Hlavní obsah

Ať jednou narovnají páteř, pustil se Fiala do ČSSD kvůli obratu v rodičovské

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Nejsilnější opoziční partaj ODS se trefovala do vládní ČSSD kvůli tomu, že otočila ohledně toho, jakou verzi rodičovské podpoří v úterý ve Sněmovně. Kromě zvýšení rodičovského příspěvku poslanci řeší i daňový balíček, který zvyšuje spotřební daň na alkohol, tabák a hazard. Jednání dolní komory sledujeme živě.

Záznam: Jednání sněmovnyVideo: Novinky.cz/psp.cz

 
Článek

„Ať jednou narovnají páteř,“ prohlásil na tiskové konferenci šéf ODS Petr Fiala směrem k sociálním demokratům. „Asi se bojí vyhazovu z vlády,“ přidal se poslanec ODS Jan Bauer.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) totiž v pondělí burcovala, aby sociální demokraté ve Sněmovně podpořili zvýšení rodičovské o 80 tisíc pro všechny rodiče s dětmi do čtyř let, v úterý je vše jinak.

ČSSD se pohádala kvůli rodičovské. Nakonec ale před Babišem couvla

Domácí

Fiala zároveň zkritizoval premiéra Andreje Babiše (ANO) za to, že „šermuje“ investičním plánem ve výši 8 000 miliard korun a nenajde 2,6 miliardy, aby se přidalo rodinám s malými dětmi.

A co udělala ODS? ptal se Faltýnek

„Zeptejte se, kdo co za posledních deset let udělal. V té době ODS vládla a nepřidala na rodičovské ani korunu,“ vmetl Fialovi šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek.

Sněmovna bude o tom, komu se zvýší rodičovský příspěvek z 220 na 300 tisíc, rozhodovat v úterý.

Poslanci už schválili, že vyšší rodičovskou dostanou rodiče s dětmi, kteří příspěvek ještě nevyčerpali. Senát ale předlohu do Sněmovny vrátil s tím, že to je diskriminační. 80 tisíc navíc by podle senátorů měli dostat i rodiče s dětmi do čtyř let, kteří již příspěvek vyčerpali.

Podle dosavadních vyjádření to ovšem vypadá, že „zvítězí“ původní sněmovní verze. Tu totiž podpoří jak vládní ANO, tak koaliční ČSSD a také komunisté, kteří kabinet tolerují.

Zvýší se daně na alkohol, tabák a hazard

Poslanci budou také řešit novelu zákona o drahách a vratku daňového balíčku, který zvyšuje spotřební daně na hazard, alkohol a tabák. Senátorům vadí, že se v rámci balíčku o sto procent navyšuje poplatek za zápis do katastru nemovitostí nebo vyšší zdanění loterií.

Chtějí také upravit sporné zdanění části technických rezerv pojišťoven.

Daňový balíček má podle údajů ministerstva financí přinést v roce 2020 do státní kasy zhruba 8,9 miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám