Hlavní obsah

Babiš: Není to chaos, musíme reagovat na změny situace

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Andrej Babiš (ANO) trvá na tom, že i přes překotně přijímaná opatření má vláda situaci s šířením koronaviru pod kontrolou. V rozhovoru pro Právo zopakoval, že plošná ekonomická opatření si už země nemůže dovolit.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda vlády Andrej Babiš (ANO)

Článek

Pane premiére, před časem jste říkal, že plošná opatření nebudou, minulý týden jste odmítl, že by se plošně vracely roušky, a už je máme i v práci. Opravdu má vláda situaci pod kontrolou?

Určitě máme situaci pod kontrolou. A pokud jde o plošná opatření, tak jsem mluvil o plošných ekonomických opatřeních, protože ta si už nemůžeme dovolit.

Vždyť vznikl republikový semafor, aby se nemusela zavádět rozsáhlá plošná opatření. To znamená, že nefunguje?

Funguje, ale vzhledem k tomu, že to ve všech okresech vypadá na zelený semafor, tak to ministerstvo zdravotnictví udělalo tímto způsobem.

Existuje možnost, že bude při prudkém nárůstu počtu nakažených znovu vyhlášen nouzový stav?

Nevidím to jako možnost. Stále se mluví o krizovém štábu, ale o tom hlavně mluví opozice proto, že v něm měla své zástupce a stále se chce k něčemu vyjadřovat.

Česko čeká těžký podzim, oznámil Babiš

Domácí

Není důvod mít krizový štáb, máme centrální řídící tým i radu pro zdravotní rizika, kde sedí i vicepremiér a ministr vnitra Hamáček. Vláda spolupracuje a mluví spolu. Ale stejně důležité je, aby Evropa našla nějaké společné řešení, to stále chybí.

Opozice vás kritizuje za chaos a neustálé změny. Například ministr Vojtěch nejdřív oznámí povinné roušky a detaily za pár hodin. To vám přijde v pořádku?

Není to chaos. Pan ministr Vojtěch na ráno svolal krizový štáb, oznámil chystaná opatření a pak dodal detaily. Situace se prostě mění a my na ni musíme reagovat. Vzpomeňte si, že při první vlně jsme zasedali i dvakrát denně a také jsme měnili opatření podle toho, jak to bylo třeba.

Proti jaru je dnes dost odlišná situace. Za první vlny byli všichni jednoznačně na jedné lodi, když někdo venku neměl roušku, tak mu to lidé i připomněli. Zato dnes, když někdo nosí roušku, tak si na něj někteří ukazují a tváří se, že virus neexistuje. Ale on existuje.

Co říkáte na kritiku od epidemiologa Maďara, že teď zavádět povinné roušky je pozdě, protože působí preventivně?

Pan Maďar měl různé názory, stačí se podívat na sociální sítě. Roušky mají smysl. Mění se nám také struktura nakažených, z úterních 1164 lidí bylo 844 z nich od 20 do 59 let a podle profesora Balíka největší riziko teď koronavirus představuje pro lidi mezi 50 a 60 lety, kteří jsou navíc chronicky nemocní či obézní. Opakuji, umírají lidé s covidem, ne na covid. Navíc 60 procent nakažených jsou lidé do 40 let, kteří nemají žádné příznaky.

Babiš: Nakažení by se mohli trasovat sami

Domácí

Ale hlavně nejsem hlavní hygienik nebo ministr zdravotnictví, opatření nevymýšlím, jen dál předávám informace.

Sám jste ale přiznal, že nás čeká těžký podzim. Máme se připravit na černé scénáře z Itálie či Španělska z jara?

Měl jsem na mysli to, že je tu koronavirus a že na podzim ještě dorazí chřipky. Jsou indicie, že virus slábne, že je méně agresivní, ale nikdo neví, jak se bude chovat na podzim.

Na druhou stranu si třeba vezměte, že ve srovnání se stejným obdobím loňského roku letos zemřelo o 500 lidí méně. Počty úmrtí na prvních 10 tisíc nakažených ve srovnání s počty úmrtí na druhých 10 tisíc jsou také příznivé, stejně jako stav hospitalizovaných pacientů s vážným průběhem nemoci.

Vojtěch teď zavádí, co nedávno navrhoval Maďar. Byla jiná situace, tvrdí ministr s Babišem

Domácí

A dostatečné kapacity v nemocnicích každý den sleduje a situaci vyhodnocuje klinická skupina profesora Černého.

Česko dřív bylo premiant, nyní se mu ostatní země zavírají. Například od rakouského kancléře Kurze se nedostalo jednoznačného ujištění, že hranice nezavře.

Mně pan Kurz jasně řekl, že hranice neuzavře. Ano, Česko bylo premiant, ale naše cesta měla ekonomické dopady a tatáž opatření si už dnes zkrátka nemůžeme dovolit.

Hovořil jste o sebetrasování. Znamená to, že chytrá karanténa selhala a nyní to zase bude na lidech, podobně jako šití roušek?

Ale tak to vůbec není, to zase média vytrhla něco z kontextu jako obvykle. To je stejné, jako když novináři psali, že pražská hygiena nestíhá trasovat, přitom jsem jasně říkal, že nestíhá trasovat do hodiny, jak by si to paní Jágrová představovala.

Sebetrasování má být dobrovolná pomoc lidí prostřednictvím nějaké mobilní aplikace, aby hygienikům pomohli a aby to šlo rychleji. Rozhodně to neznamená, že by občané měli nahrazovat hygieniky.

Roušky budou od čtvrtka povinné i na chodbách činžáků a paneláků

Domácí

V úterý jsme měli rekordní počet testů, celkem 15 401. Chytrá karanténa funguje, naopak došlo k propojení systémů a teď jde o to, aby všechny krajské hygieny důsledně používaly systém evidence kontaktů, ne jen některé z nich.

Reklama

Výběr článků

Načítám