Hlavní obsah

ČSSD našla náhradu, místo Sobotky pojede za Zemanem Chovanec

– Praha • Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman svým rozhodnutím svolat schůzku předsedů vládních stran ve chvíli, kdy premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) odlétal do Lucemburska, překvapil sociální demokraty. Volali premiérovi do letadla, kdo má jet do Liberce, aby Sobotka nakonec pověřil cestou ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD). Za lidovce dorazí jejich předseda Pavel Bělobrádek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD)

Článek

Zeman svým načasováním překvapil zejména premiéra. Sobotku totiž o plánovaném setkání s předsedy koaličních stran zpravil až ve chvíli, kdy premiér nasedl do letadla na dlouho plánovanou cestu do Lucemburska. [celá zpráva]

Mezi sociálními demokraty tedy zavládlo zmatení a snažili se dovolat svému lídrovi. „Pokoušel jsem se dovolat panu Sobotkovi, ale vypadá to, že se nachází v letadle a jeho telefon se neozývá,” uvedl ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD) s tím, že se dohodnou po přistání.

Fakt, že Zeman svolal setkání ve chvíli, kdy Sobotka nasedl do letadla, komentovat nechtěl. „Jsem stoupenec kultury konsensu a kompromisu. Takže mám důvěru, že jednající osoby se chtějí dohodnout a budu se snažit, abychom tomu nebránili,” dodal Zaorálek.

Nakonec ale karta padla na ministr vnitra Chovance. I ten se snažil se Sobotkou po odletu spojit. Řešili prý dokonce, jestli na setkání s prezidentem vůbec jet.

Pojede i Bělobrádek

„Já tu informaci dostal krátce poté, co pan premiér odletěl do Lucemburku. Moc si nejsem jistý, jestli je tohle jednání ze strany pana prezidenta myšleno vážně,“ komentoval celou věc předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák.

Pro mne to bylo překvapení
Bohuslav Sobotka o Zemanově pozvání do Liberce

Jak později potvrdil mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček, na schůzku dorazí do Liberce i předseda lidovců Pavel Bělobrádek.

„Vzhledem k tomu, že v nepřítomnosti předsedy vlády se jednání zúčastní jiný zástupce ČSSD, se na schůzku s panem prezidentem dostavím,” zdůvodnil Bělobrádek.

Sobotka: Zeman měl čas od pátku

Premiér Sobotka po příletu do Lucemburska řekl, že prezident Miloš Zeman měl od pátku k dispozici řadu dní, kdy mohl svolat schůzku šéfů vládních stran, vybral si ale jediný den, kdy je předseda vlády v zahraničí. Pozvání na středeční večer do libereckého hotelu jej překvapilo.

Sobotka poznamenal, že on a jeho spolupracovníci se o pozvání dozvěděli z textových zpráv na letišti krátce před odletem do Lucemburska. „Pro mne to bylo překvapení. Já jsem ten návrh na odvolání ministra financí (Andreje Babiše) doručil na Pražský hrad v pátek dopoledne,” připomněl předseda vlády.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám