Hlavní obsah

Co je dobré vědět, než začnete uvažovat o estetických zákrocích na zpomalení stárnutí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože lidé často tvrdí, že krása není jen o vzhledu, pohled do zrcadla na tvář plnou jemných linek, vrásek a povadlých kontur může v mnoha z nás vyvolat smutek, úzkost a frustraci. Pohledem do zrcadla totiž konfrontujeme samy sebe, a pokud nejsme se vzhledem spokojeny, ovlivňuje to náš život mnohem více, než jsme si ochotny připustit.

Foto: Profimedia.cz

Stárnutí zastavit zcela nelze, ale zmírnit ano.

Článek

Obavy ze stárnutí se mohou zdát ve srovnání s jinými problémy světa triviální, ale to neznamená, že je dobré je znehodnocovat či se je snažit potlačovat, protože tyto pocity samy od sebe nikdy nezmizí.

Řešit svůj vzhled a snažit se projevy stárnutí zpomalit tak nemusí být vůbec známkou marnivosti, ale důsledkem lidské potřeby zachovat si svou roli ve společnosti.

Stárnutí zastavit zcela nelze, ale zmírnit ano

Dnešní ženy mají mnohem větší možnosti na poli zkrášlující kosmetiky i estetické medicíny než předchozí generace. Přesto na trhu není nic, co by zásadně ovlivnilo naši DNA, která sehrává důležitou roli v projevech stárnutí. Procesy stárnutí tak lze jen zpomalit pomocí nejrůznějších technologií, které posilují produkci kolagenu a elastinu a také dokážou zvrátit poškození pleti sluncem.

Šest základních kroků, které zařadit v péči o pleť do každodenní rutiny

Styl

Vždy je ale důležité myslet i na to, že každý jedinec stárne jinak a stejně tak i jeho pokožka reaguje různě na jednotlivé procedury. To znamená, že to, co funguje u jednoho, u druhého nemusí. Proto je dobré se vždy poradit s odborníkem a absolvovat jen takové procedury, které jsou vhodné přesně pro konkrétní typ pleti.

Možnosti domácí péče o pleť

Zpomalit stárnutí pleti mohou i nejrůznější kosmetické přípravky s vitamínem A (retinolem) a vitamíny C a E. Svou úlohu může sehrát i strava bohatá na omega-3 mastné kyseliny a antioxidanty. Do jídelníčku je tak dobré zařadit např. vlašské ořechy, tučné ryby či na antioxidanty bohaté bobulovité ovoce. Někteří dermatologové pak doporučují i LED světelnou terapii, která pomáhá minimalizovat stařecké skvrny a vrásky.

Samozřejmostí by pak měla být i každodenní ochrana před nebezpečným UV zářením, tedy používat přípravky s UV filtry, které opět pomohou předcházet vzniku pigmentových skvrn, vrásek a samozřejmě i rakoviny kůže.

Svou roli ale sehrává i duševní pohoda a prevence stresu, případně i řešení deprese.

Jak přístroje na bázi mikroproudu pomáhají zpomalit stárnutí pleti

Styl

Vypadat starší neznamená, že se musíte cítit starší

Každá z nás si může najít způsob, jak pečovat o své tělo, mysl a emoce, které mohou pomoci cítit se plné života a vitality. Můžete začít cvičit, dopřát si dostatek kvalitního spánku a nesmíte zapomínat ani na přátele a koníčky. Jsme společenští tvorové a udržování vztahů je pro nás velmi důležité, a to zejména během stáří. Studie z roku 2019 u 60letých lidí zjistila, že ti, kteří denně navštěvovali blízké přátele, měli o 12 procent nižší pravděpodobnost rozvoje demence než ti, kteří se viděli s jedním či dvěma přáteli jednou za několik měsíců.

Některé vrásky vznikají i díky úsměvu. Proto se samy sebe zeptejte, zda byste všechny dobré časy vyměnila za hladkou pokožku, protože i vrásky mohou být skvělým důkazem dobře prožitého života.

Závěrem

Estetické procedury mohou ženě pomoci se cítit lépe, byť zastavit stárnutí úplně neumějí. Vždy záleží na každé jednotlivě, do jaké míry vše nechá na přírodě, nebo se rozhodne pomocí nejrůznějších zákroků s přírodou bojovat.

Důležité je, aby ke všem zákrokům přistupovala s rozvahou a neměla přehnaná očekávání. Ta pak často vedou k tomu, že výsledek nevypadá přirozeně a v konečném důsledku může víc ublížit než pomoci.

Co všechno způsobuje, že po psychické i fyzické stránce stárnete rychleji

Zdraví

Retinol vyhlazuje vrásky a pomáhá s lepší regenerací pokožky

Styl

Reklama

Související témata:
Estetická medicína

Výběr článků

Načítám