Hlavní obsah

Sedm tipů, jak posílit svou psychickou odolnost

Ambulance psychologů, terapeutů i psychiatrů se plní lidmi, kteří se cítí být pod stále větším tlakem, nezvládají mu vzdorovat a mají potíže překonávat překážky, které je v životě potkávají. Zdroje tohoto napětí někdy mohou ležet mimo kontrolu jednotlivce, který s nimi zmůže jen málo. Co však může udělat vždy, je posilovat svoji vlastní psychickou odolnost.

Foto: Profimedia.cz

K tomu, jak jedinec zátěž zvládne nebo jak bude úspěšný, přispívá velkou měrou jeho vnitřní nastavení.

Článek

„Psychická odolnost je podobná fyzičce. Když je člověk zdatný, dokáže lépe reagovat na různé situace, více zvládne a ze zátěže se dokáže rychleji oklepat. Podobně jako fyzická kondice i ta psychická vychází z vrozeného základu, ale dá se vždy trénovat,“ vysvětluje Eva Kozáková, psycholožka a terapeutka psychedelické kliniky Psyon a dodává, že do mentální odolnosti se promítají také výchova, stejně jako působení širších společenských vlivů.

Nízká odolnost a z ní plynoucí působení stresu se pak samozřejmě projevuje na fyzickém zdraví člověka - a platí to i naopak, tělesná kondice se promítá do té duševní.

K tomu, jak jedinec zátěž zvládne nebo jak bude úspěšný, přispívá velkou měrou jeho vnitřní nastavení. Podstata psychické odolnosti se však v odborných kruzích hledá velmi obtížně.

„Psychická odolnost je výsledkem různých faktorů, jejichž konkrétní kombinace umožní člověku přenést se přes přicházející problémy a soustředit se na důležité a konstruktivní věci a udržet si naději,“ říká Eva Kozáková.

Stop stresu: Jak se pozitivně naladit na nový den

Zdraví

Podle psycholožky je také velmi důležité udržovat nadhled a neztrácet kontakt. Čím dále můžeme vyladit svou psychiku s cílem zvládnout vnější i vnitřní zátěž? Máme pro vás několik tipů a rad přímo z psychologické praxe.

1. Mít nadhled

V případě, že procházíte nějakou psychickou zátěží nebo řešíte situaci, která na vás doléhá, naučte se na věci dívat s nadhledem a odstupem.

„Například pomáhá, když si vybavíte sami sebe, jak už jste někdy jinou náročnou situaci zvládli, přestože se tehdy zdála být nad vaše síly. Nebo si zkuste představit, že se z budoucího pohledu ohlížíte zpátky a představte si, jak byste chtěli na tuto situaci vzpomínat, jak byste jí chtěli projít,“ radí Kozáková.

2. Krok za krokem

Snažte se zaměřit na konkrétní kroky. „Zkuste si odpovědět na to, co můžete v danou chvíli udělat. Naopak se vyvarujte toho, abyste problém řešili najednou, protože dívat se na problém v celé šíři může být zahlcující až paralyzující. Jak se říká, jezte velké sousto po částech,“ doporučuje psycholožka a dodává, že díky tomu získáte větší pocit kontroly a snížíte míru stresu.

Ačkoliv některé věci nemůžete zcela ovlivnit a můžete zažívat pocit bezmoci, i přesto se o sebe můžete v danou chvíli (teď) postarat – uvařit si dobré jídlo, jít ven s kamarády a podobně. Pomůže to přerušit kolotoč nekonstruktivních myšlenek a posílit stabilitu.

3. Hledat smysluplné výzvy

K účinnému posílení psychiky s cílem zvládnout vnější i vnitřní zátěž může sloužit hledání výzev, psychické otužování. Výzvou může být prakticky cokoliv, ale ideální je překonávat výzvy ve směrech, které jsou pro vás smysluplné a hodnotné.

To může být vymezení si svých hranic, pokud máte pocit, že je někdo opakovaně překračuje nebo vystoupení s odlišným nápadem či názorem v týmu, i když jste ostýchavý typ. Takové kroky podpoří pocit vlastní kompetence a hrdosti, že vás před důležitými věcmi nebrzdí strach.

Šťastní zahradníci aneb Když práce dává pocit smysluplnosti a důležitosti

Vztahy a sex

4. Inspirovat se u druhých

Pozitivní inspiraci můžete čerpat od svých blízkých, známých, ale i úplně cizích lidí. Nápomocná může být imaginace, ať už někoho, kdo vás inspiruje, nebo různých situací.

„S imaginací se pracuje při některých terapeutických technikách – například když se něco nepohnulo v minulosti, tak se lze k té situaci vrátit a představit si, jak byste ji teď vyřešili nebo co byste udělali jinak.

Důležité je však zmínit, že i když jde pouze o představu, člověk většinou neudělá něco, co by bylo příliš vzdálené jeho chování v reálném životě. Je-li zdrženlivý, bude tomu podobně i v jeho představách. Může být ale užitečné rozšiřovat zónu tohoto možného, byť představovaného, chování,“ tvrdí Eva Kozáková a vysvětluje, že mozek neumí úplně odlišit představu od reality, proto má využití imaginace svůj význam.

5. Být v kontaktu se svým prožíváním

Pro mentální pohodu a její posilování je důležité, abyste byli v kontaktu se svým prožíváním a nepřebírali jste naději nuceně zvnějšku.

„Někteří utíkají k ezoterice, odklánějí se od toho, aby se vypořádali s tím, co na sobě mají naloženo a fixují se k představám, kterými chtějí svůj problém převrstvit. Takto se upnou pouze na jeden aspekt, který je pro ně v danou chvíli pozitivní, ale můžou přijít o možnost hlouběji zpracovat důležitá témata a posunout se.

Jak kniha o žítkovských bohyních obrátila lidem život

Styl

Schopnost a ochota postavit se těžkým prožitkům a projít si jimi v podpůrném prostoru (například terapeutickém) však často vede k nacházení nových perspektiv a může tak být velmi posilující,” dodává.

6. Sportovat

Psychická odolnost úzce souvisí s tou fyzickou, proto psychologové a psychoterapeuti často doporučují svým klientům, aby nezanedbávali tělo, jakkoliv to může znít banálně.

To potvrzuje i psycholožka Kozáková, která s oblibou přirovnává mentální odolnost k fitness.

„Při cvičení se člověk dostává mimo pohodlí, zažívá něco náročného. Pak ale přijde uvolnění. Přirovnat to lze i k otužování, kdy člověk musí zvládnout vlézt do ledové vody, což nebývá zrovna příjemné, ale jakmile vyjde ven, cítí se svěže, je povzbuzený. Jedná se ve své podstatě o fyziologickou reakci – určitý druh kondenzovaného stresu, překážky, po které přichází uvolnění,“ vysvětluje a dodává, že tyto zážitky jsou velmi posilující.

Ale ani se sportem to nesmíte přehánět. Přestože cvičení pomáhá uvolňovat hormony štěstí, jako jsou endorfiny či dopamin, může to mít i určitá úskalí. Mozek si totiž může na tyto hormony rychle zvyknout a být na nich závislý.

Cvičení ovlivňuje téměř každou buňku v těle, nejde jen o hubnutí

Zdraví

„Při neustálé tendenci zvyšovat svůj sportovní výkon za účelem vyvolání pocitů štěstí pak může dojít k pravému opaku - poklesu dopaminu. Nakonec se stanete imunní vůči dopaminové odměňovací reakci,” upozorňuje funkční neurolog Daniel Gallucci.

Nadměrné cvičení ale také může podle amerického lékaře Viveka Cheriana způsobit, že v těle zůstanou delší čas i stresové hormony.

7. Využít nové metody rozvíjení mentálních kapacit

Nedostatek psychické odolnosti se projevuje také omezením mentální flexibility. Příkladem je deprese, jejímž typickým projevem je ustrnutí v koloběhu negativních myšlenek a emocí do takové míry, která vede k výraznému ochuzení prožívání a celkové aktivity člověka.

Prorazit bludné kruhy uvažování a nabídnout takto uvíznutým lidem potřebný nadhled, alternativní pohled na svoji situaci, dnes pomáhají psychedelika.

Potvrzují to neurovědní výzkumy i zkušenosti pacientů, kteří se s psychedeliky setkali v rámci odborné léčby. „Při užití psychedelik mozek zjednodušeně řečeno zažívá zvýšenou míru chaosu, což přináší nové prožitky a vhledy, mohou však přijít i náročné stavy.

Nebuďte na své starosti sami. Krizová pomoc dospělým i dětem nic nestojí

Zdraví

Člověk si například odžívá to, co v běžném stavu potlačuje, často ale s jistou dávkou odstupu či soucitu. Jakmile z tohoto zážitku vyjde ven, dostaví se pocit, že to zvládl, je schopný lépe propojit i protichůdné prožitky, a tím je posilněn. Podobně, když vyjdete na vysokou horu, menší kopce se pak zdají být hračka,“ popisuje psycholožka možné působení psychedelik.

„V Česku je schválená léčba ketaminem, který v rámci několikatýdenního programu podáváme zejména dlouhodobě depresivním pacientům, u nichž jiné postupy selhávají. Výzkumy naznačují, že slibné výsledky kromě depresí má také u různých forem úzkostných poruch nebo OCD (obsedantně kompulzivní porucha),” dodává.

Jak upozorňuje, „vzhledem k citlivosti stavů, do kterých se člověk dostává, nemůže rekreační užívání psychedelik takovou terapii bezpečně nahradit”.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám