Hlavní obsah

Bartoš: Neustoupíme

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Šéf pirátů Ivan Bartoš odmítl možnost, že by dočasně vedl ministerstvo zahraničí za nominovaného kandidáta Jana Lipavského (Piráti). Prezident Miloš Zeman v pátek v písemném prohlášení uvedl, že Lipavského jako jediného nominanta do nastupující vlády nejmenuje.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Článek

„Ústava jasně říká, že prezident jmenuje na návrh premiéra členy vlády. Tento názor zastával v minulosti i sám Miloš Zeman, když říkal, že prezident nemá pravomoci kandidáty ‚kádrovat‘, s čímž souhlasíme. Nominantem na post ministra zahraničí ve vznikající vládě je Jan Lipavský a za jeho nominací plně stojíme, stejně jak to deklaroval premiér Fiala. Jde o kvalitního a kompetentního kandidáta, který reprezentuje koaliční program vznikající vlády,” napsal Bartoš deníku Právo v reakci na prezidentovo sdělení.

„Není možné z těchto principů ustupovat. Občané se potřebují spolehnout na platnost zákonů v této zemi, že žijeme v parlamentní demokracii a že má jejich hlas ve volbách smysl,” dodal Bartoš.

Nekomentoval možnost, že by se vláda ujala moci bez Lipavského a s jeho jmenováním by třeba Fiala vyčkal do vyřešení případné kompetenční žaloby u Ústavního soudu. Ani to, že by Fiala v případě Zemanova veta návrhy na jmenování ministrů nepředložil vůbec a opět vyčkával na usnesení ústavních soudců, což může trvat měsíce.

Zeman Lipavského nejmenuje

Domácí

„Dle koaliční dohody je složení vlády tak, jak jej navrhl premiér Petr Fiala, jediným možným řešením,“ připomněl.

Zeman v roce 1998: Návrh prezident přijmout musí

Zeman v roce 1998 v pořadu TV Nova Sedmička uvedl, že prezident návrh premiéra přijmout musí. Tvrdil to v době, kdy se měl stát premiérem v tzv. vládě opoziční smlouvy. Prezidentem byl tehdy Václav Havel.

„Tento článek (článek 68 Ústavy ČR, pozn. red.) jasně říká, že prezident jmenuje na návrh ministerského předsedy členy vlády. Z něho jednoznačně vyplývá, že tady se nemůžeme ptát, kdo se komu líbí a kdo se komu nelíbí,” řekl tehdy nynější prezident.

Nyní tvrdí, že premiér předkládá pouze návrhy a prezident o nich rozhoduje. Znění Ústavy se od té doby v článku 68 nezměnilo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám