Hlavní obsah

Česko čeká těžký podzim, oznámil Babiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) čeká Českou republiku těžký podzim. Premiér to uvedl v reakci na rostoucí počty potvrzených případů nákazy koronavirem. Zemi přitom doposud dával za vzor boje s nákazou. Premiér to ve středu řekl v předtočeném videozáznamu na Národním průmyslovém summitu v Praze.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Andrej Babiš (ANO).

Článek

Podle premiéra si země, pro niž vláda na tento rok naplánovala schodek až 500 miliard korun, nemůže dovolit opatření ekonomického charakteru. Opatření na jaře prakticky zastavila ekonomiku.

Babiš v projevu uvedl, že vláda už nebude zavádět omezení ekonomického charakteru. Upozornil však, že počet nových případů skokově roste a mnoho lidí se chová, jako by koronavirus zmizel. Hlavním cílem vlády podle něj je ochránit rizikové skupiny obyvatel, do kterých se podle něj nepočítají pouze lidé důchodové věku, ale už i občané nad 50 let, kteří trpí různými onemocněními.

„Máme velký zájem, abychom se vrátili do normálního společenského, kulturního a sportovního života,“ řekl.

Lidé by podle něj měli dbát na dodržování bezpečných odstupů, hygienických předpisů a samozřejmě nosit roušky. Ačkoliv lidé na jaře ostatní, kteří vyšli bez roušky, na toto upozornili, nyní se lidé s rouškou stali terčem posměchu, což je špatně, řekl.

Babiš, který odjel na návštěvu Rakouska, proto vyzval občany k odpovědnosti.

Roušky budou od čtvrtka povinné i v práci

Domácí

Od čtvrtka se zavádí povinné roušky ve všech vnitřních prostorech. Babiš již dříve zmínil, že nakažení by mohli pomoci hygienikům a sami by se zapojili do trasování.

Mezitím se některé země chystají Prahu zařadit mezi rizikové regiony.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám