Hlavní obsah

Tajemství péče o jemné vlasy aneb Když chybí objem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slabé a jemné vlasy jsou z velké části záležitostí dědičnosti. Problém tedy není v tom, že by vlasů bylo málo, ale jsou velmi slabé a tenké, často elektrizují a vypadají unaveně a bez lesku. Navíc se i více mastí a tím vypadají i velmi brzy unaveně a zplihle. O to důležitější je o takové vlasy správně pečovat.

Foto: Profimedia.cz

Každá třetí žena má vlasy o třetinu tenčí.

Článek

Obvyklá tloušťka vlasu je 0,07 mm. Každá třetí žena má ale vlasy o třetinu tenčí. Z velké části je to dáno geneticky, nicméně v průběhu života tento problém může postihnout každého, a to kvůli hormonálním změnám, nadměrnému stresu, ale i nemoci či drastickým dietám a stravě jako takové. V takovém případě často ale nejde jen o to, že jsou vlasy tenké, ale také i více vypadávají.

Mít přirozeně jemné vlasy tudíž ještě neznamená, že jich je na hlavě málo. Může tomu být přesně naopak, jen to na první pohled není zcela patrné. I proto je dobré naučit se o vlasy správně pečovat, tak aby vypadaly silnější a účes objemnější.

Jak jemným vlasům dodat na objemu?

Podle odborníků, pokud máte jemné vlasy, je dobré je mýt max. 2–3krát týdně a ve dnech mezi mytími vlasy důkladně kartáčovat (setřete tak přebytečný maz) a používat jen kvalitní suchý šampon.

Zlepšete zdraví svých vlasů, pokožky a nehtů

Styl

Vlasová péče

  • Použijte vždy šampon a kondicionér, které jsou přímo určeny pro jemné vlasy a zvětšení objemu.
  • Šampon vždy velmi jemně vmasírujte do vlasů a vlasovou pokožku nikdy nedrhněte.
  • Kondicionér nanášejte jen ve velmi malém množství a jen do konečků. (Vlasy nejblíže k pokožce hlavy se rychleji mastí a kondicionér navíc může způsobit ploché kořínky, což objem ještě více zmenší.)
  • Vlasy vždy vysušte jen velmi jemně ručníkem, poté použijte měkký turban z mikrovlákna.
  • Pokud si vlasy sušíte fénem, ​​sušte je pouze na 75 % – pro přidání objemu nakloňte hlavu dolů a vyfénujte vlasy u kořínků, abyste vlasům dodala skutečný objem.
  • Snažte se používat minimálně vlasové žehličky a další pomocníky na tepelný styling. Pokud už je musíte použít, tak vždy využijte i speciální přípravky chránící vlas před tepelnou úpravou.
  • Denně vlasy důkladně pročesávejte. Jednak tím budete stimulovat průtok krve v pokožce hlavy, což může podpořit růst vlasů, ale také se můžete vyhnout zacuchání vlasů, které vede k jejich lámání.
  • Používejte správný hřeben. Středně velký plochý kartáč i jemným vlasům dodá lesk. Objemu pak docílíte foukáním přes kulatý kartáč.
Foto: archív firem

Manufaktura Originální vlasový šampon Pivní kosmetika – regeneruje, zvyšuje lesk, dodává objem a lehký tužící efekt, 219 Kč; Yves Rocher Šampon pro větší objem vlasů, 199 Kč; Pantene Pro-V Miracles Rose Water šampon pro objem, 170 Kč; Kérastase Volumifique Bain Volume šampon pro jemné a zplihlé vlasy, 590 Kč; Sachajuan Volume Powder – pudr na vlasy pro objem od kořínků, 670 Kč; Paul Mitchell ExtraBody pro objem vlasů, šampon pro každodenní použití a pěna na vlasy, 949 Kč

Suchý šampon mezi mytími

Suchý šampon funguje tak, že absorbuje přebytečnou mastnotu na pokožce hlavy a nadzvedne vaše kořínky, aby vlasy vypadaly jako umyté. Jednak tak prodloužíte dobu mezi jednotlivými mytími, zároveň účesu dodáte na objemu.

Správně zvolený střih

Vlasy je dobré pravidelně stříhat, ideálně každých 6 týdnů, jelikož jemné vlasy jsou náchylnější k roztřepeným konečkům.

Dalším důležitým krokem je zvolit opravdu kvalitní střih, který také pomůže zakamuflovat malý objem a zplihlost.

Pokud máte dlouhé vlasy, nechte si je postupně sestříhat. Tento střih vnese do vlasů pohyb a okamžitě vytvoří o dost větší objem. Vždy je ale nejlepší se poradit s kadeřníkem, který každé ženě na mírů doporučí takové střihy, které se k ní hodí, a přitom i její jemné vlasy budou působit bohatým dojmem.

Správně zvolená barva

I správně vybraná barva může dodat vlasům objem a rozzářit je. Brunetkám sluší melír v teplých tónech, se kterým budou vlasy vypadat objemněji. Blondýnky naopak vyniknou v melíru ve světlých barvách. 

Kvalitní barva může i jemné vlasy posílit, ale je vždy lepší svěřit barvení do rukou odborníka než sahat po barvách v drogeriích, mezi kterými sice dnes lze nalézt kvalitní barvy, nicméně nikdy nebudou tak šetrné jako ty profesionální.

Styling

  • Se stylingovými přípravky to nikdy nepřehánějte. I když sáhnete po vlasovém tužidlu pro zvětšení objemu, pokud ho použijete moc, tak vaše vlasy zatíží, bude je tlačit směrem dolů a účes bude působit zplihle.
  • Opatrně přistupujte i k samotnému laku na vlasy. Pro zvětšení objemu jej do vlasů stříkejte zespodu, nazdvihnete tak jednotlivé prameny, navíc se zbavíte statického náboje ve vlasech.
  • Dalším dobrým tipem je čas od času změnit stranu, na které si češete pěšinku. Kořínky si nezvyknou na jednou polohu a budou více vzpřímené. Tento trik také přinese okamžitý objem.
  • Tupírování může též zvětšit objem, ale pokud se vám vlasy snadno třepí a lámou, pak na tuto techniku zapomeňte. Pokud tomu tak není, pak vlasy vždy tupírujte velmi pomalu a opatrně přímo u hlavy. Jakmile dosáhnete požadovaného objemu, sčešte nejvrchnější část do hladka.
  • Vhodnější alternativou tupírování jsou natáčky. Stačí natočit větší prameny vlasů kolem natáček a vlasy takto vyfénovat a nechat vychladnout. Přibližně za 20 minut natáčky sundat a každou vlnu pečlivě narovnat. Nakonec ještě vlasy zafixujte lakem.

Noční péče

Pokud chcete péči o jemné vlasy dovést k dokonalosti, pak přemýšlejte i nad výměnou povlaku na polštáři.

Stejně jako pro svou pleť, tak i pro vlasy nejlépe uděláte, když si pořídíte hedvábný povlak na polštář. Na hedvábí dochází k menšímu tření vlasů, a tedy i k jejich menšímu poškození. Vaše vlasy tak budou hned po ránu mnohem hladší.

Jak často byste si měli mýt vlasy

Styl

Jak zastavit vypadávání vlasů a podpořit jejich růst

Styl

Reklama

Související témata:
Jemné vlasy

Výběr článků

Načítám