Hlavní obsah

Nespavost je spojena s vyšším rizikem mrtvice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nespavost je problém, který postihuje mnoho lidí po celém světě. Nejenže může ovlivnit kvalitu života jednotlivce, ale také mít vážné důsledky pro jeho zdraví. Nedávná studie naznačila, že chronická nespavost může být spojena se zvýšeným rizikem vzniku některých onemocnění, jako je například mrtvice.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Výzkumy z posledních let uvádějí přímou souvislost mezi poruchami spánku a kardiovaskulárním zdravím.

To potvrdila i nedávná studie publikovaná v časopise Neurology, podle které může existovat korelace mezi chronickou ztrátou spánku a mrtvicí.

Výzkumníci pozorovali celkem 31 126 lidí v průběhu 18 let a zjistili, že lidé s příznaky nespavosti byli vystaveni vyššímu riziku zdravotního problému. Všichni zúčastnění přitom neměli v anamnéze mrtvici.

Česko patří v boji s mrtvicí mezi špičku

Domácí

Studie ukázala, že čím více příznaků nespavosti někdo měl, tím vyšší bylo jeho riziko. Konkrétně ti, kteří hlásili pět až osm příznaků nespavosti, měli podle Medical News Today o 51 % vyšší pravděpodobnost mrtvice ve srovnání s lidmi bez známek nespavosti.

Účastníci sami uváděli své příznaky, mezi které patřilo například: příliš brzké probouzení, špatné usínání nebo lehký spánek bez pocitu regenerace.

„Existuje mnoho údajů, které dokazují vztah mezi spánkem a rizikem mrtvice – nedostatek spánku, ale naopak i příliš mnoho spánku. Obojí může zvýšit riziko budoucích kardiovaskulárních a mrtvicových příhod,“ řekl pro Hufington Post doktor Hardik Amin, specialista z Yale Medicine v Connecticutu.

Nedostatek spánku a nespavost obecně jsou také spojeny s vyšším rizikem dalších faktorů spojovaných s mrtvicí, jako je hypertenze, cukrovka a obezita, dodal Amin.

„Lidé, kteří trpí nespavostí, mají přerušené cirkadiánní rytmy, které mohou vést k vyššímu krevnímu tlaku v noci, když spí. Normální je přitom mít ve spánku tlak naopak nižší. Pokud tlak ve spánku neklesá, dochází k vyššímu riziku kardiovaskulárních příhod,“ dodal.

Lidé mladší 50 let mají vyšší riziko

Velmi překvapivým zjištěním celé studie bylo, že případy mrtvice automaticky nesouvisely s nejstaršími účastníky.

„Jedním z nejzajímavějších zjištění bylo, že souvislost mezi nespavostí a rizikem mrtvice byla ve skutečnosti nejsilnější ve skupině pacientů mladších 50 let, na rozdíl od pacientů starších 50 let,“ řekl Amin.

Doktorka Martha Robinsonová, odborná asistentka neurochirurgie na Tulane University's School of Medicine v New Orleans, poukázala na to, že starší lidé mají tradičnější rizikové faktory mrtvice – jako je vysoký krevní tlak, vysoký cholesterol a cukrovka – riziko také představuje samotné stáří.

Ale Amin zdůraznil, že je také důležité chápat, že mezi nespavostí a mrtvicí nemusí nutně existovat přímá linie. Korelace nerovná se kauzalita. Místo toho může nespavost u mladších pacientů také znamenat, že se u nich vyskytují další zdravotní problémy, ať už samy o sobě, nebo potenciálně kvůli nespavosti. Tato zdravotní rizika pak mohou někoho vystavit zvýšenému riziku mrtvice.

Neléčený vysoký krevní tlak může zvýšit riziko demence až o 60 %. Zejména u mladých

Zdraví

Nedostatek spánku škodí zdraví, rizikové je ale i dlouhé vyspávání

Zdraví

Reklama

Výběr článků

Načítám