Hlavní obsah

Jak usnout, když se vám hlavou honí myšlenky kvůli problému či důležité události

Čeká vás důležitý den, a přestože toužíte po jediné věci – a to pořádném spánku, tak se dlouhé hodiny snažíte marně usnout? Pak vězte, že v tom nejste sami. Tento problém trápí většinu z nás. Poradíme vám, čemu se v těchto okamžicích vyhnout.

Foto: Profimedia.cz

Čemu se vyhnout, když nemůžete spát?

Článek

1. Pozor na modré světlo a snahu jít spát dříve

I když víte, že další den bude náročný, pokud nejste ranní skřivan, nikdy se nesnažte jít do postele již ve 21 hodin. Je to jednoduše příliš brzy, a jestliže se vám nebude dařit usnout, jen to ve vás vyvolá zbytečný stres.

Vždy je lepší hodinu až dvě před spánkem postupně stmívat světla a vyhnout se modrému a do postele uléhat až v deset hodin večer.

„Modré světlo vyzařují elektronická zařízení, jako jsou chytré telefony a počítače, a vede k tomu, že mozek si stále myslí, že je den a pozastaví uvolňování klíčových spánkových hormonů, jako je melatonin, jež pomáhají s usínáním,“ vysvětluje specialista na spánek doktor Raj Dasgupta.

2. Stresování kvůli neschopnosti usnout

Když toužíte po spánku a trápí vás starosti, pak to nejhorší, co můžete udělat, je začít v hlavě řešit, že nemůžete usnout. Stres poté jen zesílí a usínání bude ještě mnohem těžší.

Pokud nemůžete z tohoto důvodu usnout, zaměřte se na techniky, které vám pomohou s uvolněním. Výborná je v tomto směru meditace či začít se soustředit na dýchání.

Když se do života vplíží spánková prokrastinace

Zdraví

„Jednou z možností je i dechová technika 4–7–8, kdy se zhluboka nadechnete na čtyři sekundy, zadržíte dech na sedm sekund a pak pomalu uvolněně vydechnete po dobu osmi sekund. Tento postup několikrát opakujte,“ vysvětluje pro CNN Dasgupta.

3. Pozor na alkohol a sladkosti

Jestli chcete večer rychle usnout, pak se vyhněte konzumaci kofeinu po obědě a alkoholu před spaním. Pokud máte po večeři hlad či na něco chuť, dopřejte si malou svačinu, ale lehce stravitelnou a pokud možno bez cukru.

4. Když vás probudí uprostřed noci telefonát

Pokud už spíte, ale vaše kamarádka či matka si vzpomenou, že vám potřebují něco důležitého říct a probudí vás, pak nikdy nezapínejte světlo a snažte se konverzaci ukončit co nejdříve a znovu usnout. Jestliže se vám to nedaří ani po 10 minutách, jděte do jiné místnosti, zapněte tlumené světlo, zkuste začít číst knihu (pozor, ne elektronickou).

Rozhodně nikdy neotevírejte telefon, nečtěte e-maily ani si nepouštějte televizi. Ani doma neuklízejte. Zkusit můžete jen meditovat, relaxovat či přemýšlet o něčem příjemném.

Jak zvládnout den po probdělé noci

Styl

5. Nedostatek denního světla přes den

Pokud venku nesvítí naplno slunce, když vstáváte, zapněte okamžitě světla, aby mozek dostal signál, že je den, a zastavil produkci melatoninu.

Dopřejte si dostatek slunečního světla i během dne. Jestliže v zaměstnání nemáte dost světla přirozeného, udělejte si během dne krátké přestávky a vždy alespoň na pár minut vyběhněte na slunce.

Přirozené sluneční světlo během dne pomáhá udržovat zdravý cirkadiánní rytmus, díky čemuž budete mít více energie během dne a lepší kvalitu spánku v noci.

Snáze se vám bude i po desáté hodině večerní usínat a alespoň pár hodin se dobře vyspíte.

Může se vám hodit na Firmy.cz: Přípravky na podporu spánku a paměti

Reklama

Související témata:

Související články

Fakta a mýty o chrápání

Dopřát si dostatečné dlouhý a uspokojivý spánek je základem nejen pro naše zdraví, ale i náladu a rozpoložení další den. Jenže stačí, že vy nebo váš partner...

Výběr článků

Načítám