Hlavní obsah

Největší sexuální mýtus: Ženy ztrácejí s věkem chuť na sex

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řada lidí přisuzuje slábnoucí sexuální touhu žen jejich stárnutí, a tedy přibývajícímu věku. Podle vědců je to ale jeden z největších sexuálních mýtů. Jejich patnáct let trvající výzkum jasně ukázal, že sex je pro ženy důležitý i ve vyšším věku a samy od sebe se mu rozhodně nevyhýbají.

Foto: Profimedia.cz

Sex si ženy dokážou užít i ve vyšším věku.

Článek

Pokud ženy mají se svým partnerem hezký vztah a sex s ním je naplňuje, pak si ho dokážou na maximum užít i ve vyšším věku a vnímají jej jako něco, co v životě potřebují. „Z našeho výzkumu jasně vyplynulo, že pro čtvrtinu žen je sex velmi důležitý bez ohledu na věk. Značný počet žen si přitom cení sexu i po menopauze,“ upozorňuje lékařka Holly Thomsová, která výzkum vedla a prezentovala jej na výročním setkání organizace North American Menopause Society.

Lékařům se tak jen potvrdilo přesně to, co již mnoho let tvrdili na základě příběhů svých pacientek.

Výzkum, který analyzoval data ze studie SWAN, ukázal, že pro přibližně 27 % žen zůstal sex velmi důležitou součástí jejich vztahu ve čtyřiceti, v padesáti, ale i v šedesáti letech. Pro polovinu žen byl důležitou součástí jejich života do menopauzy. Následující roky, nejčastěji po šedesátce, u nich docházelo již k poklesu zájmu o sex.

„Samozřejmě sex ve čtyřiceti nebude nikdy stejný jako ve dvaceti a stejně tak v šedesáti nebude vypadat stejně jako ve čtyřiceti, nicméně neplatí, že si sex v tomto věku ženy nedokážou náležitě užít. Pokud jsou zdravé, mají dobré vztahy, pak je i pro ně sex důležitý bez ohledu na věk,“ vysvětluje doktorka Stephanie Faubionová z Centra pro zdraví žen Mayo Clinic.

Předčasná menopauza postihuje každou dvacátou ženu

Zdraví

Nejvíc si podle ní sexu ve vyšším věku cení ženy vzdělané, které netrápí duševní poruchy a měly uspokojivý sex i v mládí. Zároveň je v negativním smyslu neovlivňují sociokulturní faktory.

Je např. známo, že pro Číňanky a Japonky sex není důležitý ani ve středním věku, natož během stárnutí.

Pohled ženy na sex

Pohled ženy na sex ovlivňují ale i další emocionální, fyzické a psychologické faktory. Lze je rozdělit do čtyř kategorií:

Zdravotní stav: Mezi 40-50 lety žena vstupuje do tzv. perimenopauzy, kdy postupně začne docházet k hormonálním změnám, které mohou u některých z nich způsobit, že sex pro ně bude méně uspokojivý, či dokonce bolestivý a nepříjemný.

Pokles estrogenu způsobuje, že vulva a vaginální tkáně se stávají tenčí, sušší a snáze se pohmoždí či podráždí. Zároveň i vzrušení může být obtížnější. Návaly horka a další příznaky menopauzy pak mohou ovlivnit náladu a kvalitu spánku, což vede ke zvětšené únavě, úzkosti, podrážděnosti, mozkové mlze a depresi.

Během středního věku se mohou samozřejmě objevit i další zdravotní potíže, které negativně ovlivňují libido. „Například artritida kyčelního kloubu může stát za bolestí při sexu, cukrovka a srdeční onemocnění za problémy s libidem apod.,“ dodává Faubionová.

Duševní a emocionální aspekty: Psychika sehrává při sexuální touze obrovskou roli. Ať už si žena v minulosti prožila sexuální či fyzické zneužívání, propadla návykovým látkám, depresi, úzkosti či ji její život provázel dlouhodobý stres, to všechno se může negativně odrazit na jejím sexuálním životě ve vyšším věku.

Svou negativní roli mohou sehrávat i nejrůznější léky včetně mnohých antidepresiv.

Harmonické stáří ve dvou bývá iluze

Vztahy a sex

Kvalita milování se po menopauze nemusí změnit

Vztahy a sex

Vztahy a partnerství: Sexuální život žen velmi významně ovlivňují i dramatické a znepokojivé změny ve vztazích. Může jít např. o rozvod nebo smrt partnera apod.

Ne vždy ale musí jít o tak dramatické změny. Někdy postačí, když jsou mezi partnery neustálé neshody a rozbroje.

Navíc některé ženy mohou být jednoduše zaneprázdněné jinými aspekty života - kariérou, péčí o děti či vnoučata apod. I to může mít dopad na jejich sexuální touhy a potřeby.

Společenské zvyklosti: Na sexuální život ženy má vliv i společnost - náboženské, kulturní, rodinné hodnoty apod. Některé ženy také mohou vnímat sex ve vyšším věku za něco špatného a společensky nevhodného.

Závěrem

Věk nemusí sehrávat v sexuální touze žen žádnou roli. Proto touží-li žena i po padesátce po uspokojivém sexu, neměla by se bát řešit svůj problém s odborníkem.

Vždy existuje řešení, jak si užít milování bez potíží a bez ohledu na věk.

Co je dobré vědět, než začnete po padesátce uvažovat o rozvodu

Vztahy a sex

Jak ženy prožívají krizi středního věku

Vztahy a sex

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám