Hlavní obsah

Jak strava ovlivňuje sexuální život žen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se řekne sexuální dysfunkce, většina lidí si vybaví mužské problémy různého druhu. Podobné potíže se ale nevyhýbají ani ženám. Ačkoli za nimi stojí různé potíže, prvotní základ mají mnohé podobný – nevhodnou stravu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Výskyt ženských sexuálních dysfunkcí bývá poměrně vysoký – trápí minimálně 40 procent populace. Ženám je stejně jako mužům často nepříjemné o podobných potížích mluvit, a tak je velmi pravděpodobné, že řada jejich problémů bývá málokdy správně diagnostikována a následně i léčena.

Je zřejmé, že sexuální zdraví úzce souvisí s celkovým zdravím. Záněty, infekce, mnohá závažnější onemocnění, to vše narušuje sexuální pohodu a zdraví. Jakkoli je v řadě těchto potíží prvotní spouštěč jiný, v mnoha dalších je následný problém ovlivněn aktuální stravou člověka, uvádí pro server Psychology Today profesor psychologie, neurovědy a molekulární virologie, imunologie a lékařské genetiky na Ohio State University Gary L. Wenk.

Jak odborník dodává, největším problémem jsou tzv. vysoce zpracované potraviny. Ty jsou často přeplněny tuky, solí či rafinovanými sacharidy. Navíc často právě podobné pochutiny typu sušenek, zmrzlin, burgerů, pizzy a podobně nabízejí nejen výraznou chuť, ale i cenovou a celkovou dostupnost.

Lékař celý měsíc konzumoval jen průmyslově zpracované potraviny, výsledek je děsivý

Zdraví

Jak mnozí lidé uvádějí, podobná jídla jedí právě nejen kvůli tomu, že jsou snadno dostupná, ale i proto, že jejich konzumace u nich posiluje pozitivní emoce, čímž si na nich vlastně vytvářejí závislost.

Již dřívější studie poukázala na fakt, že podobná strava má negativní vliv na mužskou sexuální aktivitu, role stravy v ženské sexuální aktivitě ale nebyla dosud podrobněji zkoumána.

Předběžné údaje na toto téma jsou sice stále omezené, ale i tak napovídají, že sexualita žen je výrazně ovlivněna nezdravým stravováním, které vede často k tzv. metabolickému syndromu, obezitě či poruchám příjmu potravy.

Metabolický syndrom je kromě jiného charakterizován zvýšenou inzulinovou rezistencí, hromaděním tukové hmoty v tepnách a dalšími jevy. Mezi ně patří i obezita, která má výrazný vliv na sexuální zdraví. Způsobuje vyšší úrovně zánětů v celém těle, což vede ke snížení hladiny oxidu dusnatého v krvi. V důsledku toho je snížen průtok krve do urogenitálního systému, což snižuje průtok krve klitorisem a úroveň sexuálního potěšení.

Hlavní důvody, proč se přejídáme

Zdraví

Že má obezita velký vliv na sexuální prožitky, potvrdila jednak studie u žen, které podstoupily tzv. bariatrickou operaci (zmenšení kapacity žaludku). Jejich sexuální život se poněkud zlepšil v době po zákroku a při držení snížené váhy díky konzumaci menších porcí jídla, jakmile se ale některé po čase opět dostaly na původní hmotnost, výhody zmizely.

Jiná studie se pak zaměřila na nízkokalorickou dietu u žen a pravidelné cvičení, díky kterým ženy snížily svou hmotnost – v tomto případě došlo k výrazně viditelnému zlepšení sexuálních prožitků.

Problémy sexuálního charakteru mnohem více zažívají i ženy s poruchou příjmu potravy. Pacientky, i pacienti, s bulimií bývají podle zjištění více impulzivní a zapojují se častěji do rizikového sexuálního chování, anorektici pak uvádějí sníženou vzrušivost i lubrikaci při sexu.

„Z několika nezávislých studií tak vyplývá, že udržení si zdravé hmotnosti ve spojení s vyváženou stravou může být potenciálně silným faktorem, který dokáže ochránit před sexuálními dysfunkcemi,“ dodává profesor Wenk.

Jak naplnit své sexuální potřeby, když partner bojuje s poruchou erekce

Vztahy a sex

Vaginismus: sexuální problém, který může rozbít vztah

Vztahy a sex

Reklama

Výběr článků

Načítám