Hlavní obsah

Babiš o sporu Jermanové se záchranářkou: Trestní oznámení není na místě

Novinky, Renáta Bohuslavová

Trestní oznámení kvůli nedostatku roušek pro záchranáře ve Středočeském kraji, které podala hejtmanka Jaroslava Jermanová (ANO), není podle šéfa hnutí ANO a premiéra Andreje Babiše na místě. O chybějících zdravotnických pomůckách informovala hejtmanku dopisem záchranářka Veronika Brožová ze Zdib. Babiš spor považuje za zbytečný.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

„Trestní oznámení určitě není na místě. Spory se mají řešit komunikací a domluvou. Je to zbytečný spor, který nikomu nepomůže a nic nevyřeší,” uvedl pro Novinky premiér Andrej Babiš.

Reagoval tak na situaci, kdy hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Jermanová podala trestní oznámení kvůli nedostatku roušek pro záchranáře ve Středočeském kraji. Na nedostatek zdravotnických pomůcek si začátkem koronavirové krize postěžovala záchranářka Veronika Brožová, hejtmance poslala i dopis.

Nic nemáme, psala záchranářka

„V období vyhlášené pandemie, kdy i běžní ‚civilisté‘, kteří pojedou MHD, musí mít roušku přes ústa a nos, tak my nemáme nic,“ napsala v otevřeném dopise středočeské hejtmance záchranářka Veronika Brožová v polovině března, který poté otiskl lokální server Náš region, o oba se podle informací České televize zajímá policie.

Záchranářka připomněla hejtmance chybějící roušky, kraj podal trestní oznámení

Domácí

Záchranářka se následně od nadřízených dozvěděla, že se provinila proti pracovním předpisům. Kraj označil článek popisující nedostatek ochranných pomůcek za lživý a šířící poplašnou zprávu a podal trestní oznámení. Na koho přesně směřuje, hejtmanka a radní pro oblast bezpečnosti a zdravotnictví Robert Bezděk (ANO) odmítli sdělit.

Článek byl pravdivý, zastrašujete, reaguje vydavatelství na Jermanovou

Domácí

Babiš na dotaz, zda má hejtmanka stále jeho podporu a bude kandidátkou ANO do nadcházejících krajských voleb, nereagoval.

Zároveň připomněl, že vláda začátkem května rozhodla o mimořádných odměnách právě pro záchranáře. Ti byli v boji s koronavirem v první linii a o tom, že neměli dostatek pomůcek, postupně informovala řada z nich. Že pomůcky v prvních týdnech chyběly, přiznali později i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) nebo šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD).

Až 120 tisíc korun navíc dostanou záchranáři za práci v době pandemie

Domácí

Záchranáři mají možnost dostat až 120 tisíc korun navíc. Odměna je za období od 1. března do 31. května a maximálně bude ve výši 40 tisíc korun měsíčně.

Reklama

Výběr článků

Načítám