Hlavní obsah

Pracovat na dovolené? Kdy ano, a kdy je nutné si oddechnout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina z nás se těší na letní dovolenou, a to zejména kvůli odpočinku, novým zážitkům a oproštění se od každodenní rutiny a stresu. Ne všichni to ale tak skutečně mají. Zatímco jedni se nemohou dočkat, až si v e-mailu nastaví automatickou odpověď „out of office“, a i kdyby byl konec světa, tak nereagují, další jsou neustále na příjmu a na maily odpovídají každý den, možná zvládnou i pár on-line porad.

Foto: Profimedia.cz

O krátkodobé dovolené by lidé měli především odpočívat.

Článek

Ne pro každého je snadné odjet na dovolenou od rozdělané práce a delegovat ji na kolegy nebo ji dodělat až po návratu, zvlášť pokud jej práce baví a naplňuje.

Uvolnění od celoroční přemíry práce ale není hřích, jedná se o pravidlo zdravého rozumu. Dopřát si tedy týden, ideálně 14 dní bez sledování pracovních e-mailů, zvedání telefonů vám může být jen ku prospěchu.

O dovolené by jednoduše lidé měli pracovat zejména na svém odpočinku. V opačném případě žijí na dluh, nebo zbytečně čerpají energii z rezervních fondů. Po návratu do práce tak budou brzy unavení a podráždění.

Přehození povinností na druhé svědčí o organizačních schopnostech

Úplné odříznutí od práce souvisí také s tím, co člověk dělá. Pokud má někdo stabilní pozici ve své práci a může se spolehnout na kolegy, kteří ho jsou schopni zastoupit, není v takovém případě problém úplně práci vypustit.

Nejčastější způsoby, jak lidé sabotují vlastní práci

Styl

Před odchodem na dovolenou si proto jasně určete s kolegy i nadřízeným, kdo bude zastávat vaši práci a převezme za ni odpovědnost. Vyhýbejte se myšlenkám na vlastní nepostradatelnost a nestresujte se.

Vězte, že kolegové vás během pracovní dovolené bez problémů zastoupí. Vaše krátkodobá nepřítomnost v práci by neměla funkčnost dobře zorganizovaného týmu nijak ohrozit.

Odpočinek pomáhá získat nadhled i nové nápady 

Podle Gabriely Teissing, provozní ředitelky technologické firmy Creative Dock, skutečný odpočinek na dovolené může pomoci na práci či jednotlivé pracovní úkony získat nový nadhled.

„Při odpočinku se můžete věnovat i myšlenkám a věcem, na které při každodenním shonu nemáte kapacitu. Všichni přitom víme, že právě v těchto chvílích se v hlavě rodí ty nejlepší nápady. Ať už jde o to, jak vyřešit nějaký problém, poskládat nový tým, nebo třeba doma předělat ložnici,“ popisuje.

„Neznamená to ale, že musíte na dovolené ležet na lehátku a usilovně přemýšlet. Třídit myšlenky si můžete i při nejrůznějších aktivitách, což se pak často děje mimoděk,” dodává.

Pokud máte svoji práci rádi, ani v offline režimu ji z hlavy tak úplně nedostanete. Nicméně to, že na dovolené nebudete pracovat, ještě neznamená, že se nevrátíte plni nových podnětů. Jen se zkrátka nebudete věnovat každodenní exekutivní rutině.

Naučte se zorganizovat si čas. Lépe se pak vymaníte ze stresu, že nestíháte

Zdraví

A samozřejmě nelze zapomínat ani na to, že po návratu z dovolené se u každého vylepší pozornost a soustředěnost na úkony v práci i doma.

„Po dovolené reagujete rychleji než před ní. Když jste konstantně přetažení, snižuje se pozornost. Tu, co ještě máme, rozdělujeme mezi displej telefonu, počítačovou obrazovku, lidskou konverzaci a obavy, že bychom přece měli dělat i všechny ty další věci, jež nestíháme,“ vyjmenovává psycholožka Suzanne Degges-Whiteová s tím, že se nám tak velmi snižuje schopnost vidět, co je před námi.

U fyzicky pracujících se přirozeně přidává i faktor dlouhodobé tělesné únavy. I tady jsou benefity dovolené naprosto zřejmé.

„Na druhou stranu, brát dovolenou jako únik od nenáviděné práce také není dobrým řešením. Po návratu se špatná firma bude zdát ještě horší. Navíc, čím víc se návrat bude blížit, tím hůře vám bude. Možná tedy můžete dovolenou využít k tomu, že zkusíte vymyslet, jak si ve stávající firmě svou práci zpříjemnit či vylepšit, nebo jak sehnat úplně nové místo,” upozorňuje Teissing.

Dlouhodobá dovolená či kombinace s prací z domova

Po předchozích covidových letech stále více firem toleruje práci z domova, což mnozí lidé využívají k tomu, že pracují nejen z domova, ale i ze vzdálených dovolenkových destinací.

Z rozsáhlého mezinárodního průzkumu rezervačního webu booking.com vyplynulo, že čím dál více lidí jezdí do zahraničí na delší dobu a počítají s tím, že tu budou pracovat.

Pět tipů, jak si užít každou dovolenou naplno

Zdraví

Lidé, kteří již nemusí trávit pět dní v týdnu v kanceláři, mají zájem si svůj pobyt v destinaci prodloužit. Celých 69 procent souhlasí s tím, že dobrý způsob, jak to udělat, je práce na dálku před dovolenou nebo po dovolené. V praxi to znamená, že si lidé dají třeba na dva týdny volno, ale aby mohli u moře zůstat, další týden tu pracují.

„Čím delší dobu v zahraničí strávíte, tím spíš je vhodné pracovat. Jednak si pak budete moci dovolit zůstat déle, jednak nemusíte čerpat dovolenou, a navíc práce nestojí a nečeká na vás. Přináší to jistou svobodu a klid,“ potvrzuje Gabriela Teissing.

Reklama

Výběr článků

Načítám