Hlavní obsah

Čtyři tipy na skvělá grilovaná žebírka

Novinky, das

Maso a vůně grilovaných pochoutek patří k létu. Zkuste pro tentokrát zapomenout na rychlovky ve formě klobás, steaků či ryb a vsaďte na opravdovou lahůdku v podobě vepřových žeber. Ano, budete k tomu potřebovat více času, ale vězte, že za to bude stát.

Foto: Profimedia.cz

Grilovaná vepřová žebírka k létu patří.

Článek
Pikantní grilovaná žebírka
Suroviny: 2 kg vepřových žebírek, lžička mletého pepře, lžička sušeného česneku, 4 špetky soli, 2 lžíce sladké uzené papriky, lžíce drceného kmínu, lžíce oregana, špetka skořice a mletého nového kořeníOmáčka barbecue: 200 g třtinového cukru, 1 lžička soli, 80 ml hovězího fondu, 12 ml dijonské hořčice, 10 ml bílého vinného octa, 12 ml worcesterské omáčky, 250 g rajčatového pyré, nadrobno nakrájená chilli paprička
Postup: Maso očistěte od blan a důkladně potřete směsí z uvedených ingrediencí. Nechte marinovat 2 hodiny.Už v té době si můžete připravit barbecue omáčku. Všechny přísady vložte do velkého hrnce a přiveďte k varu. Bez pokličky zvolna vařte 1-2 hodiny, až omáčka zhoustne. Často míchejte. Pokud je omáčka příliš hustá, přilijte trochu vody.Marinované žebírko poté dejte na gril a grilujte při středním žáru asi hodinu. Poté maso potřete omáčkou barbecue a dalších 20 minut pokračujte v grilování. Žebírka poté nechte 5 minut odpočinout, nakrájejte na kousky a podávejte se zbytkem omáčky.
Marinovaná vepřová žebra s kapkou rumu
Suroviny + na obalení: 2 kg vepřových žeber, 2 polévkové lžíce mleté papriky, 1 polévková lžíce mletého chilli, 1 polévková lžíce sušeného česneku, 1 polévková lžíce mleté hořčice, 2 polévkové lžíce hnědého cukru, 3 polévkové lžíce mořské soli, 1 polévková lžíce černého pepřeNa marinádu: ½ hrnku hnědého cukru, 1 hrnek kečupu, ½ hrnku Captain Morgan Original Spiced Gold, 4 polévkové lžíce worcestrové omáčky, 1 polévková lžíce mletého chilli, sušený česnek, 3 polévkové lžíce jablečného octa, ½ hrnku vody
Postup: Vepřová žebra důkladně očistěte. V misce smíchejte všechny ingredience na obalení, vzniklou směsí žebra posypte a rukou poctivě zapracujte. Předehřejte troubu na 180 °C. Žebra zabalená do alobalu nechte péct zhruba 2 hodiny, mezitím si připravte marinádu.Veškeré ingredience na marinádu dejte do hrnce a ohřívejte na středním plameni. Zhruba po deseti minutách ohřívání snižte teplotu a míchejte, než se omáčka zredukuje.Jakmile se žebra v troubě dodělají, rozžhavte gril. Vyjměte maso z alobalu a položte na gril. Žebra potírejte marinádou a každých pět minut je otáčejte. Grilujte zhruba 20 minut.Přendejte žebra na dřevěné prkénko a naporcujte. Dobrou chuť!
Grilovaná vepřová žebra marinovaná v pivu a cideru
Suroviny: 1 kg vepřových žebírek, 0,6 l pšeničného piva, 0,3 l jablečného nebo hruškového cideru, koření dle vaší chuti, sůl, pepřOmáčka na potírání: 15 ml olivového oleje (1 lžíce), 2 dl pšeničného piva, 80 g rajčatového protlaku (4 lžíce), 60 ml worcesteru (4 lžíce), 30 ml vinného octa červeného (2 lžíce), 20 g dijonské hořčice (2 lžíce), 75 g hnědého cukru, tabasco dle chuti
Postup: Očištěná žebírka překrojte a okořeňte. Dejte do sáčků na potraviny, zalijte pivem a ciderem, řádně uzavřete a nechte marinovat v chladu 24 hodin.Žebírka vyjměte z marinády, zabalte do alobalu, vložte na vyhřátý gril a pečte při 150° C přibližně 3 hodiny. Během grilování si připravte omáčku na potírání.Všechny ingredience, tzn. rajčatový protlak, hořčici, hnědý cukr, olivový olej, tabasco, worcester, pivo a vinný ocet smíchejte dohromady a přelijte do dávkovací láhve. Žebra vybalte z alobalu, potřete omáčkou, vložte na gril a opečte.
Grilovaná žebra se švestkovou marinádou
Suroviny: 1 kg masitých vepřových žeber, lžička soliNa švestkovou marinádu: 3 lžíce Hamé Slazená švestková povidla, 3 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce bílého vína, 2 lžíce oleje, lžička strouhaného zázvoru, 2 stroužky prolisovaného česneku, špetka mletých chilli papriček
Postup: Žebra nakrájejte na menší kousky, osolte, vyskládejte do velkého hrnce a podlijte vodou tak, aby byly potopené zhruba v 1-2 cm tekutiny. Přiklopte poklicí, přiveďte k varu a snižte plamen. Duste zhruba hodinu a půl. Připravte si marinádu. Smíchejte všechny ingredience a marinádou pořádně potřete podušená žebra. Rozdělejte gril a na mřížce opečte dozlatova marinovaná žebra. Zhruba 5 minut z každé strany. Podávejte s rozpečenou bagetkou.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak ugrilovat dokonalé hovězí steaky

Sezóna grilování a letních párty je tu. Pokud chcete své přátele opravdu pohostit, pak by na vašem grilu neměly chybět lahodné hovězí steaky. Připravit...

Užijte si naplno léto na zahradě

Byla by škoda rezignovat na pobyt v zeleni v teplých měsících, a to i když nejsme majiteli velké zahrady či terasy. Ostatně času stráveného v uzavřených...

Výběr článků

Načítám