Hlavní obsah

Grilování bez masa, které si vychutnají nejen vegani a vegetariáni

16. 6. 2021, 12:06

Bezmasé grilování zažívá svůj boom. Dávno neplatí, že vše musí skončit jen u grilované zeleniny, ačkoliv i ta může skvěle chutnat. Přinášíme vám hned několik receptů, které zvládne úplně každý, a přitom se obejdete bez kupovaných vegan burgerů, klobás či dalších pochutin.

Foto: Česká veganská společnost

Čočkový burger s červenou řepou.

Článek

Čočkový burger s červenou řepou

INGREDIENCE

  • 1 hrnek čočky
  • 2 středně velké řepy
  • ½ nadrobno nakrájené cibule
  • 2 hrnky nadrobno nakrájených hnědých žampionů
  • ½ hrnku ovesných vloček
  • ½ hrnku mletých vlašských oříšků
  • 1 lžíce oleje
  • sůl, pepř

POSTUP: 

  • Řepu osolíme, opepříme, pokapeme olivovým olejem a zabalíme do alobalu. Dáme péct přibližně na hodinu.
  • Mezitím si uvaříme čočku, kterou přecedíme.
  • Na pánvi s olejem orestujeme cibuli s houbami a necháme vychladnout.
  • Ovesné vločky s oříšky rozmixujeme najemno.
  • Do mixéru přidáme řepu a houbovou směs, osolíme, opepříme a rozmixujeme (ne úplně na kaši).
  • Směs dáme na hodinu do lednice a tvarujeme placky.
  • Placky krátce osmažíme na pánvi nebo grilujeme.

Recepty na vegetariánská jídla inspirovaná Srí Lankou

Zdraví

Tofu v pikantní marinádě

Foto: Česká veganská společnost

Tofu v pikantní marinádě.

INGREDIENCE

  • 2 balení tofu natural
  • pikantní marináda
  • 4 lžíce sójové omáčky
  • 3 lžíce oblíbeného sirupu nebo cukru
  • 1 lžíce kvalitní chilli omáčky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 rozmačkaný česnek
  • ½ lžičky uzené mleté papriky

POSTUP: 

  • Plátky tofu zbaveného vody naložíme do marinády alespoň na 2 hodiny, nejlépe však přes noc.
  • Poté grilujeme. 
  • Podáváme se zeleninovým salátem či s pečeným bramborem.

Veganské dobroty plné zdraví

Zdraví

Sýrový burger

Foto: Gran Moravia

INGREDIENCE

  • 4 bulky
  • 4 asi centimetr silné plátky sýru Grilami
  • 60 g parmezánu
  • rukola
  • sůl a pepř podle chuti
  • citron
  • extra panenský olivový olej
  • rajčatové pesto

POSTUP:

  • Nejprve si vyrobíme chips z parmezánu či sýra podobného typu. Rozehřejeme troubu na 180 stupňů. Plech vyložíme pečicím papírem a nastrouháme na něj na jemném struhadle 4 hromádky sýra. Pečeme 5–10 minut dozlatova. Necháme vychladnout.
  • Bulky rozkrojíme a z vnitřní strany opečeme.
  • Na spodní půlku rozetřeme rajčatové pesto.
  • Plátky Grilami osušíme papírovou utěrkou a na nepřilnavé pánvi opečeme z každé strany asi minutu.
  • Rukolu pokapeme citronem a olivovým olejem.
  • Na půlku s pestem položíme plátek opečeného Grilami, na něj rukolu a nakonec sýrový chips.
  • Přiklopíme horní částí bulky a podáváme.

Recepty na letní saláty, které zpestří váš jídelníček

Zdraví

Grilované halloumi s melounovým dipem

Foto: Bouquet

Grilované halloumi s melounovým dipem.

INGREDIENCE

  • 1/4 melounu (200 ml v tekutém stavu)
  • 200 g sýra halloumi
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 100 g zakysané smetany
  • 1 lžíce papriček chipotle adobo
  • 1 lžíce nasekané máty
  • kůra a šťáva z limetky
  • olivový olej
  • sůl a pepř 

POSTUP:

  • Nejdřív si vyrobíme melounový dip. Meloun nakrájíme, dáme do mixéru a rozmixujeme.
  • Přendáme na pánev, přidáme cukr, přivedeme k varu, stáhneme teplotu a vaříme, dokud se nezredukuje omáčka na jednu třetinu. Potrvá to asi 5 minut.
  • Poté necháme lehce vychladnout, vmícháme zakysanou smetanu, papričky chipotle a nasekanou mátu.
  • Přendáme do hluboké nádoby a rozmixujeme. Dochutíme solí, pepřem, šťávou a kůrou z limetky.
  • Dip podáváme s ogrilovaným sýrem halloumi.

 Jednoduchý grilovaný sýr s bylinkami

Foto: Biolist, Biozebra

Jednoduchý grilovaný sýr.

INGREDIENCE

  • 300 g bio sýra (např. halloumi)
  • extra panenský olivový olej v biokvalitě
  • sůl a čerstvě mletý pepř v biokvalitě
  • bio bylinky – bazalka a máta
  • bio citron

POSTUP:

  • Sýr doporučujeme nakrájet na plátky a potřít olivovým olejem z obou stran.
  • Grilujeme maximálně dvě minuty, a to z každé strany.
  • Na závěr přidáme sůl, pepř a čerstvě nasekané bylinky s plátkem citronu k pokapání.
  • Servírovat doporučujeme s čerstvou zeleninou.

Salát z grilované červené řepy

Foto: Vitana

Salát z grilované červené řepy.

INGREDIENCE

  • 300 g předvařené červené řepy
  • 2 lžičky Gurmánského italského koření Vitana
  • 180 g čerstvého kozího sýra
  • 1 jablko (ideálně Granny Smith)
  • 30g rukoly
  • 20 ml Extra panenského olivového
  • 25 ml balzamikového octa
  • čerstvě mletý pepř a sůl

POSTUP:

  • Nejprve si připravíme marinádu. Smícháme olivový olej s balzamikovým octem.
  • Řepu nakrájíme na klínky a minimálně na 2 hodiny ponoříme do marinády.
  • Poté řepu z obou stran ugrilujeme, opepříme, osolíme, dáme na talíř a společně se sýrem, bylinkami, rukolou a na jemné nudličky nakrájeným jablkem nazdobíme. 

Míchané drinky, které ozvláštní každou grilovací párty

Styl

Grilovaná bulgurová kroketa se sýrem

Foto: lafood.cz

Grilovaná bulgurová kroketa se sýrem.

INGREDIENCE

  • 100 g bulguru
  • 40 g čočky beluga
  • 40 g mrkve
  • 40 g řapíkatého celeru
  • 3 ks vajec
  • 60 g sýra
  • 100 g strouhanky
  • 200 g zakysané smetany
  • 100 ml mléka
  • zeleninový vývar
  • česnek
  • sůl
  • italské bylinky

POSTUP:

  • Bulgur a čočku uvaříme a necháme vychladnout.
  • Mrkev a řapíkatý celer nasekáme nadrobno, přidáme nastrouhaný sýr, vejce a vychladlý bulgur s čočkou beluga.
  • Vše zamícháme a dochutíme solí a zeleninovým vývarem.
  • Pokud je směs potřeba zředit, přilijeme trochu mléka.
  • Tvarujeme krokety, které obalíme v trojobalu.
  • Grilujeme nejlépe na grilovacím tácku, případně na hladké ploše grilu.
  • Podáváme přelité dipem ze zakysané smetany, italských bylinek a česneku, talíř dozdobíme letním salátkem.

Brambory plněné grilovacím sýrem s chilli

Foto: Česká veganská společnost

Grilované brambory.

INGREDIENCE

  • 2 balíčky (po 180 g) krémového grilovacího sýra Rougette s chilli
  • 4 brambory (cca po 250 g)
  • 1 polévková lžíce oleje
  • 10 snítek bazalky
  • 30 g másla
  • 4 polévkové lžíce smetany ke šlehání
  • 2 čajové lžičky středně ostré hořčice
  • sůl, pepř
  • alobal na brambory

POSTUP:

  • Brambory důkladně omyjeme, osušíme, potřeme olejem a po jedné je zabalíme do alobalu.
  • Pečeme v předehřáté troubě (elektrická: 200 °C/horkovzdušná: 175 °C/plynová: viz informace výrobce) asi 1 a 1/2 hodiny.
  • Omyjeme bazalku a otřepeme dosucha. Ze stonků otrháme lístky, několik odložíme stranou na ozdobu a zbytek nakrájíme na tenké proužky.
  • Brambory vyjmeme z trouby, vybalíme z alobalu a necháme vychladnout.
  • Rozkrojíme je napůl, vydlabeme vnitřek a ponecháme přitom na okraji a vespodu asi 1/2 cm.
  • Vnitřek brambor rozmačkáme vidličkou. Vmícháme změklé máslo, smetanu ke šlehání, hořčici a nakrájenou bazalku. Osolíme a opepříme. Bramborovým krémem naplníme vydlabané poloviny brambor.
  • Grilovací sýr nakrájíme na plátky a obložíme jimi poloviny brambor. Brambory položíme slupkou dolů na rozpálený gril na nepřímý plamen, zakryjeme a zapečeme po dobu 3–5 minut. Podle plamene na grilu kontrolujeme, aby se brambory nespálily.
  •  Brambory ozdobíme zbylou bazalkou a podáváme.

Čtyři tipy na skvělá grilovaná žebírka

Zdraví

Zeleninové špízky

Foto: Petr Hloušek, Právo

INGREDIENCE

  • 1 lilek
  • 500 g cherry rajčátek
  • 2 cukety
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej
  • tymián

POSTUP:

  • Lilek a cuketu nakrájíme na kostky o hraně 2 cm a střídavě s cherry rajčátky napícháme na bambusové bodce.
  • Z olivového oleje, soli, pepře a tymiánu připravíme marinádu, kterou špízky potřeme.
  • Grilujeme na středním ohni 3–5 minut z každé strany.

Dip z bílých fazolí

Foto: Česká veganská společnost

Dip z bílých fazolí.

INGREDIENCE

  • 1 plechovka velkých bílých fazolí
  • 1 kapie
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce tahini
  • 1 lžička soli
  • šťáva z poloviny citronu
  • 2 stroužky česneku
  • ½ hrnku slunečnicových semínek

POSTUP:

  • Na olivovém oleji orestujeme nadrobno nakrájenou kapii s česnekem nakrájeným na jemné plátky.
  • Po vychladnutí přendáme do mixéru s ostatními surovinami a umixujeme dohladka.

Čím pohostit přátele při letním posezení

Zdraví

Grilovaný ananas

Foto: Petr Hloušek, Právo

INGREDIENCE

  • 1 větší ananas
  • strouhaný kokos
  • mascarpone
  • cukr

POSTUP:

  • Oloupaný ananas zbavený středu nakrájíme na 1 cm silná kolečka.
  • Grilujeme je na středním ohni 2 minuty z každé strany, během grilování zlehka posypeme cukrem, který vytvoří na povrchu karamel.
  • V závěru kolečka posypeme strouhaným kokosem a servírujeme se lžičkou mascarpone.

Reklama

Související články

Variace na lahodné kari

5. 5. 2021, 11:19

Pokrm nazvaný kari má nespočet podob, nespočet chutí, barev. Může být připraven z nejrůznějších druhů masa nebo ryb, z krevet a dalších darů moře, ze zeleniny....

Výběr článků