Hlavní obsah

Znepokojivá realita moderního randění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mohlo by se zdát, že v současné době je seznamování díky moderním technologiím mnohem snadnější než dříve. Pro někoho možná ano, vedle toho ale s sebou přináší i řadu nepříliš pozitivních zjištění. Jak se v současném světě randění vyznat?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jste single, po rozchodu či rozvodu, a chcete se seznámit, ale nevíte, jak se ve světě seznamek a jejich pravidel vyznat? Chybí vám staré dobré časy, kdy se lidé seznamovali zásadně osobně, stejně tak i komunikovali?

S tím, že sociální sítě a online seznamky ovládají milostné životy lidí, asi příliš nenaděláte. Stejně tak s faktem, že vše je dnes poměrně uspěchané. A bohužel ani nezměníte některé faktory, které jsou s tím spjaty. Poradkyně a koučka Samantha Burnsová, která radí lidem s mnoha otázkami v oblasti vztahů, představila některé z nich.

Málo volání, více psaní

V době, kdy nám mobilní telefony doslova ovládají život, je málokdo používá k tomu, k čemu byly vlastně první telefony – k uskutečňování hovorů. V současné době, a to v seznamování i randění, je snadnější a pohodlnější raději napsat zprávu než někomu zavolat. Přitom slyšet v telefonu hlas někoho milého je velmi intimní, vytváří to vzrušení a pomáhá odbourávat bariéry strachu.

Speed dating: Deset rande za jeden večer

Vztahy a sex

Jak tvrdí odbornice, i v moderním světě byste měli hledat někoho, kdo bude chtít sám něco víc a nebude mu zatěžko vám volat.

Psaní zpráv jako známka síly

O významu psaní zpráv již byla řeč. Kromě toho, že nahrazují klasické volání, se z nich podle odborníků stávají i strategické faktory, jak co nejlépe zaujmout, ovlivnit vývoj vztahu atd.

Místo zvednutí telefonu a zavolání či okamžitého odepsání stále více lidí volí strategii čekání a formulování správných odpovědí, aby pro ně vyšly ve výsledku co nejlépe. Což je ale nakonec neskutečná ztráta času.

Síla komunikace na sociálních sítích

Sociální sítě mají velkou moc ovlivňovat chování lidí. Stačí kliknout na tlačítko „To se mi líbí“ nebo odsouhlasit žádost o přátelství – a hned mají lidé pocit, že jste s nimi na stejné vlně.

Na co si dát pozor při výběru partnera na seznamce

Vztahy a sex

V opačném případě, když přátelství zrušíte, negativně se k něčemu vyjádříte nebo budete někoho zcela ignorovat, mohou lidé získat opačný pocit. A to navazování vztahů, obzvláště formou on-line, rozhodně neprospívá.

Je zapotřebí si volat a komunikovat, abyste vybudovali intimitu, a osobně se scházet, abyste viděli, jak se váš vztah promítne do skutečného života.

Někde jinde je „tráva vždy zelenější“

S rozmachem on-line seznamek může být hledání „ideálního“ protějšku nepřetržitou záležitostí. Jediným kliknutím či tahem prstu lze volit mezi nabídkou „partnerů“ k seznámení. To s sebou ale bude vždy nést riziko volby a pochyb, že možná někde jinde „je tráva zelenější“ a čeká někdo lepší.

Kdy je čas s takovým chováním přestat? Budete hledat, dokud nenajdete svůj ideál? Kdy to bude? A existuje vůbec nějaký v reálu, nebo je jen on-line? Pokud chcete opravdový vztah, budete se muset sami jednou rozhodnout, kdo za to opravdu stojí, a věnovat mu více času.

Anketa

Hledali jste někdy protějšek na on-line seznamce?
Ano, ale nedopadlo to dobře.
33,5 %
Ano, jsme spolu dosud.
21,7 %
Ne, ale možná to zkusím.
5,1 %
Ne, ani to nebudu zkoušet.
39,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 11446 čtenářů.

Neupřímnost na seznamovacích profilech

Je krásné věřit tomu, že každý člověk, který se na jakoukoli seznamku zapíše, je přesně takový, jak o sobě tvrdí. Ale ruku na srdce, málokdy to tak bývá. Mnohem snazší je manipulovat s ostatními, aby si mysleli přesně to, co chtějí.

Není problém, že vás někdo na první pohled dokonalý zaujme, nevkládejte do něj ale veškeré své naděje a sny dříve, než se s ním osobně potkáte. Jakékoli vytáčení se z osobní schůzky, popřípadě snahy z vás dostat jakékoli osobní či intimní informace, nebo dokonce peníze, jsou pak jasným varováním před podvodníky.

Nástrahy randění: Pozor na varovné signály

Vztahy a sex

Přibývá lidí se strachem z offline seznamování

Vztahy a sex

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám