Hlavní obsah

Cvičení jako prevence duševních potíží? Až třetinu lidí může ochránit před depresí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až třetinu lidí, u kterých hrozí výskyt deprese nebo úzkostí, může před tímto stavem ochránit dostatek pravidelného pohybu, naznačuje nová studie.

Foto: Profimedia.cz

Pravidelný pohyb by měl být automatickou součástí našeho života.

Článek

Cvičení je obecně známou léčbou pro lidi s depresemi, lékaři ho dokonce i „předepisují“. Studie provedená mezi více než 37 000 lidmi však naznačuje, že pravidelnější pohyb by mohl podobnému stavu už předem zabránit.

Pokud by každý člověk zvládl 75 minut týdně intenzivního cvičení, díky němuž se více zadýchá (zahrnuje například běhání nebo delší plavání), mohlo by se podle odborníků podařit předejít až 19 procentům případů výskytu deprese a úzkosti.

Kdybychom všichni zvládli dvě a půl až pět hodin mírné aktivity týdně - která mírně zvýší dechovou frekvenci a zahrnuje třeba rychlou chůzi, jízdu na kole nebo tanec -, dalších 13 procent všech diagnóz deprese a úzkosti by se nemuselo nikdy stanovit.

Klíčová je motivace aneb Jak si udržet zdravý životní styl

Zdraví

„Toto je velmi silné poselství pro veřejné zdraví, protože cvičení je zdarma a každý se může významně podílet na tom, kolik aktivity za týden si dopřeje,“ uvádí pro Daily Mail hlavní autor studie Carlos Celis-Morales.

Studie, jejíž výsledky byly uveřejněny v časopise BMC Medicine, zahrnovala dobrovolníky ve věku 37 až 73 let, kteří netrpěli depresí ani úzkostmi. Všichni na počátku dostali přístroj sledující jejich fyzickou aktivitu. Během téměř sedmi let, kdy byli sledováni, se u pouhých tří procent vyvinula deprese nebo objevila úzkost.

Na základě výsledků pak vědci vypočítali, že lidé, kteří by přešli od sedavého stylu života a zaměstnání k 75 až 150minutové intenzivní aktivitě týdně, by snížili rozvinutí deprese či úzkosti o celých 29 procent. Sto padesát až tři sta minut mírné fyzické aktivity týdně by pak snížilo riziko úzkosti či deprese o 47 procent.

Samozřejmě je zapotřebí dalšího výzkumu k tomu, aby se zjistilo, zda za výsledky a rozdíly opravdu stojí samotné cvičení. Jak totiž odborníci dodávají, přestože fyzická aktivita zaplavuje mozek chemickými látkami, díky nimž se cítíme lépe, větším přínosem je zatím podle nich spíše cvičení ve skupině a podpora od okolí, kterou získáváme ze socializace.

Anketa

Umíte sami sebe přesvědčit k pravidelnému cvičení?
Nemám s tím žádný problém
47 %
Někdy mi to činí potíže, ale jen občas
23,9 %
Ne, donutit se pravidelně cvičit je pro mne nadlidský úkol
29,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 568 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám