Hlavní obsah

Stanjura k ansámblu Schillerové: Takto už se vyhazovat oknem peníze nebudou

Aktualizováno

Ministerstvo financí pod vedením Zbyňka Stanjury (ODS) v úterý zveřejnilo výsledky auditu věnovaného vizuální prezentaci exministryně Aleny Schillerové (ANO) na sociálních sítích. Podle Stanjury došlo ke zneužití zdrojů ministerstva. Stanjura slíbil, že peníze daňových poplatníků se už nebudou vyhazovat oknem.

Vyjádření ministra financí k audituVideo: ČTK

 
Článek

„Za mě je to jednoznačné zneužití zdrojů ministerstva financí k vlastní sebeprezentaci. Výsledkem je ohromné množství fotek a videí, ke kterým nemá ministerstvo žádný přístup a které se v mnoha případech ani netýkají jeho agendy. A to vše za peníze každého z nás,” konstatoval k výsledkům auditu Stanjura, který zároveň své předchůdkyni doporučil, aby vyvodila okamžitou politickou odpovědnost. „Nemyslím si, že by měla být místopředsedkyní rozpočtového výboru,” odtušil.

„Zvažuji, zda nedám podnět na Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí (ÚDHPSH),“ uvedl ministr s tím, že některé výdaje by možná měly být vykazovány jako volební kampaň.

„Ukázalo se, jak se nemá hospodařit s penězi daňových poplatníků,“ shrnul Stanjura výsledek auditu.

„Nejčastější slovo je nestandardní,“ řekl k působení dvojice tvůrců. „Takhle vyhazovat peníze z okna nebudeme,“ uvedl Stanjura.

Foto: Facebook Aleny Schillerové

Alena Schillerová a podzimní počasí.

V době, kdy Schillerová ministerstvo vedla, zaměstnával resort profesionálního fotografa a kameramana, kteří se starali o prezentaci ministryně. Ta veřejnost na sociálních sítích zahrnovala záběry, které podle kritiků sloužily především k její osobní prezentaci. Schillerová kontrovala, že šlo o propagaci činnosti ministerstva, a argumentovala tím, že část fotek „s osobnějším charakterem” platilo hnutí ANO.

Stát za platy fotografa a kameramana zaplatil od září 2020 do konce loňského listopadu 1,93 milionu korun, s odvody na zaměstnance 2,5 milionu.

Státní kasa krvácela, Schillerová zaplatila dva miliony za fotografa a kameramana

Domácí

Audit doporučil provést revizi odměňování zaměstnanců odboru, kontrolovat zdůvodňování odměn a zajistit rovněž dohledatelnost uváděných výstupů.

Zpráva auditorů například konstatuje, že od každého z mužů, kteří byli v pracovním poměru, ale přitom fungovali ve zvláštním režimu, ministerstvo nakoupilo po jednom školení pro zaměstnance a od jednoho i kalendáře. Žádný ze zaměstnanců, kteří školení absolvovali, již podle auditorů na ministerstvu nepracuje.

Výběr výstupů obou zaměstnanců, které audit analyzoval, představovalo 11 videozáznamů a 95 fotografií včetně návrhů na novoročenku, stolní a nástěnný kalendář a pexeso.

Foto: Facebook Aleny Schillerové

Alena Schillerová v Kyjově.

Některé z fotografií a videí, které byly pořízeny v pracovní době, byly podle auditorů „prokazatelně umístěny na sociálních sítích bývalé ministryně“. Neexistuje přitom přehled všech audiovizuálních děl, které měli zaměstnanci vytvořit.

Schillerová: Teď se fotím i na mobil, ale fotograf zůstal

Domácí

Za nestandardní označil audit i platové zařazení obou mužů, kteří měli výjimky a byli zařazeni do vyšších platových tříd, než odpovídá jejich kvalifikaci.

„Jejich platové zařazení neodpovídalo vykonávané činnosti,“ konstatoval audit. Oba navíc byli přijati bez výběrového řízení. Jejich agenda byla „dominantně řízena bývalou ministryní“.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám