Hlavní obsah

Je spontánní sex vždy uspokojivější? Vědci hledali odpověď

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vztahy a sex patří k sobě. Někdo si dopřává sexu více, jiný méně často, preference se liší, podstatné ale je, aby si ho oba partneři užívali. Jaký typ sexu je pak podle lidí nejlepší – spontánní, nebo plánovaný? Vědci se právě na tuto otázku snažili najít jasnou odpověď.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

To je přece jasné, říkáte si – spontánní sex je vždy ten lepší než cokoli, do čeho se musíme „nutit“ nebo to plánovat. A většina lidí by nejspíš souhlasila. Velkým dílem i proto, že právě spontánní sex je ve filmech a literatuře vyobrazen jako ten nejlepší – je žhavý, vášnivý a rozhodnutím okamžiku, uvádí pro server Psychology Today psycholožka Katarina Kovacevicová.

Kromě toho si mnozí lidé pamatují, kdy i jejich sex byl v počátcích vztahu nový a velmi uspokojivý, protože ho „podporovala“ sexuální touha.

Přesto všechno, jak intimita ve vztahu dozrává, sexuální touha klesá. „Známost“ něčeho už totiž není tak vzrušující jako cokoli nového. Ale možná ještě důležitějším důvodem je, že hledání energie či času k sexu postupně ztěžují různé požadavky každodenního života.

Největší sexuální mýtus: Ženy ztrácejí s věkem chuť na sex

Vztahy a sex

Ovšem jak potvrzují mnohé výzkumy, častější sex znamená pro mnohé lidi šťastnější a spokojenější vztah. Ovšem odborníci rovnou dodávají, že je dobré mít realistické cíle. Je důležitější se „stýkat“ než hodnotit, zda byl sex dobrý, nebo špatný.

Kovacevicová ve své současné studii s kolegy zkoumala hodnocení spontánního i plánovaného sexu mezi partnery. Jak se dalo čekat, spontánnější sex hodnotili lidé uspokojivěji než sex plánovaný. Někteří však uvedli, že dávají přednost plánování – není tak ideální, ale je to praktické.

Přesvědčení vs. realita

V návaznosti na zjištění dotazníkového průzkumu odbornice požádala 121 párů, aby se účastnily i „praktické“ třítýdenní studie. Ještě před zahájením každý z účastníků detailně popsal své hodnocení spontánního a plánovaného sexu, stejně jako aktuální spokojenost se sexem atd.

Následujících 21 dní pak každý z nich uvedl, zda měl ten den sex a zda byl spontánní, či plánovaný. Opět všichni hodnotili svou spokojenost každý den.

Ačkoli mnozí před průzkumem hodnotili spontánní sex jak uspokojivější, vědci pro to nenašli žádné důkazy. Jinými slovy, uvedení respondenti hodnotili spontánní sex stejně „kvalitní“ jako ten plánovaný.

Proč se ze vztahu vytrácí intimita

Vztahy a sex

Jak k tomu dodává odbornice, v psychologických studiích není ničím neobvyklým, že obecné přesvědčení lidí nakonec neodpovídá reálným skutečnostem. Velkým dílem je to i proto, že mnohá přesvědčení jsou založena na společenských očekáváních toho, jak by se měl sex odehrávat.

Mýtus o spontánním sexu

Jak výsledky ukázaly, spontánní sex i ten plánovaný mohou být stejně uspokojivé. Na což může mít velký vliv také tzv. „mýtus o spontánním sexu“, který podle psychoterapeutky Esther Perelové znamená, že mnoho párů opravdu věří tomu, že jejich sex je mnohdy spontánní – ve skutečnosti mu ale předchází řada „plánovaných“ příprav (líčení a oblékání na rande, flirtování a vymezení času jeden pro druhého, kdy může dojít na sex).

To samé pak vysvětluje i důvod, proč řada lidí považuje spontánní sex za přitažlivější. Protože všechno nové je přitažlivější.

Anketa

Co si myslíte o plánování sexu?
Při mnoha jiných povinnostech je to dobrý nápad.
54 %
Není to ideální, ale zas tak mi to nevadí.
30,8 %
To rozhodně neschvaluji, plánovaný sex bych si nedokázal/a užít.
15,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2526 čtenářů.

Po čase se ale vše usadí a spontánní sex už není taková zábava. A ani není tak často.

„Představa, že by ideální sex měl být vždy spontánní, tomu vůbec nepomáhá. Ani to, že je právě takový sex nejčastěji vyobrazován ve filmech. Vzrušující mladá láska a žhavá romance. Ano, je to jistě vzrušující, ale plánovaný sex je většinou ten, který v reálném životě drží lidi spolu po mnoho let,“ uzavírá David Ludden, profesor psychologie na Georgia Gwinnett College.

Pět kroků, jak se přestat točit v kruhu a vybírat stejný typ protějšků

Vztahy a sex

Jak strava ovlivňuje sexuální život žen

Zdraví

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám