Hlavní obsah

Mileniálové jsou častěji osamělí, vyhořelí a deprimovaní než jiné generace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rychlý životní styl, vysoké ambice a pracovní vytížení i neustálý stres si vybírají na lidech narozených na konci milénia svou daň. Podle zprávy společnosti Blue Cross Blue Shield patří mezi deset největších zdravotních problémů mileniálů deprese. Její výskyt navíc u této generace neustále roste, od roku 2013 se zvýšil o 47 %.

Foto: Profimedia.cz

Mezi deset největších zdravotních problémů mileniálů patří deprese.

Článek

Nejvýraznějším projevem je přetrvávající špatná nálada, hluboký smutek nebo pocity zoufalství. Stále větší počet mladých dospělých umírá „smrtí ze zoufalství“, tedy v souvislosti s drogami, alkoholem nebo sebevraždou.

Fyzické a duševní zdraví mileniálů se také zhoršuje s věkem rychleji než u předchozí generace X.

Kdo patří mezi mileniály
Občas se jim také říká generace Y, protože následují generaci X. Mělo by se jednat o jedince narozené v letech 1982–2000 nebo také o ty, kteří na prahu milénia maturovali a dospěli.

Co tuto generaci nejvíce ohrožuje?  

Podle odborníků jsou to finanční dluhy, velká konzumace sociálních médií, neustálé napojení na pracovní prostředí i větší pracovní zátěž.

Kromě toho jsou mladí dospělí náchylnější k rizikovému chování a velmi často žijí ve vysoce stresovém prostředí.

Pracovat na dovolené? Kdy ano, a kdy je nutné si oddechnout

Zdraví

Velkou roli z pohledu špatné psychiky u mileniálů sehrála i pandemie. V období lockdownů se výskyt depresí, úzkostných poruch a sebevražd zvýšil až trojnásobně, mezi nejvíce zasažené skupiny přitom patří právě mladí lidé. V současnosti může mít podobně nepříznivý dopad na psychiku i probíhající válka na Ukrajině.

Duševní zdraví navíc úzce souvisí s tím fyzickým. Pokud má jedinec psychický problém, hrozí mu mnohem častěji i vznik chronického onemocnění.

Zdravotní potíže, za kterými stojí stres

Zdraví

Co jim může pomoci?

„Abychom se cítili dobře, musí se dobře cítit i naše tělo. To znamená, že bychom měli dostatečně spát, ale také cvičit a obecně dodržovat zásady zdravého životního stylu. Důležité je však také umět odpočívat a mít vyhrazený čas na relaxaci či meditaci,“ radí psycholožka Markéta Jankovská.

Pomoci může i vyvážená strava, pravidelný pohyb a odpočinek. Jedním ze způsobů, jak zklidnit tělo a roztěkanou mysl, může být meditace. Tato staletími prověřená technika nejenže dokáže snížit hladinu stresového hormonu kortizolu, ale také zlepšuje kvalitu spánku, pomáhá při úzkosti a depresi, posiluje imunitní systém a má mnohé další přínosy.

Meditaci se stačí věnovat několik minut denně, ideálně hned ráno po probuzení, nebo před spaním.

Sedm tipů, jak posílit svou psychickou odolnost

Zdraví

„V dnešním uspěchaném světě může být pravidelná meditace jednou z mála chvil, kdy se můžeme během dne zastavit a zeptat se sami sebe, jak se vlastně cítíme. Ideální je zařadit ji do své běžné denní rutiny jako třeba čistění zubů,“ zdůrazňuje Jankovská.

Tomu se věnuje i meditační technika mindfulness, která učí soustředit se na okamžik, který je teď a tady a nenechat mysl ani emoce přeskakovat do minulosti nebo do budoucnosti.

„Takové cvičení nemusí nutně probíhat v hlubokém meditačním stavu, ale také ve všednostech každodenního života. Trénovat lze například při jídle či čištění zubů tak, že je plná soustředěnost věnována právě těmto činnostem,“ vysvětluje koučka Magdaléna Prunerová.

K tomu, abychom se tuto techniku naučili, nepotřebujeme žádná složitá školení ani kurzy. Dnešní technologická doba nabízí mnoho možností – jednou z nich je i speciální meditační aplikace jako např. Calmio, která umožňuje meditovat téměř kdykoliv a kdekoliv.

Pomoci mohou i nejrůznější dechové techniky, které můžete zvládnout i s pomocí chytrých hodinek, které vás dokážou upozornit i na čas vhodný nejen pro dechové cvičení, ale i pro meditaci.

Ranní fitness rutina, která zrychlí metabolismus a zároveň prospívá mozku

Zdraví

Reklama

Výběr článků

Načítám