Hlavní obsah

Vojtěch teď zavádí, co nedávno navrhoval Maďar. Byla jiná situace, tvrdí ministr s Babišem

Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od čtvrtka budou povinné roušky ve všech vnitřních prostorech v Česku. Obdobné zpřísnění, aby se předešlo zhoršení epidemiologické situace, navrhoval před zhruba třemi týdny epidemiolog a někdejší šéf resortní skupiny pro rozvolňování opatření Rastislav Maďar. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) i premiéra Andreje Babiše ale tehdy byla situace jiná a plošná opatření nebyla potřeba.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch dva dny po sobě oznamoval změny v nošení roušek. Pokaždé jinak

Článek

„Před třemi týdny byla diametrálně odlišná situace. Podle semaforu bylo jen minimum lokalit, kde hrozilo komunitní šíření, a nebylo nutné nařizovat plošné opatření,” odpověděl Babiš na dotaz Novinek, zda nelituje toho, že vláda tehdy odmítla návrh zavést roušky v obchodech a školách.

Situace se změnila a Praze hrozí nekontrolovaný komunitní přenos. Proto je nutné aplikovat opatření roušek ve vnitřních prostorech plošné.
Andrej Babiš

„Teď se situace změnila a podle informací, co mám od hlavní hygieničky Rážové, se v pátek na semaforu většina okresů posune do zelené barvy. Což znamená, že v Praze v tuto chvíli hrozí nekontrolovaný komunitní přenos a v dalších regionech je hraniční. Proto je nutné aplikovat opatření roušek ve vnitřních prostorech plošně,” vysvětlil změnu premiér.

Roušky budou od čtvrtka povinné i v práci

Domácí

Obdobně reagoval také Vojtěch, podle kterého před třemi týdny na návrhu nebyla shoda. „Epidemiologická situace se vyvíjí, teď je shoda stoprocentní,” zdůvodnil.

Podle středečního vyjádření Maďara ale nynější situace nemusela být takto závažná, kdyby se k preventivními zavedení roušek přistoupilo už před pár týdny. „Dalo se to očekávat a dalo se proti tomu včas zasáhnout,” napsal Novinkám Maďar.

„Roušky jako preventivní opatření primárně nemají vycházet ze semaforu, ale mají se racionálně využít k tomu, aby na semaforu nedošlo ke zhoršení barvy a následkem toho k zásahům do života společnosti, které být možná nemusely. Teď to bude pravděpodobně ještě horší,“ doplnil.

Maďar plošné zavedení roušek ve školách nebo obchodech původně prosadil. Poté, co ale tento krok řada lidí a politiků, včetně premiéra Andreje Babiše (ANO) zkritizovala, oznámil o pár dní později Vojtěch zmírnění.

Maďar: Roušky mají působit preventivně, teď je pozdě

Domácí

Po informačním chaosu a množství kritiky pak bylo rozhodnuto, že Maďarova skupina bude spadat pod vedení hlavní hygieničky Jarmily Rážové. Například premiér Maďarovi vytýkal, že jeho skupina téměř nespolupracuje s poradním orgánem vlády. Epidemiolog následně na ministerstvu na vlastní žádost skončil.

Reklama

Související témata:

Související články

Roušky budou od čtvrtka povinné i v práci

Vzhledem ke zhoršující se epidemiologické situaci a rekordním nárůstům nových případů bude od čtvrtka platit povinnost nosit roušky ve vnitřních prostorách...

Výběr článků

Načítám