Hlavní obsah

Nástrahy randění: Pozor na varovné signály

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I přes nekonečné možnosti, jež nám dnes pro seznamování nabízí online svět, stále platí, že najít toho pravého není snadné. Nezadaní až příliš často hodnotí svůj „randící“ život jako nepříliš dobrý, nebo dokonce špatný. A to i ti, kteří to zkoušejí na seznamkách. Proč bývají rozčarovaní? A jak to, že spálit se při hledání partnera se málem stává novou normou?

Foto: Profimedia.cz

Většinu důležitých varovných signálů zpočátku rádi a snadno přehlédneme. Zejména když je nám nový protějšek sympatický.

Článek

Internetové aplikace podle průzkumů k randění někdy využilo až 75 % dospělých Čechů. Jde o jev, který se tedy už dá i u nás považovat za naprosto normální, a to napříč všemi generacemi. Včetně těch starších.

Potíž je, že se lidé na seznamkách potýkají jak se všeobecně platnými úskalími, na něž narážíme při seznamování kdekoli, tak s typickými potížemi, jež přináší online svět.

Opatrnost je namístě

O to důležitější je, abychom dobře znali věci, na které si máme dávat pozor už od prvních chvil. A v každém případě je třeba počítat s tím, že celý proces může trvat pěkně dlouho.

„Je naprosto běžné, že než najdete někoho, s kým přeskočí pomyslná jiskra, zabere to chvíli času. Proto našim klientům vždy doporučujeme, aby neměli přehnaná očekávání hned od první schůzky a poté nebyli zbytečně zklamaní,“ říká Kristýna Mertlová, majitelka seznamky Date2K a portálu Tvoje láska.

Podle jejích zkušeností čeká láska na každého, jen je tomu třeba někdy jít více naproti. Na jedno úspěšné rande je u mužů potřeba oslovit více než sto profilů, u žen se jedná zhruba o šedesát.

Jak se na první schůzce vyhnout trapnému tichu

Vztahy a sex

Jestli tedy toužíte po seznámení, rozhodně byste se neměli nechat odradit. Odborníci ale zároveň radí neodhalovat příliš ze svého soukromí hned na prvním setkání nebo v počátcích komunikace přes internet.

„Rozhodně doporučuji být ze začátku upřímný, ale přiměřeně skoupý na informace. Určitě je také lepší vybírat si na profil takovou fotografii, kterou člověk nemá nikde jinde a nejde tedy jednoduše dohledat a spojit se jménem,“ radí majitelka seznamky Mertlová.

Hlídejte červené vlajky

Ať už hledáte partnera na internetu, nebo jste se právě s někým seznámili jiným způsobem, vždy je dobré jednat tzv. s otevřenýma očima. Hned v počátcích se totiž mohou objevit varovné signály, které nás upozorní na to, že muž či žena sedící naproti pro vás asi nebude ideální partner a že je třeba jít o dům dál.

Hojně se pro ně začal používat anglický termín red flags, tedy červené vlajky. V běžné řeči tím označujeme něco, co nám na partnerovi tak nějak nesedí.

„Červené vlajky jsou způsoby jednání, nad kterými byste se měli pozastavit, protože mohou naznačovat nezdravé vzorce chování,“ vysvětluje americká psycholožka Folashade Adekunleová, odbornice na párovou terapii.

Jak rozpoznat narcistu už na prvním rande

Vztahy a sex

Metafora vychází z výstražných signálů před nebezpečím. Pokud v dnešní době vyvěsí červenou vlajku na pláži, znamená to vysoké riziko velkých vln či spodních proudů. A tím pádem velké riziko toho, že pokud skočíte do vody, pravděpodobně z ní nevylezete bez šrámu. To samé platí o ignorování problematických náznaků v začátcích vztahů, kdy nemůžeme jistě vědět, kdo náš objekt zájmu je.

Jedna chyba, nebo víc?

K očividným varovným signálům patří třeba to, že váš potenciální protějšek mluví jen o sobě, vyhýbá se hlubším tématům, chová se přezíravě například k obsluze v restauraci nebo jeho jednání nevykazuje známky náklonnosti k vám. Na druhou stranu, každý má někdy špatný den a jedna červená vlajka nemusí znamenat katastrofu.

Podle terapeutky Folashade Adekunleové je třeba mít se na pozoru, pokud se nepříjemné nebo diskutabilní chování opakuje. „Je to jako v dlouhodobém vztahu. Když partner zapomene na vaše narozeniny jednou, je to k naštvání. Ale není to ,červená vlajka‘ prostě proto, že víte, že jde převážně o spolehlivého člověka. Pokud ale potenciální protějšek už při prvních setkáních zapomíná na to, co jste si dohodli nebo o čem jste mluvili, něco to vypovídá jak o něm, tak nejspíš i o vaší případné společné budoucnosti.“

Čím ženy děsí muže při seznamování

Vztahy a sex

Kdy se zamyslet

Většinu důležitých varovných signálů přitom zpočátku rádi a snadno přehlédneme. Zejména když je nám nový protějšek sympatický. Jak se takoví lidé typicky chovají?

  • Příliš se do vztahu hrnou. To, že o nás má velký zájem někdo, kdo se nám líbí, je přece pozitivní signál, nebo ne? Záleží na míře a motivaci. Jedna věc je, když mu (nebo jí) příliš brzo ujede: „Miluji tě!“ Druhá, pokud se za slovy skrývá manipulace a na třetí schůzce prohlásí: „Nemůžu bez tebe žít!“ Nebo si dělá nároky na veškerý váš čas. Jinak začne skrytě nebo otevřeně žárlit na vaše přátele, rodinu a na váš život vůbec. Jde o vnitřně nejistého člověka, který se snaží své protějšky kontrolovat. Nesnese mít samostatného partnera či partnerku. Především kvůli nízkému sebevědomí a víře, že ho lidi, které nebude mít pod kontrolou, opustí.
  • Všichni bývalí partneři a partnerky jsou „šílení“. Povykládá vám historky o iracionálním chování, podvádění a manipulaci svých „ex“. A že se, chudák, už několikrát spletl, ale s vámi to bude určitě jiné. S vámi bude mít konečně zdravý vztah, že? Pozor! Do téhle pasti padají hlavně lidé, kteří rádi pečují a zachraňují. Pravděpodobnost, že nakonec budete ta pravá (pravý), není vysoká. Spíš o vás bude posléze mluvit jako o dalším psychopatovi, nevěrnici či manipulátorovi. Opravdu uvěříte člověku, který tvrdí, že jeho jedinou chybou byl špatný výběr protějšků?
  • Když jsou naštvaní, necítíte se bezpečně. Vztek je normální emoce. Páry mívají spory a hádají se. Jenže vztek a verbální agrese jsou dvě různé věci. Je dobré si na její projevy dávat velký pozor. V začátcích nemusí jít ani o vztek namířený přímo na vás, ale třeba na číšníka, řidiče v autě před vámi atd. Člověk, který ječí, protože ho na dálnici někdo předjel, neumí regulovat své emoce a není dost zralý na to, aby byl schopen převzít zodpovědnost za své chování. Váš strach vám dobře radí, abyste hledali jinde.
  • Tlačí na vás fyzicky. Působí to nevinně, ale vy i tak cítíte určitý odpor. Dotyky by měly být příjemné. Už vám popáté masíruje ramena a vy popáté říkáte ne? Krčíte se na židli, když se vám urputně snaží dát ruku kolem pasu? A když se posunete, zkusí to znovu? Těžko pak věřit, že takový člověk nebude překračovat všemožné meze a bude respektovat vaše hranice. Vážně chcete být ve vztahu, ve kterém vaše ne nic neznamená?
  • Neposlouchají a nevnímají vás. Všichni chceme, abychom zajímali naše blízké. Po několika schůzkách je namístě otázka: „Jak mi ukazuje, že jsou pro něj (či pro ni) významné i moje zájmy, životní styl a lidé v mém životě?“ Pokud si odpovíte, že nijak výrazně, jde o varovný signál. Buď jste s někým, kdo se o vás až tak nezajímá, nebo spolu dobře nekomunikujete. Zkuste se ještě zeptat, jestli ví, co a proč je pro vás v životě důležité. Uvidíte, jestli odpověď bude prosté ne, nebo se o vás bude chtít tyto věci dozvědět.
  • Shazují vás. Zasloužíme si, aby nás měl někdo rád takové, jací jsme. Nepotřebujeme v životě někoho, kdo si dohání sebevědomí tak, že ukazuje prstem, pošťuchuje a pak říká, že to byl jen vtip. Nad tím, co nás zraňuje, nelze jen mávnout rukou.

Anketa

Jaký varovný signál byste nikdy nepřehlédli?
Příliš se do vztahu hrnou
9,6 %
Všichni bývalí partneři a partnerky jsou šílení
6,8 %
Když jsou agresivní na své okolí
26,9 %
Tlačí na vás fyzicky
3 %
Neposlouchají a nevnímají vás
6,2 %
Shazují vás
47,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2956 čtenářů.

Nejdůležitější je váš pocit

U červených vlajek není důležité jen to, zda se opakují. Podstatné je, jak se při takovém partnerově chování cítíte vy sami. Znejistíte? Máte pocit nepatřičnosti? Necítíte se bezpečně?

Pokud je odpověď na některou z těchto otázek ano, nacházíte se na území červených vlajek! A je nejvyšší čas začít jednat…

Online svět má svá specifika

Randění prostřednictvím seznamovacích aplikací a webů může být náročné a někdy i drsné.

Sedíte před obrazovkou počítače nebo se díváte na displej mobilu. Videohovor se zadrhává, nemáte možnost fyzické přítomnosti, žádného, byť letmého doteku. Vidíte jen výseč prostředí, ve kterém ten druhý sedí, někdy dokonce jen naklíčované pozadí. Můžete důvěřovat člověku na druhém konci linky? Odborníci radí ze vztahu vycouvat, pokud narazíte na tyto typy chování:

  • Pan a paní „nechci“. Na svém profilu mají dlouhý seznam bodů a nedostatků, které nesnesou. Buďte ve střehu! U takových lidí je velká šance, že každá komunikace s nimi bude negativní a vysaje vás.
  • Nenávidí sami sebe. Někteří vám rovnou řeknou, že s nimi bude potíž, ještě než je vůbec poznáte. Nevyrovnaní lidé nejsou schopni učinit šťastnými ani sami sebe, natož někoho jiného. První stabilní vztah, který člověk má, má sám se sebou.
  • Profil na seznamce neodpovídá realitě. Nemluvíme tady o nějakém tom foto filtru nebo portrétních fotografiích v lichotivých úhlech. Ovšem když si už konečně sjednáte schůzku a zjistíte, že se „zapálený turista“ zadýchává při chůzi do mírného kopce, buď jde o lháře, nebo někoho, kdo sám sebe těžce přeceňuje. Nemávejte nad tím rukou, tady není o co stát…
  • Zlodějíček. Bez ohledu na to, jak se zdají být upřímní, nikdy nedávejte peníze nikomu, koho znáte jen online. I když vám naservírují uvěřitelnou historku o tom, proč potřebují vaši pomoc. Úplně stejně mohli obalamutit i jiné a připravit je o peníze. Tak ať se to nestane vám.

Reklama

Výběr článků

Načítám