Hlavní obsah

Recepty na oblíbené obědy, které se prodávaly z okénka

10. 6. 2021, 10:12

Během opatření v době koronavirové se restaurace uzavřely pro návštěvníky, ale velká část z nich pro své hosty vaří dál, do krabiček. Které pokrmy si Češi a Moravané přejí dovézt nejčastěji domů či do zaměstnání? Čtyři z nejoblíbenějších vám představí Pavel Švarc, šéfkuchař restaurace Republika 24 v Plzni. Pro případ, že byste přece jen dali přednost domácí přípravě před dovozem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem

Článek

Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem

INGREDIENCE

Na těsto

  • 350 g hladké mouky
  • 100 g cukru krupice
  • 20 g droždí
  • 180 ml mléka
  • 100 g másla
  • 1 vejce
  • 2 lžíce tuzemáku
  • špetka soli
  • tuk na vymazání pekáče
  • rozpuštěné máslo a rum na potření

Na krém

  •  500 ml smetany
  • 1 vanilkový lusk
  • 5 žloutků
  • 100 g cukru moučky

POSTUP:

  • Vypracujte těsto, začněte kváskem: promíchejte droždí, lžíci cukru a vlažné mléko, poprašte moukou a kvásek nechte přikrytý asi 10 minut, dokud nevzejde.
  • Poté ho promíchejte s moukou a všemi dalšími přísadami do těsta, nejlépe hnětačem v robotu. Lehce zaprašte moukou a přikryjte pečicím papírem, přes něj utěrkou.
  • Nechte v teple kynout půl hodiny i déle, těsto musí alespoň zdvojnásobit svůj objem. Troubu rozehřejte na 160 °C.
  • Z těsta tvořte válečky, ty nakrájejte na dílky, z nich vyválejte kuličky. Naskládejte je do vymazaného pekáče, nechte mezi nimi menší mezery a každou kuličku ještě pomažte tukem ze všech stran.
  • Pečte přibližně 20 minut do zlaté barvy. Horké buchtičky potřete směsí másla a rumu.
  • Krém: Smetanu přiveďte k varu, přidejte semínka z vanilkového lusku. Žloutky ušlehejte s cukrem.
  • Smetanu odstavte z plotny a zašlehejte do ní žloutkovou směs. Vraťte na plotnu a velmi zvolna za stálého míchání nechte krém zhoustnout.

Šest tipů na rychlé obědy a večeře

Styl

Smažený sýr s domácí tatarkou

Velmi oblíbené a nepochopitelně zatracované jídlo. Nepodléhejme kulinárnímu snobismu! Proč si neudělat smažák z eidamu? Jeho odpůrci možná ani nevědí, že eidam je český název pro holandský sýr Edammer kaas. Žádný jiný sýr se tak pěkně netáhne, i chuť má neopakovatelnou.

Mimochodem, smažený sýr není jen českým receptem. V různých obdobách ho najdete třeba ve francouzské nebo italské gastronomii.

Foto: Jan Handrejch, Právo

INGREDIENCE

  • 600 g eidamu 40 % (3 plátky)
  • 3-4 vejce
  • 300 g strouhanky
  • 150 g hladké mouky
  • 500 ml oleje na smažení
  • sůl

Na tatarku

  • 200 ml majonézy
  • 15 g cibule
  • 10 kaparů
  • 30 g nakládaných okurek
  • sůl, pepř, cukr
  • citron – dle chuti

POSTUP:

  • Čtverce sýra překrojte na šest trojúhelníků. Porce obalte v mouce, rozšlehaných, mírně osolených vejcích a strouhance. Pak ještě jednou ve vejcích a znovu ve strouhance. Uložte do lednice.
  • Zatímco se bude sýr chladit (lépe se pak smaží a nevyteče), připravte tatarskou omáčku: cibuli, kapary a okurky nakrájejte najemno, můžete je i nastrouhat. Vše vmíchejte do majonézy a ochuťte solí, bílým pepřem, cukrem a citronem.
  • Usmažte sýr: vychlazené obalené porce vkládejte opatrně do rozehřátého oleje, použijte širokou lopatku (kuchyňská pinzeta či kleště by mohly protrhnout obal).
  • Sýr usmažte po obou stranách dozlatova. Hotový položte na kuchyňský papír, vysaje přebytečný tuk. Podávejte s vařenými bramborami.

Tip: Pro odlehčení tatarky lze část majonézy nahradit bílým jogurtem.

Jednoduchá jídla v podání jednoho z nejlepších šéfkuchařů

Zdraví

Konfitovaná kachní stehna

Konfitování je kuchařská technika spočívající v pomalém tažení masa ponořeného v tuku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

INGREDIENCE

  • 4 kachní stehna
  • 1 kg sádla nejlépe kachní
  • 5 g soli
  • 1 g pepře
  • 3 větvičky tymiánu
  • 1 jablko

Na zelí

  • 1 střední hlávka červeného zelí
  • 200 g cukru krystal
  • 100 ml octa 8%
  • 150 g brambor
  • 1 jablko
  • 1 g kmínu (celý)
  • 2 g soli
  •  Doporučujeme: 1 velká cibule, trocha oleje a slaniny jako základ

Na bramborový knedlík

  • 1500 g brambor uvařených ve slupce
  • 200 g bramborového škrobu (Solamyl)
  • 3 vajíčka
  • 2 g soli

POSTUP:

  • Konfit: Osolená a opepřená stehna vložte do pečicí nádoby a zalijte sádlem tak, aby byla úplně potopená. Přidejte nakrájené jablko a tymián.
  • Pečte v troubě na 92 °C 8 až 9 hodin (dle velikosti stehen). Poté slijte tuk (k dalšímu použití, po ztuhnutí je výborný např. k namazání na chleba). Zvyšte teplotu trouby na 220 °C a stehna dopečte na zlatavou barvu kůže.
  • Zelí: Zelí bez košťálu nakrouhejte na tenké proužky, napěchujte do hrnce spolu s kmínem, cukrem, octem a zalijte vlažnou vodou do úrovně zelí.
  • Přiklopte pokličkou a duste. Když začne zelí měknout, přidejte najemno nastrouhané syrové brambory s jablkem a duste do změknutí, dochuťte.
  • Tip: Zelí můžete dát na orestovanou cibuli a slaninu.
  • Knedlík: Vychladlé oloupané brambory nastrouhejte najemno, přidejte vajíčka, škrob a sůl.
  • Vypracujte hladké těsto a z něj vytvarujte dva válečky, které ponoříte do osolené vroucí vody. Knedlíky vařte 15-20 minut dle velikosti.

Chřest jako ideální zelenina na hubnutí a posílení libida

Zdraví

Španělský ptáček

Foto: Jan Handrejch, Právo

INGREDIENCE

  • 600 g hovězí roštěné (4 plátky)
  • 200 g sádla
  • 300 g cibule
  • 50 g hladké mouky
  • 1500 ml hovězího vývaru
  • 10-20 g plnotučné hořčice
  • 30 g anglické slaniny
  • 50 g špeku
  • 2 nožičky párků
  • 2 vejce
  • 90 g sterilovaných okurek
  • 30 g másla

POSTUP:

  • Hovězí plátky naklepejte, osolte, opepřete, potřete hořčicí. Na maso položte plátky slaniny, do středu položte okurky, párky, půlky vajíček, špalíčky špeku a zabalte ptáčky.
  • Převažte je potravinářským provázkem. Nakrájenou cibuli orestujte na sádle dozlatova, na základu nechte zatáhnout ptáčky, a poté je podlijte horkým vývarem (část ještě nechte na další podlévání).
  • Přikryté poklicí duste téměř doměkka. V průběhu dušení maso obracejte a podle potřeby dolévejte vývarem.
  • Měkké ptáčky vyndejte, šťávu vyrestujte, zaprašte moukou a zalijte zbytkem vývaru. Vařte dalších 25 minut.
  • Provařenou omáčku dochuťte solí a pepřem. Na závěr přeceďte a na zjemnění přidejte máslo.
  • Podávejte s rýží.

Reklama

Související témata:

Související články

Guláš čtyřikrát jinak

12. 6. 2020, 10:05

Jak se dělá správný guláš? Pěkně osmažit cibulku, orestovat kostky kližky… Na guláš ale neexistuje jediný, ten pravý recept. Každý kuchař má své fígle, které...

Výběr článků