Hlavní obsah

Článek byl pravdivý, zastrašujete, reaguje vydavatelství na Jermanovou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proti údajnému nátlaku a zastrašování ze strany středočeského hejtmanství, které vyústilo v podání trestního oznámení, se ohradila společnost A11, která vydává list Náš region. V něm vyšel článek s otevřeným dopisem záchranářky, která hejtmance Jaroslavě Pokorné Jermanové popsala nedostatek ochranných pomůcek, s nímž se ona i její kolegové měli potýkat.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).

Článek

Na nedostatek ochranných pomůcek si počátkem pandemie stěžovala záchranářka ze Zdib Veronika Brožová. Náš region použil její otevřený dopis. Kraj tvrdí, že záchranářka neměla pravdu, a podal trestní oznámení kvůli šíření poplašné zprávy.

Vydavatelství tvrdí, že článek se zakládal na pravdě a kraj se místo vysvětlení snaží umlčet své kritiky. To, že roušek a respirátorů byl nedostatek, potvrzuje podle vydavatelství mimo jiné hejtmančin facebookový status z 16. března, v němž pomůcky veřejně poptávala.

„Vyzýváme hejtmanku Jermanovou z ANO i úřad Středočeského kraje, aby přestaly lhát a vytvářet nátlak za pomoci trestních oznámení na záchranářku Veroniku Brožovou a vydavatelství A11. Tento postup je v demokratické společnosti nepřijatelný a neakceptovatelný,“ stojí v tiskové zprávě.

Vydavatelství v ní také odmítlo tvrzení, že se kraj snažil redakci Našeho regionu kontaktovat, ale nijak nereagovala. Naopak to byl redaktor, kdo nedostal na svůj dotaz ohledně pomůcek odpověď, uvedlo vydavatelství a v prohlášení zveřejnilo snímek odeslaného e-mailu redaktora hejtmance.

Záchranářka připomněla hejtmance chybějící roušky, kraj podal trestní oznámení

Domácí

Záchranářka 17. března v otevřeném dopise hejtmance napsala, že na jejím stanovišti byl jediný respirátor a tři balíčky ochranných pomůcek k infekčnímu pacientovi, roušky měli záchranáři údajně vlastní.

Kraj to odmítá. V té době bylo podle něj každé sanitní vozidlo vybaveno třemi sety pro použití při kontaktu s pacientem s podezřením na vysoce nakažlivou nákazu. Kdyby se set použil při zásahu, měl být okamžitě doplněn na stanovišti z okresního či centrálního skladu. Ochranné prostředky byly podle hejtmanství distribuovány ihned.

Velvyslanec: Středočeská hejtmanka falešně obvinila Německo

Koronavirus

Po zveřejnění informací začali údajně na krajský úřad volat lidé s dotazy, zda záchranka situaci zvládne. Kraj se v souvislosti s článkem v Našem regionu rozhodl 19. března, že podá trestní oznámení.

Případem se zabývají kriminalisté z odboru extremismu a terorismu. Podle mluvčího pražské policie Jana Daňka je to kvůli nouzovému stavu, kdy vyšetřování možného šíření poplašné zprávy spadalo do jejich gesce.

„Každý už dnes ví, že hejtmanka Jermanová z ANO je ta, co poslala udání za nepříjemné řeči na záchranářku v době koronaviru. Tak se jednoznačně zapíše do historie. A to jsem byl přesvědčen, že po kauzách se zneužíváním služebního vozu jejím manželem, vyšetřování Národní centrály proti organizovanému zločinu, podezřelých zakázkách na úpravu zeleně nebo opravu silnic a nebo třeba podezřelých dohodách na podivné práce za miliony ročně už své jméno více zkazit nemůže. Zastrašování záchranářky za pravdivé svědectví překonalo všechny předchozí kauzy,“ popsal postoj vydavatelství k hejtmance jeho ředitel Aleš Zavoral.

Reklama

Výběr článků

Načítám