Hlavní obsah

Jak zastavit vypadávání vlasů a podpořit jejich růst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Růst vlasů stejně jako jejich vypadávání ovlivňuje celá řada faktorů, od dědičných predispozic přes stres, psychickou nepohodu, špatnou výživu až po hormonální nerovnováhu. Kromě genů lze ale vše pravidelnou, správnou péčí a stravováním ovlivnit. Poradíme vám, na co si dát pozor, co zařadit do jídelníčku a na co se zaměřit v samotné péči o vlasy.

Foto: Profimedia.cz

Pravidelnou péčí lze podpořit růst vlasů.

Článek

Řídnutí či zastavení růstu vlasů může potkat naprosto každého, bez ohledu na pohlaví či věk. Může za to celá řada faktorů, které kromě dědičných predispozic lze ve většině případů nějak ovlivnit.

Pro představu – vlas většinou povyroste o třetinu milimetru za den, každý měsíc v průměru o 1,25 cm, což za rok činí asi 15 cm. Zatímco někomu narostou delší vlasy za 2 roky, jinému za celých 7 let.

Růst vlasů se vždy čas od času na dva nebo tři týdny zastaví. Obvykle se tak děje jednou za devět měsíců. Poté se ale vlasy zase začnou postupně obměňovat.

Vlasy každých 5–7 let vypadávají. Vypadávání je přitom průběžné a ovlivňuje ho fáze životního cyklu vlasu. První, růstová fáze ovlivňuje finální délku vlasu, což je dáno geneticky. Druhá fáze je přechodová. Trvá dva až tři týdny a po celou tuto dobu vlasy nerostou ani neprodukují pigment. Poslední fází je vypadnutí vlasu.

Chyby, které děláme při péči o vlasy. Málo je myjeme, nefénujeme, žehlíme vlhké

Styl

Denně tak může vypadnout 50 až 80 vlasů. V den mytí hlavy se však tento počet může zvýšit až na celých 300. Obnova vlasů se začíná zpomalovat s věkem, kdy se začíná zkracovat aktivní období růstu a vlasy mění svou kvalitu.

Co ovlivňuje růst, vypadávání a kvalitu vlasů

  • Stres oslabuje vlasovou pokožku. Jestliže jsme pod tlakem, synchronizují se a urychlují cykly vlasových váčků, což může způsobit vypadávání vlasů.
  • Hormony. Zatímco u mužů hraje při vypadávání vlasů roli především dědičnost, konkrétně tzv. androgenetická alopecie, kdy vlasy vypadávají na základě poklesu hladiny testosteronu, u žen se tak nejčastěji děje při hormonální nerovnováze v důsledku těhotenství, porodu či menopauzy.
  • Špatná funkce štítné žlázy. Její nadměrná činnost vlasům rozhodně neprospívá, kromě znatelného úbytku se zhoršuje i jejich kvalita. Stávají se jemnějšími, křehčími, snadno se lámou a výjimkou není ani zvýšené maštění.
  • Anémie.
  • Stejně tak mohou vlasy začít vypadávat po prodělání infekce. Neděje se tak ale bezprostředně po prodělané infekci.
  • Vliv mohou mít i užívané léky, dle odborníků se problémy vyskytují zejména po užití cytostatik, imunosupresiv, antikoagulancií, antiepileptik nebo cholestatik. Někdy má na vypadávání vlasů vliv i špatně zvolená antikoncepce.

Jak podpořit růst vlasů a zastavit jejich nadměrné vypadávání?

V první řadě je dobré nalézt hlavní příčinu, proč dochází k řídnutí vlasů, a nebát se oslovit i odborníka – dermatologa či trichologa.

Jednou z metod, jak mapovat vypadávání vlasů, je provedení digitální dermatoskopie s možností uložení fotografie a porovnání stavu vlasové pokožky v čase. Při potřebě ověření diagnózy je možné udělat biopsii s dalším histologickým vyšetřením.

Dalším krokem v léčbě bývá obvykle provedení krevních odběrů, které by mohly odhalit přítomné endokrinní choroby, sníženou hladinu železa a dalších důležitých minerálů a vitaminů.

Správná výživa je přitom pro růst vlasů klíčová. Nedostatek hned několika živin, včetně některých vitaminů B (riboflaminu, biotinu, folátu a vitaminu B12), vitaminů D, C, železa a zinku, přispívá k vypadávání vlasů.

Příznaky nízké hladiny testosteronu, které by muži neměli nikdy podceňovat

Zdraví

Nejúčinnější složky v doplňcích stravy pro růst vlasů

  • Blokátory a inhibitory dihydrotestosteronu (DHT), přičemž DHT je molekula odvozená od testosteronu, která je zodpovědná za vypadávání vlasů. Mezi schválené patří minoxidil (částečně zvětšuje vlasové folikuly a prodlužuje růstovou fázi vlasů) či finasterid (snižuje množství hormonu dihydrotestosteronu v těle).
  • Biotin zlepšuje vypadávání vlasů zejména u lidí s alopecií.
  • Vitamin C je silný antioxidant, který má několik důležitých rolí, jež mohou ovlivnit zdraví vlasů. Jednak přispívá k syntéze kolagenu, který obsahuje aminokyseliny, které lze použít k tvorbě keratinu – důležité součásti vlasové struktury – a pak také zvýšení vstřebávání železa.
  • Vitamin D – jeho nedostatek je také spjat s vypadáváním vlasů.
  • Zinek je důležitý minerál, který podporuje imunitu a přispívá k syntéze DNA a hojení ran. Jeho nedostatek také může vést ke ztrátě vlasů.
  • Železo je důležitým minerálem pro mnoho tělesných funkcí, včetně přenosu kyslíku do tkání v celém těle. Nedostatek železa může vést k anémii a vypadávání vlasů, a to zejména u žen. Doplněním tohoto minerálu tak můžete podpořit růst vlasů.
  • Kolagen je protein, který podporuje zdraví vlasů.
  • Niacin prokazatelně pomáhá s kvalitou vlasů.
  • Kofein zlepšuje stimulaci vlasových folikulů, zejména při místní aplikaci.
  • Přeslička rolní prospívá k růstu vlasů díky obsahu křemíku a antioxidantů.
  • Ženšen obsahuje saponiny, u kterých bylo prokázáno, že podporují růst vlasů, a také gintonin, který může být vhodnou léčbou alopecie.
  • Saw palmetto neboli palma trpasličí je rostlina hojně používaná v doplňcích stravy pro muže. V mnoha přípravcích se kombinuje s extraktem z kořene kopřivy dvoudomé. Oba tyto extrakty jsou velmi často doplněny o minerály, konkrétně selen, který přispívá k normální spermatogenezi, a zinek, který přispívá k udržení normální hladiny testosteronu a plodnosti. Podle vědců navíc tento extrakt může blokovat 5-alfa-reduktázu (5AR), enzym, který přeměňuje testosteron na DHT, tudíž také může pomáhat zastavit vypadávání vlasů.
  • Methylsulfonylmethan (MSM) je sirná chemická sloučenina získaná z rostlin. Bylo zjištěno, že suplementace MSM vede k výraznému zlepšení vzhledu a stavu vlasů a nehtů.

Kosmetické přípravky podporující růst vlasů

Klíčovým faktorem u kosmetických přípravků je pravidelná a důsledná aplikace. Lidé si navíc musí uvědomit, že nic nefunguje okamžitě, tudíž je zapotřebí obrnit se trpělivostí, zejména u závažnějších potíží.

Jedná-li se pouze o příčiny, které vznikají mechanickým poškozením vlasů (fénování, barvení, žehlení, nešetrné mytí apod.), přípravky a správná péče poměrně rychle zafungují.

Foto: archív firem

Manufaktura Pivní kosmetika Aktivační sérum proti vypadávání vlasů, u žen i mužů významně podporuje také růst a hustotu vlasů, 479 Kč; Vichy Dercos Posilující šampon s Aminexilem, 399 Kč; APIVITA Tonic Women tonizující šampon pro ženy pro podporu růstu vlasů, Dr.Max, 519 Kč; Paul Mitchell Tea Tree Scalp Care tonikum stimulující růst vlasů, 1415 Kč; Manufaktura Pivní kosmetika Originální vlasový šampon, 215 Kč; Beautiful Hair by ANNA BRANDEJS – doplněk stravy pro krásné a zdravé vlasy, 1190 Kč; Allnature Zinek 25 mg doplněk stravy pro vlasy, nehty a pokožku, 99 Kč

Pokud se potíže týkají špatného prokrvení vlasové pokožky, je zapotřebí mnohem více času na zafungování, ale i intenzivnější péče. Kromě lymfatické masáže hlavy je dobré používat speciální séra pro zvýšení prokrvení.

Trápí-li vás masivní vypadávání či podezření na androgenní alopecii, tedy závažné onemocnění, měli byste v první řadě navštívit kožního lékaře, který nabídne komplexní řešení.

Naděje pro lidi s alopecií. Nový lék až u 40 % z nich nastartuje opětovný růst vlasů

Zdraví

Reklama

Související témata:
Padání vlasů

Výběr článků

Načítám