Hlavní obsah

Ani poslanci hnutí ANO nevědí, k čemu má být nouzový stav

Novinky, Dominika Jeřábková

Šéf poslanců hnutí ANO Jaroslav Faltýnek v úterý připustil, že sám nemá informace o tom, k čemu by měl být nyní vyhlášen nouzový stav. Jasněji by podle něj mělo být po středečním jednání dolní komory, na kterém má vláda informovat poslance o dopadech jeho případného zavedení.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek

Článek

„Čekáme na pana ministra zdravotnictví (Roman Prymula, za ANO). Uvidíme, s čím zítra přijde do Poslanecké sněmovny,“ řekl Novinkám Faltýnek. Podotkl, že by měly zaznít konkrétní důvody, proč se o záležitosti uvažuje, a také, co by to mělo pro občany znamenat.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) k tomu pak dodala, že nebude podporovat nic, co by znamenalo uzavření ekonomiky.

Přehledně: Co může vláda za nouzového stavu

Koronavirus

S tím již dříve souhlasil i nový šéf resortu zdravotnictví Prymula, který vyhlášení nouzového stavu od následujícího pondělí prosazuje. Zaměřit by se chtěl na školství a volnočasové aktivity, v rámci čehož by mělo dojít k plošnému omezení shromažďování.

Prymula: Nouzový stav omezí vzdělávání a volnočasové aktivity

Domácí

Nejenom nedostatečné odůvodnění, ale i samotný plán na vyhlášení nouzového stavu však kritizují opoziční subjekty napříč Sněmovnou. "Nejde o nás, jde o občany, všichni se zaklínali, že už se nebudou dělat žádná plošná opatření," řekl například předseda ODS Petr Fiala. Zdůrazňoval, že jeho strana by nyní vyhlášení nepodpořila.

Kvůli sněmovní diskuzi přitom bylo posunuto i středeční jednání vlády, kde by se mělo o vyhlášení nouzového stavu hlasovat. Původně se měl kabinet mimořádně sejít již v 7 ráno, ale nakonec se schůze odsunula až na odpoledne.

Reklama

Výběr článků

Načítám