Hlavní obsah

Jak často byste si měli mýt vlasy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco někdo má potřebu mýt si hlavu každý den, jiný zvládne bez umytých vlasů i 14 dní. Přestože se jedná o velmi individuální záležitost, velmi záleží i na přípravcích, které na mytí hlavy používáme.

Foto: Profimedia.cz

I mytí vlasů má svá pravidla.

Článek

Většina z nás je přesvědčená, že umýt si vlasy není žádná věda. Pravda je ale ta, že tomu tak vůbec není. Zatímco příliš časté mytí může vlasy vysušit a zmatnit, nedostatečné mytí může vést k zápachu a také vzniku lupů.

Podle dermatologa Anthony Rossiho je ideální, když si lidé myjí vlasy 1-2× týdně. Pokud ale mají vlasy odbarvované či po trvalé, pak je to vhodné i méně často, jelikož použité chemické látky vlasy vysušují a ty mají při častějším mytí tendenci k lámavosti či třepení konečků.

Naopak lidé s velmi mastnými vlasy budou mít potřebu mýt si je častěji. Zde ale velmi záleží na dalších faktorech. Důležitou roli např. sehrává věk. „V pubertě, kdy dochází k hormonálním změnám, je pravděpodobné, že se zvětší mazové žlázy. Dospívající pak často trápí akné a zároveň se jim více mastí vlasy,“ vysvětluje pro CNN Rossi.

Jak zastavit vypadávání vlasů a podpořit jejich růst

Styl

S vyšším věkem ale tělo produkuje mazu méně. Vlasy jsou pak mnohem více náchylnější k vysušení nebo lámání. Zvlášť když jsou přirozeně vlnité či kudrnaté, pak se myjí i po více než týdnu. Ale i u těchto vlasů platí, že by se kvůli zachování čisté a zdravé vlasové pokožky měly mýt alespoň každé dva až tři týdny.

Co dělat mezi mytím

O vlasy lze nicméně pečovat i mimo klasické mytí vlasů. Jde o česání, a to jak vlasů, tak vousů. Během česání dochází k přirozenému peelingu, kdy se z vlasové pokožky uvolňují odumřelé kožní buňky, což pokožce velmi prospívá.

Se suchými šampony opatrně

Nedávná americká studie prokázala, že až 70 % suchých šamponů obsahuje ve velkém množství nebezpečnou karcinogenní látku benzen.

Benzen se nachází v ropě a jeho nebezpečnost spočívá v tom, že může být příčinou anémie, jelikož poškozuje kostní dřeň a může souviset i s leukémií či rakovinou plic.

Společnost Unilever například na základě této studie začala z amerického trhu stahovat 19 svých značek suchých šamponů. Mezi nimi jsou Dove, Nexxus, Suave, TRESemmé či TIGI.

Používání suchých šamponů by i tak nemělo být příliš časté. „Obecně by se k těmto přípravkům mělo přistupovat jako k nouzovému řešení, kdy jsou vaše vlasy skutečně moc mastné a vy si je nestačíte umýt,“ doporučuje Rossi.

„Nečistoty se také uvolňují při masírování hlavy. Pokud si tedy nemůžete umýt vlasy a chcete vlasové pokožce ulevit, pak vyzkoušejte masáž hlavy. „Můžete také použít bezoplachový kondicionér nebo oleje na pokožku hlavy, které ji pomohou zvlhčit a vyživit,“ dodává lékař.

Fialový šampon jako vhodný pomocník na zesvětlené a blond vlasy

Styl

Vlasy lze také opláchnout jen čistou vodou bez šamponu. To odborníci doporučují zejména sportovcům, kteří se při cvičení potí, a tím pádem se jim vlasy taktéž více mastí. Podle nich je to mnohem zdravější než mýt denně vlasy šamponem.

Přebytečný maz kolem vlasové linie lze i jen setřít kosmetickými kapesníčky.

V případě, že chodíte často plavat do bazénu, pak se nestyďte používat plavecké čepice. Jde o to, že chlorovaná voda vlasy vysušuje a způsobuje jejich lámání. Čepicí vlasy ochráníte, a pokud ihned po jejím sundání vlasy umyjete šamponem a použijete i hloubkový kondicionér, pak vlasy ochráníte.

Kdy vyhledat odborníka?

Pokud vás delší čas trápí problémy s pokožkou hlavy nebo s vlasy, jako jsou lupy, vypadávání nebo lámání, je dobré nespolehnout se jen na péči kadeřníka, ale navštívit přímo dermatologa.

Anketa

Jak často si myjete hlavu?
Denně
14,3 %
Ob den
18,1 %
2krát týdně
31,5 %
Jednou týdně
27,3 %
Méně často
4,7 %
Podle potřeby
4,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 26583 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám