Hlavní obsah

Speed dating: Deset rande za jeden večer

Zatímco za pandemie měly žně internetové seznamovací aplikace, teď je velký hlad po osobním setkávání. Princip anonymního „rychlorande“ je prostý: každý účastník má průměrně pět minut na rozhovor s protějškem, pak se páry u stolu vymění. Jak taková akce probíhá a dá se tímto způsobem opravdu najít životní partner?

Foto: Petr Horník, Právo

Páry si volně pět minut povídají, dokud se neozve zvoneček na znamení, že si mají zapsat stručné poznámky o protějšku. Druhé zacinkání signalizuje, že uběhlo třicet vteřin a muži se mají odebrat k další ženě.

Článek

V zadní části útulné pražské kavárny je dnes rušno. Je vyhrazena pro uzavřenou společnost: osm mužů a sedm žen sem přišlo zkusit štěstí v lásce. U rohového stolečku sedí Aneta (29), která je na akci tohoto druhu poprvé a přišla prý čistě ze zvědavosti.

„Před rokem jsem ukončila dlouhodobý vztah a od té doby nikoho aktivně nehledám. Seznámení se nebráním, ale velká očekávání do toho dnes nevkládám.“ Blízko ní se usadil David (30), speed datingu se zúčastňuje už potřetí. Efektivitě seznamovací aplikace Tinder, populární u mladé generace, příliš nevěří a balit příslušnice opačného pohlaví do klubů také nechodí.

„Speed dating je mnohem příjemnější než stát jako trouba u baru. Výhodu vidím v tom, že se tu sejdou lidé, kteří se skutečně chtějí seznámit, byť si toho za tu chvíli zas tolik říct nestihnete.“

Jste stále nezadaní? Možná za to mohou seznamovací stereotypy, kterým věříte

Vztahy a sex

Zesilující kakofonii hlasů účastníků energicky utne moderátorka Michaela Pešková (33) a počíná vysvětlovat pravidla. Dámy celou dobu zůstávají na svých místech a pánové se u nich budou postupně střídat.

Páry si volně pět minut povídají, dokud se neozve zvoneček na znamení, že si mají zapsat stručné poznámky o protějšku. Druhé zacinkání signalizuje, že uběhlo třicet vteřin a muži se mají odebrat k další ženě.

Vznikají tu i ženská přátelství

Každý příchozí od moderátorky obdržel visačku s přezdívkou, pod kterou tu bude vystupovat, a také desky se dvěma papíry. První slouží na zápisky, druhým je výsledková listina, na níž účastník na konci akce zakroužkuje pouze ty, s nimiž se chce více poznat.

„Kroužkovat můžete v rámci tří kategorií: seznámení, kamarádství a sport. Berte je prosím jako orientační,“ naráží moderátorka na dvojsmyslnost poslední zmíněné. Organizátoři výsledky ještě tentýž večer vyhodnotí, a pokud dojde ke shodě u dané dvojice, oběma vzájemně zašlou jejich e-mailové adresy. Jak se získaným kontaktem naloží, záleží jen na nich. Podle Michaely Peškové bývá nepsaným pravidlem, že komunikaci zahajuje pán a na první zprávu je slušnost odpovědět.

Ženy s úsměvem podávají mužům ruku, ti si přisedají a pokládají základní dotazy, třeba odkud pocházejí nebo čím se živí. Moderátorka vedle mě hlídá ubíhající čas pomocí stopek na telefonu a prozrazuje mi, že akce moderuje většinou jednou týdně. Na plný úvazek jinak pracuje jako eventová manažerka. Svého přítele poznala před dvěma lety na cestách po Kolumbii prostřednictvím Tinderu, dnes spolu žijí v Praze.

„Od partnera vím, že speed dating existuje i u nich, akorát tam je trošku akčnější,“ poukazuje na jihoamerický temperament.

Foto: Petr Horník, Právo

Seznámení, kamarádství nebo sport? Při večerech u Žwakových lze kroužkovat protějšky v rámci tří kategorií.

Jelikož je dnes o jednu ženu méně než mužů, mířím zapříst hovor s aktuálním „mužem na ocet“. Jevgenij (31) původem z Ukrajiny, který v Česku žije osm let, se sem vydal poprvé. Internetovou seznamku, kde se obvykle zveřejňují portrétní fotky, nepoužívá kvůli obavám z odhalení totožnosti. Působí totiž coby lékař v malém městě, kde ho všichni znají. Za sebou má teď první rozhovor, který se slečnou vztáhli k válce s Ruskem.

„Zaujala mě, ale pět minut je strašně málo času. Na pomyslné přeskočení jiskry moc nevěřím.“

Pokud někoho zastihne svázaný jazyk, muže využít kartiček s doporučenými otázkami

Po zaznění gongu se Jevgenij přesouvá k další účastnici a na „samotku“ přichází Filip (28), od pohledu extrovert. U potenciálních partnerek prý sází na řeč těla. „Sleduju, jestli třeba nemá založené ruce. Věděl bych, že se se mnou nechce bavit.“

Tinder ho neláká, označuje ho za povrchní galerii kluků a holek, kde se uživatelé dělají lepšími. První slečny se zde zeptal, čeho loni v životě dosáhla, díky čemuž ji dostatečně rozmluvil.

Pokud někoho zastihne svázaný jazyk, může využít kartiček na stole, na nichž jsou otázky předepsány - jedna míří obligátně na oblíbený film, jiná ale třeba na to, kde by tázaný doma schoval milion korun v hotovosti, aby ho zloději nenašli.

Uplynulo 50 minut a večer se chýlí k závěru. Po odevzdání listin se někteří evidentně chtějí zdržet déle. Šoupají k sobě stolky, utvářejí kroužek, objednávají si další sklenky vína a dál debatují. Podle moderátorky je to běžný jev, někdy tu prý vznikají i ženská přátelství.

Kamarádky různého věku si navzájem obohacují život

Styl

„Teď tu byla taková paní a říkala, že to sem přišla zkontrolovat, protože chce na rychlorande objednat syna,“ pronese přicházející číšník. „Tak to slyším poprvé!“ reaguje moderátorka.

Spousta lidí podle ní o serióznosti akce pochybuje, nezadaným přesto občas přináší ovoce. Díky speed datingu se před téměř pěti lety úspěšně seznámili Milan (47) s Evou (38), kteří si přáli zůstat v anonymitě. Dnes jsou sezdaní a společně vychovávají dvouletou dceru.

„Pamatuju si, že bylo 11. září, zrovna takové nešťastné datum,“ vzpomíná Eva, jak ho s manželem pro sebe obrátili v pozitivní.

Bruce Willis se žení s Brigitte Bardotovou

Tehdy se blížily její 34. narozeniny a za sebou měla vícero krátkodobých známostí. Povoláním ergoterapeutka měla časově náročné zaměstnání i koníčka: patří do činorodé komunity fanoušků seriálu Star Trek a zúčastňuje se jejích srazů. Rodinu sice plánovala, ale šlo prý spíše o neurčitou představu.

„Mezitím měla má mladší sestra dvě děti a starší se mě začala vyptávat, kdy už budu mít nějakého přítele,“ cituje Eva tónem Stelly Zázvorkové ve filmu Román pro ženy.

Při brouzdání internetem narazila na stránky agentury Žwakových, kteří speed dating pořádají, a bez dlouhého rozmýšlení si rezervovala na akci místo. Hned při tomto prvním pokusu potkala Milana. Ten měl se speed datingem bohatší zkušenosti, nicméně smůlu na účastnice.

Sedm věcí, které by o sobě měli partneři vědět, pokud chtějí mít zdravý vztah

Zdraví

„Měl jsem pocit, že tam pořád chodí tytéž, některé mi i lhaly o věku,“ popisuje. Dal si od seznamování rok pauzu a pak zkusmo zašel znovu. On měl pro onen večer přezdívku Bruce Willis, ona Brigitte Bardotová. Eva byla tak vystresovaná, že se jí rozklepaly ruce, kvůli čemuž ani některé muže nestihla zapsat do formuláře. Na každého hned „vybalila“ specifickou zálibu ve sci-fi.

Milan, který prodává elektroinstalační materiál, ji jako jediný zaujal, jelikož bezprostředně reagoval přiznáním, že rád kouká na Hvězdnou bránu. A byla ruka v rukávu.

Shoda nepřekvapivě byla, iniciativu převzala Eva a zkontaktovala Milana. Na první rande vyrazili už po třech dnech, nejvíce se poté sblížili při půlročním tanečním kurzu, na který se brzy přihlásili. Oba si od počátku netajili, že by už rádi měli dítě. Milan neotálel a po tři čtvrtě roce požádal Evu o ruku.

„Všechno bylo v pořádku, sedělo to a já prostě nechtěl být bez ní,“ vysvětluje tento krok Milan. Prstýnek v duchu Pána prstenů jí dal doma při večeři a Eva bez váhání souhlasila.

Na předsvatební cestu vyjeli do Izraele, který si Eva už dříve zamilovala. Dovolená v neklidném regionu pro jejich vztah představovala zatěžkávací zkoušku plnou úskalí, která dopadla dobře. „Milan se o mě hodně staral, neustále s sebou nosil termosku se studenou vodou, abych nebyla dehydratovaná,“ culí se Eva.

Co ženy očekávají od mužů na prvním rande

Vztahy a sex

Sňatek uzavřeli po třinácti měsících od seznámení, dcera se narodila rok po svatbě. Z pozdního rodičovství obavy neměli, ale připouštějí, že úplná legrace to ve skutečnosti nebyla: „Je to velký boj a velká únava, ale jsem šťastná, že našeho bobánka máme,“ říká Eva.

Speed dating oba doporučují nesmělým povahám, pro které může být seznamování složitější, a zájemcům radí, aby na akci šli s pravdou ven a bez přetvářky. „Víte, že ostatní tam přišli se stejným úmyslem - a to je uklidňující,“ uzavírá.

V nejhorším se trochu ztrapním

Stejným způsobem se 21. září 2021 dali dohromady Jana Hašková (51) a Petr Nejedlý (56), který ten den slavil narozeniny a večer pro nezadané si dal jako dárek. Jana je šťastně rozvedená a má tři dospívající syny ve střídavé péči, Petr je starý mládenec, který je vůči sňatkům skeptický.

„Na speed dating jsem chodil už před dvaceti lety, kdy se u nás poprvé objevil,“ vybavuje si Petr akce pořádané již zesnulým hercem Jaroslavem Šmídem, načež mu do řeči se smíchem skočí Jana: „To je dobrý! Konečně se o Petrovi něco dozvím, já se totiž na minulost radši moc neptám.“

Rychlorande jsou skvělá pro introverty, míní očividně tišší Petr, který se paradoxně živí jako herec v souboru obrážejícím školky s pohádkami. „Vystupování mě nestresuje, protože jsem najednou někým jiným.“ Na oslovování žen v MHD nebo hospodě se nikdy necítil, u speed datingu věděl, že ten druhý také někoho hledá a maximálně se tak trochu ztrapní. Po desetileté známosti, kterou přetrhla smrt jeho partnerky, se k tomuto druhu seznamování vrátil a brzy potkal svou současnou přítelkyni.

Líbilo se mi, že je to anonymní a za večer poznáte více protějšků. Nemám času nazbyt a nechtěla jsem si s nikým psát
Jana

Jana po krachu manželství zažívala určitou samotu, kterou jí kamarádky ani děti nedokázaly zaplnit. „Synové tátu mají, hledala jsem někoho jen pro sebe.“ Jenže kde? Při profesi podoložky (zdravotnice zabývající se péčí o nohy) potkává v práci skoro výhradně seniory.

„Tip a dobré reference na agenturu Žwakových jsem dostala od klientky. Líbilo se mi, že je to anonymní a za večer poznáte více protějšků. Nemám moc času nazbyt a nechtěla jsem si s nikým psát. Jsem emoční typ a dám na první dobrou.“

Jindy komunikativní Jana zažila při prvním speed datingu, na kterém potkala Petra, nečekanou trému a stres. Připadala si prý, jako když se nabízí na trhu. Každému hned otevřeně sdělila svůj rodinný stav a závazky. Věří, že jen upřímnost může být zárukou budoucího trvalého vztahu.

„Většina z tuctu mužů, kteří tam ten večer byli, vypadala usedle. Mluvili formálně a ničím mě neoslovili.“ V polovině akce přišla pauza, Jana byla vyčerpaná a rozhodnutá odejít, ale cítila se provinile vůči zbylým, kteří už do seznámení investovali čas i peníze. Zůstala a vyplatilo se jí to.

Foto: Petr Horník, Právo

Padesátníci Petr Nejedlý a Jana Hašková (na snímku) se dali dohromady při speed datingu a brzy oslaví druhé výročí svého vztahu.

„Pak přišel Petr. Dřevěné korále, v uchu náušnice a výraz kluka. Ulevilo se mi, měla jsem pocit, že ho dobře znám. Řekla jsem mu: Konečně někdo normální! A to se mu prý líbilo. Mně se zase líbila jeho pleš, pro které mám slabost. “

Sympatie byly oboustranné, Janu si zaškrtnul jako jedinou. Ta po skončení akce spěchala domů, Petr ji však zastavil s prosbou 0 kontakt. „Moderátor nás zahlédl, jak si vyměňujeme telefonní čísla, a prohlásil: Ta Jana, to je výhra! Ale někdy si nejsem jistý, jestli spíš neřekl: Jana? No to je teda výhra,“ žertuje s tím, že dodnes ji má v mobilu uloženou coby „Jana výhra“.

Na večerech se lze uvolnit a nebrat seznamování tak vážně, protože od vás v tu chvíli nikdo nic neočekává
Petr Nejedlý

Přišlo první, druhé a xté rande, Petrovi zpočátku připadala Janina lehká ztřeštěnost a otevřenost kapku moc, ale jak říká Jana, „než zjistil, že je to vlastně výborné“. Dosud se nesestěhovali a ani o tom neuvažují. Vídají se zejména, když je Jana zrovna bez dětí. Takový vztah jim zatím vyhovuje, sdílejí i vášeň pro divadlo, vážnou hudbu a procházky. Petr je rád, že má dost času jen sám pro sebe.

„Život je divadlo a speed dating vlastně taky. Můžete se na něm uvolnit, nebrat seznamování tak vážně, protože od vás v tu chvíli nikdo nic neočekává,“ dodává.

Zábava pro cizince i LGBT

Agentura Jakuba (38) a Martiny (34) Žwakových nepatří mezi nejstarší svého druhu v tuzemsku (založena byla před devíti lety), ale rozhodně mezi nejčinnější. Měsíčně pořádá v Praze až dvacet akcí, což je oproti jiným v hlavním městě dost.

Nejstarší existující speed datingová agentura Smart Dating, která vznikla v roce 2009, nyní organizuje asi čtyři. Třináct rychlorande do měsíce zvládá stejně staré Rande Motýl fungující i v Brně.

V moravské metropoli figuruje i agentura SingLOVÉ působící na trhu šest let - měsíčně připraví okolo tří večerů nebo projekt Ve správný čas na správném místě. Ten od roku 2019 nárazově pořádá obří seznamovací událost s nabitým programem až pro 300 singles najednou, jehož součástí je i speed dating.

Foto: Petr Horník, Právo

Pět minut podle psychoterapeutky Markéty Šetinové stačí k rozhodnutí, jestli s někým jít na další rande. Vzájemnou shodu obvykle najde sedmdesát procent účastníků akcí.

Motivace založení agentur byly rozmanité: zakladatelka Rande Motýl, Jana Olivová, znala speed dating z USA, kde roky žila a studovala, Žwakovi původně udělali akci zadarmo u sebe doma pro kamarády, kteří z ní byli nadšení a podnítili je k podnikání.

„Chybí především příležitost, kde potenciálního partnera potkat, pokud pomineme online prostor,“ tvrdí Martina Holoušová (37) ze SingLOVÉ, která zmiňuje i stále malou konkurenci.

Agentury se od sebe snaží odlišovat nejen cenami, ale i rozličnými nadstandardy. Žwakovi zvou na seznamovací procházky pro seniory, tematické večery pro sportovně založené osoby, pejskaře nebo „VIP“ s vysoce kvalifikovanou a dobře ohodnocenou prací. Rande Motýl pořádá akce pro cizince žijící v Česku, stejně tak loni vzniklá agentura Love Factory, jež kategorie zájemců rozšířila o v tomto směru opomenutou LGBT komunitu a organizuje i celé seznamovací víkendy.

Kdo si nenajde partnera během speed datingu u Rande Motýl či Smart Dating, získá bezplatnou účast na dalším termínu. SingLOVÉ akce propojují se zážitky a pro příchozí chystají ochutnávku vína i výuku tance. Alespoň jedné shody během večera dosahuje podle statistik napříč agenturami minimálně 70 procent účastníků.

„Speed dating může být užitečný a prospěšný ve vyzkoušení si, jaké to je být na rande, mít interakci s druhým pohlavím, flirtovat i zvládnout odmítnutí. Nevhodný je určitě pro ty, kteří si myslí, že zajdou na jeden večer a najdou tam lásku svého života,“ podotýká socioložka a psychoterapeutka Markéta Šetinová (33) z Institutu Moderní láska, která klientům při individuálních konzultacích pomáhá se seznámením, vztahovými situacemi i zvýšením jejich sebevědomí.

Nevýhodu rychlorande vidí hlavně v relativně nízkém počtu účastníků. Pravděpodobnost, že si někdo s někým bude rozumět, je podle ní zanedbatelná. „Pět minut může stačit na volbu, jestli s konkrétním člověkem půjdeme na další rande. Kompatibilitu nebo romantický potenciál však odhadnout nestihneme. První dojem je především o vzhledu a pocitu, zda se s druhým cítíme dobře.“

Jste introvert? 5 tipů, které vám pomohou při randění

Vztahy a sex

Lze najít lásku, když je vám 40 plus?

Vztahy a sex

Reklama

Související témata:
Speed dating

Výběr článků

Načítám