamžitě nastoupit. „Vláda má vzniknout co nejdříve,“ uvedl.

Schillerová: Vláda vznikne bez Lipavského

S tím souhlasí i ministryně financí v demisi Alena Schillerová (ANO). „Je nutné, aby tu byla vláda s důvěrou,“ tvrdí.

Podle ní čeká designovaného premiéra Fialu v pondělí první těžký úkol, kdy bude muset přesvědčit prezidenta o jmenování pirátského kandidáta na resort zahraničí.

Fiala: Nominace měnit nebudu

Domácí

„Ukáže se, jestli je Fiala schopen pana prezidenta přesvědčit, což bude jeho první velký úkol. Pokud se zítra nedomluví a designovaný premiér ho nepřesvědčí, tak je jediná šance jmenovat vládu bez pana Lipavského,“ řekla.

Prezidenta současně hájila v diskusi tím, že není návrhem vázaný. „Je to politický spor,” tvrdí.

Výběr článků

Načítám