Hlavní obsah

Česko patří v boji s mrtvicí mezi špičku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet pacientů s cévní mozkovou příhodou, lidově řečeno mrtvicí, a péče o ně v Česku odpovídají situaci ve vyspělých zemích, například v Německu. Zjistila to se svými kolegy lékařka Petra Šedová z brněnského centra klinického výzkumu FNUSA-ICRC.

Foto: Novinky

Nemocnice v Ústí mrtvice, mozek, nádory

Článek

„Opravdu platí, že pokud někde na světě dostat mrtvici, tak v Česku. Díky kvalitní péči a dobré síti iktových center, která pečují o pacienty s mozkovou příhodou, je u nás šance na kvalifikovanou pomoc a záchranu velmi vysoká,“ řekla Právu Šedová.

Mrtvice postihne ročně v Česku asi 25 tisíc lidí. Jde o třetí nejčastější příčinu úmrtí

Koncem loňska získala za svoji práci v oblasti výzkumu mozkové mrtvice a neuroepidemiologie prestižní ocenění Danubius Young Scientist Award, udělovanou mladým vědcům z podunajského regionu.

Kvůli rakovině přišla o půlku jazyka, lékaři jí vyrobili ze stehna nový

Zdraví

Stále je ale co zlepšovat. Proto s kolegy shromáždila dostupná data k lidem postiženým mrtvicí. Z nich lze podle výzkumníků vyčíst informace, které dříve zdravotníkům unikaly.

„Vycházíme z toho, že někdy i drobné vylepšení aplikované plošně může pomoci vylepšit celý systém péče o lidi s mrtvicí a může nás posunout významně dále,“ zdůraznila vědkyně.

V první řadě je nutné si po­dle ní uvědomit, že mrtvice postihne ročně v Česku asi 25 tisíc lidí, přičemž zhruba každou hodinu na ni někdo v zemi zemře. Jde o třetí nejčastější příčinu úmrtí v ČR i celosvětově.

Ocenění Česká hlava získalo pět vědců a firma

Věda a školy

Zjednodušeně řečeno se ná­hle zastaví nebo sníží řádné prokrvování určité části mozku, který pak rychle odumírá. Pacient potřebuje doslova bleskovou pomoc.

Česko má síť 46 center, která pečují o tyto pacienty.

Šedová shromáždila a vyhodnotila data o nemocných nejen z center a z Ústavu zdravotnických informací a statistiky, ale i z pojišťoven a z mezinárodního registru RES-Q. Naznačují cestu, jak český systém ještě zlepšit.

Do 30 dní po mrtvici zemře v Česku průměrně 12,5 procenta lidí

Například do 30 dní po mrtvici zemře v Česku průměrně 12,5 procenta pacientů. Mezi jednotlivými regiony jsou ale co do úmrtnosti rozdíly. Ty největší jsou až pětiprocentní.

Otázka zní, proč je tomu tak. Čísla dále ukazují, že některé oblasti mají o něco nižší počet pacientů s cévní mozkovou příhodou než jiné regiony. Rozdíly mohou být sice drobné, ale zjištění jejich příčin může přinést posun vpřed v rámci péče o pacienty.

Našli jsme vrak legendární lodi Jamese Cooka, tvrdí Australané

Věda a školy

Brněnský výzkum zatím poskytl k tématu onemocnění mrtvicí v ČR největší množství dat. „Nyní se je budeme snažit rozklíčovat,“ dodala Šedová.

Výsledkem může být zlepšení činnosti iktových center nebo přesněji zacílená a kvalitnější prevence, která se mimo jiné zaměřuje na boj proti kouření, cukrovce a propaguje zdravý způsob života.

Reklama

Výběr článků

Načítám