Hlavní obsah

Zdravotní benefity koriandru a proč ho někteří lidé nemusí

Asijská kuchyně je u nás čím dál tím oblíbenější. Kari, polévky Pho nebo třeba oblíbený salát Bun bo Nam Bo. To všechno jsou recepty, jež se neobejdou bez koriandru, bylinky, která má spoustu zdravotních benefitů. Ne každému ale chutná, lidé ji buď milují, nebo doslova nenávidí.

Foto: Profimedia.cz

Koriandr setý

Článek

Koriandr je jednoletá rostlina pocházející z oblasti Středomoří a Blízkého východu. Obsahuje důležité živiny, jako jsou vitamín A, K a C. Dále také antioxidanty, které pozitivně působí na srdce.

Listy koriandru jsou jasně zelené a nejčastěji se používají v asijské, mexické a blízkovýchodní kuchyni. Mají specifickou citrusovou peprnou chuť.

Koriandr

Čerstvý koriandr není v obchodech příliš běžně k dostání. Snadno ho ale seženete ve velkých tržnicích. Čerstvý není příliš trvanlivý, v ledničce vydrží jen několik dní. Možným řešením tohoto problému je pěstovat si ho doma, je totiž velmi nenáročný. Bude dobře prospívat nejen na zahrádce či na balkoně, ale i v květináči na okně.

Výhody koriandru

Koriandr dodá vašemu talíři barvu, ale také důležité vitamíny. Čtvrtina šálku syrových listů koriandru poskytuje 16 % denní hodnoty vitamínu K, který podporuje zdraví kostí. Dále 5 % denní dávky vitamínu A a 2 % vitamínu C, jež jsou důležité pro zdravé fungování imunitního systému, a dalších antioxidantů.

Sbíráme a sušíme byliny na zimu

Styl

Obsahuje například polyfenoly, které působí protizánětlivě a mohou zabraňovat poškození buněk, jež by mohlo vést k předčasnému stárnutí a zvýšenému riziku různých onemocnění.

Tradiční medicína již dlouho používá části rostliny koriandru (včetně listů) na bolesti, záněty, gastrointestinální problémy a další obtíže.

Koriandr má také pozitivní vliv na trávení (působí například proti nadýmání), ničí škodlivé bakterie ve střevech a pročišťuje tak organismus. Při nechutenství se doporučuje připravit si čaj či odvar ze semen této netradiční byliny, zvyšuje totiž produkci žaludečních šťáv a podporuje tak chuť k jídlu.

Studie z roku 2022 publikovaná v akademickém žurnálu Molecules také prokázala, že tato bylina může mít pozitivní přínosy na kardiovaskulární zdraví. Konzumace koriandru totiž může pomoci regulovat krevní tlak a srdeční rytmus. Vědci se domnívají, že za tyto vlastnosti koriandr vděčí právě vysoké přítomnosti antioxidantů.

Ne každému chutná

Koriandr má specifickou chuť, a tak je mezi námi spousta lidí, kteří se mu vyhýbají. Podle odborníků může být důvodem i vůně koriandru, jež je lehce citrusová.

Jelikož jsou chuť a čich úzce propojeny, v ústech pak koriandr může připomínat mýdlo, zejména jedincům, kteří jsou citliví na aldehydy.

Anketa

Patříte mezi milovníky koriandru?
Ano
59,1 %
Ne
40,9 %
Celkem hlasovalo 1165 čtenářů.

Jak jíst koriandr

Díky své barvě je koriandr vnímán za velmi efektní bylinku, jež se používá zejména na dozdobení pokrmu. Nasekejte jej na drobno a posypte jím guacamole, tacos, saláty, fazole, smažené hranolky, ryby nebo třeba kari.

Z koriandru můžete také vyrobit vynikající pesto, olej, chutney nebo třeba oblíbenou salsu pico de gallo.

Pěstování koriandru v bytě i na zahradě. Jak na to

Zahrada

Reklama

Související témata:

Související články

Správně zpracovaná úroda chutná i v zimě

Cenné vitaminy a minerály ze sklizeného ovoce i zeleniny nám přijdou v chladných měsících vhod. Nasbírané houby okoření některá jídla a hutné polévky, bylinky...

Sbíráme a sušíme byliny na zimu

Srpen je skvělý měsíc pro sběr léčivých bylin. Až se na podzim a v zimě ozvou rýmy, nachlazení a různé dýchací potíže, mohou nám tito přírodní pomocníci...

Založte si kvetoucí apatyku

Povzbudit organismus, posílit paměť, ztišit nervy, to všecko bylinky umějí, a svedou toho ještě víc. Stačí se jen podívat, přivonět a dostaví se radost. Kdo by...

Výběr článků

Načítám