Hlavní obsah

Fotky s pávem platilo hnutí ANO, tvrdí Schillerová

– Praha

Bývalá šéfka státní kasy Alena Schillerová (ANO) připustila, že v době svého působení na ministerstvu zveřejňovala na sociálních sítích i fotky „osobního rázu“. Tvrdí však, že za tyto příspěvky byli zaměstnanci ministerstva financí placeni z peněz hnutí ANO, nikoliv resortních. Řekla to v Otázkách Václava Moravce na České televizi.

Foto: Petr Horník, Právo

Alena Schillerová (ANO)

Článek

Schillerová čelí od konce minulého týdne kritice, že ministerstvo financí zaplatilo za služby profesionálního fotografa a kameramana téměř dva miliony korun ročně, jak informoval server Seznam Zprávy. Fotografie a videa zveřejňovala na sociálních sítích, zejména svém instagramovém účtu.

„Doufám, že to uhradí hnutí ANO, a považuji za naprosto nemorální, aby to platili daňoví poplatníci,“ prohlásila v nedělní Partii na CNN Prima News šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Státní kasa krvácela, Schillerová zaplatila dva miliony za fotografa a kameramana

Domácí

Schillerová následně v ČT uznala, že její příspěvky na sociálních sítích nebyly vždy čistě pracovní. „Uznávám, že tam byla celá řada fotek, které byly spíše osobnějšího rázu,“ řekla.

Podle svých slov chtěla Schillerová primárně přibližovat „komplikovanou agendu ministerstva“ lidem. „Co se týkalo osobního rázu, tak to fakturovalo hnutí,“ řekla nyní v České televizi exministryně.

Na sociálních sítích po dobu svého působení v čele resortu financí Schillerová často zveřejňovala fotky, na kterých byla převážně ona sama. Tematicky přitom často nijak nesouvisely s její pracovní agendou a šlo o stylizované snímky s květinami, zvířaty nebo různými „rekvizitami“.

Tyto příspěvky podle nynějšího prohlášení Schillerové fakturovali fotografové a kameramani zvlášť mimo svou běžnou práci pro ministerstvo, a to přímo hnutí ANO.

„Nepotřebuji videa s pávem, abych zvýšil podvědomí o ministerstvu financí,“ reagoval na její slova v pořadu ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Schillerová argumentuje také tím, že sociální sítě si spravovala sama a fotograf a kameraman se jako zaměstnanci ministerstva podíleli na mediálním obrazu celého úřadu.

Platy fotografa a kameramana včetně odměn vyšly ministerstvo celkově na 1,93 milionu korun, a to od září 2020 do konce loňského listopadu. Odpověď získala redakce Seznam Zpráv na základě žádosti podle zákona o veřejném přístupu k informacím.

Thermal uzavřel kvůli opravám bazén. Schillerová ho ale otevírala už před volbami

MFF KV

Reklama

Výběr článků

Načítám