Hlavní obsah

Recepty na výtečné dalamánky, škvarkový a žitný chléb a tukové rohlíky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Křupavá kůrka chleba, měkoučké rohlíky, vůně linoucí se kuchyní… Také milujete domácí pečivo? Pod vedením skvělých manželů Vávrových ze slavné průhonické restaurace Hliněná bašta se vám určitě podaří i dalamánky nebo škvarkový chléb!

Foto: Petr Horník, Právo

Dalamánky

Článek

Dalamánky

V Hliněné baště vždy na uvítanou dostanete košíček s několika druhy pečiva včetně dalamánků a k němu báječné pomazánky.

INGREDIENCE
Omládek:
100 g vody
1 lžička ječného sladu (sladěnky)
15 g čerstvého droždí
130 g hladké mouky
Těsto:
200 ml vody
80 g bílého jogurtu
3 lžičky drceného kmínu
1 lžička anýzu
150 g pšeničné chlebové mouky
220 g žitné chlebové mouky
3 lžíce oleje
2 lžičky soli
hl. mouka na podsypání
Na posyp:
celý kmín
hrubozrnná sůl

POSTUP:

  1. Suroviny na omládek smíchejte metlou do hladkého těstíčka a zakryté utěrkou ho nechte 45 minut kynout v teple.
  2. Do hnětací mísy robotu vložte zbývající suroviny, přidejte vykynutý omládek a v robotu hákem vymíchejte těsto. Nechte ho opět v teple pod utěrkou kynout, asi hodinu.
  3. Vykynuté těsto vyklopte na pomoučněný stůl, rozdělte ho na stejné díly (přibližně 12–14). Nejlepší je si kousky odvážit po cca 73 gramech.
  4. Vytvarujte dalamánky a naskládejte je na plech s pečicím papírem, svrchu je nařízněte žiletkou. Nechte ještě chvilku kynout na plechu.
  5. Vykynuté pečivo postříkejte vodou, posypte kmínem a solí a upečte ve vyhřáté troubě na 220 °C, cca 8–9 minut. Při vložení plechu stříkněte na dno trouby vodu z rozprašovače.

K pečení chleba je zapotřebí mít svůj vlastní, jednou týdně živený kvas. Můžete ho získat také na www.pecempecen.cz, kde je kvásková mapa s kontakty na pekaře domácího chleba.

Zde vám každý daruje rád a zdarma díl kvásku.

Recepty na dobroty z tvarohu: Chačapuri, cheesecake, buchtičky a pomazánky

Recepty

Škvarkový chléb z kvasu

Foto: Petr Horník, Právo

Škvarkový chléb z kvasu

INGREDIENCE
Rozkvas:
40 g kvasu
160 g žitné chlebové mouky
150 ml vody
Chléb:
350 g pšeničné chlebové mouky
50 g sádla
150 ml vlažné vody
150 g škvarků
20 g restované suché cibule
2 lžičky kmínu
hl. mouka na podsypání
1 lžička soli
rýžová mouka nebo škrob na vysypání ošatky

POSTUP:

  1. S připraveným kváskem začněte pracovat večer, abyste mohli dopoledne péct. Udělejte rozkvas, probuzení kvásku: Rozmíchejte ho ve vlažné vodě, přidejte mouku a promíchejte. Zakryjte proti osychání a nechte v teple asi 12 hodin vykvasit.
  2. Ráno je kvásek dvojnásob naběhlý, přidejte k němu ostatní suroviny a hákem v robotu vypracujte těsto. Ne moc dlouho, bohatě stačí 2 minuty na pomalejší otáčky, pak 7 minut rychleji. Těsto bude lepivé, ale to je správně. Lehce ho poprašte moukou, přikryjte a dejte opět do tepla kynout na 2 hodiny.
  3. Těsto vyklopte na pomoučněnou pracovní desku. Pomozte si cukrářskou kartou nebo stěrkou. Pak ho zpracujte procesem zvaným překlápění: Těsto pomoučněnou rukou roztáhněte na co největší plochu, a pak překlápějte kraje k sobě. Překryjte ho pomoučněnou utěrkou a nechte 15 minut odpočívat.
  4. Tento překlápěcí proces opakujte třikrát. Takhle se do těsta dostává vzduch, odpočíváním nabývá na objemu a je tvárnější. Poté vytvarujte bochníček ve tvaru ošatky, vložte ho do ní švem nahoru. Ošatku si předem vysypte rýžovou moukou nebo škrobem. Těsto se na ni nebude lepit.
  5. Rozpalte troubu na 250 °C, na dno dejte plecháček s vodou. Nejlepší je mít v troubě rozpálený pizza kámen. Můžete ale použít i plech, který předem rozpálíte v troubě. Těsto na něj vyklopte z ošatky, potřete nebo rozprašovačem postříkejte slanou vodou a dejte péct.
  6. Dobré je při vložení troubu ještě zapařit rozprašovačem. Prvních 6 minut pečte chléb na 250 °C, pak snižte na 180–200° (každá trouba peče jinak). Pečte 40–45 minut.
  7. Hotový chléb nechte vychladnout na mřížce, aby se nezapařil, teprve pak ho krájejte.

Kuřecí maso: recepty na thajské kari, ohnivá křídla, prsa piri piri a roládu

Recepty

Tukové rohlíky

Foto: Petr Horník, Právo

Tukové rohlíky

INGREDIENCE
500 g hladké mouky
15 g droždí
260 ml vody
15 g sladěnky
65 g změklého sádla (část lze vyměnit za máslo)
2 lžičky soli
na potření: 1 vejce, 2 lžíce mléka
na posypání: hrubozrnná sůl

POSTUP:

  1. Připravte omládek: ze surovin odeberte 100 ml vlažné vody, sladěnku, droždí a 140 g mouky, promíchejte metličkou a nechte na teplém místě kynout asi 45 minut.
  2. Zbývající suroviny dejte do díže od robota, přidejte omládek a vypracujte hnětacím hákem těsto.
  3. Vykynuté těsto rozdělte na díly po 70 gramech, vytvořte bulky a nechte je 10 min. odpočívat. Pak je rozválejte na trojúhelníky a smotejte rohlíky. Krajní rohy nesmí být tenké do ostré špičky, připalovaly by se.
  4. Rohlíky naskládejte na plech, potřete vejcem vyšlehaným s mlékem, hrubozrnnou solí a nechte je ještě 5 minut kynout.
  5. Pečte ve vyhřáté troubě na 220 °C. Při vkládání zapařte troubu vodou z rozprašovače. Pečte cca 6 minut, do barvy.

Tip: Vykynuté těsto můžete rozdělit na tři díly, nechat je 10 minut odpočinout, pak rozválet na kulaté placky, ty rádýlkem rozkrojit každou na 6 trojúhelníků a z nich stočit rohlíky.

Recepty z tradičních zimních surovin

Recepty

Semínkový žitný chléb

Foto: Petr Horník, Právo

Semínkový žitný chléb

INGREDIENCE
Rozkvas:
40 g žitného kvasu
200 ml vlažné vody
180 g celozrnné žitné mouky
K rozkvasu na těsto:
300 ml vody
200 g celozrnné žitné mouky
120 g žitné chlebové mouky
25 g mletého semínka (lněné nebo směs)
25 g sezamového semínka
25 g slunečnicového semínka
2 lžičky soli
2 lžičky drceného kmínu
K přípravě:
mouka na podsypání
sádlo nebo olej na vymazání formy

POSTUP:

  1. Kvas rozmíchejte ve vlažné vodě, přidejte mouku a promíchejte. Nechte vzejít.
  2. V díži od robota pak spojte suroviny s nakynutým kváskem a vypracujte hákem těsto. Mouku nedávejte hned všechnu, vždy si dejte čtvrtinu na stranu a přidávejte ji po troškách, až je těsto akorát. Každá mouka pije vodu jinak.
  3. Vypracované těsto nechte přikryté kynout na teplém místě asi 2 hodiny, výrazně zvětší objem.
  4. Těsto vyklopte na pomoučněný vál. S čistým žitem se hůř pracuje, když je těsto hezky nakynuté, tak ho už nemusíte překlápět. Lehce ho zpracujte a nakrájejte bochánky velikostně k připraveným formám.
  5. Formy vymažte tukem, lehce vysypejte moukou a vložte do každé váleček těsta, do dvou třetin formy. Nechte kynout pod utěrkou další 2 hodiny v teple.
  6. Chleby postříkejte rozprašovačem na povrchu slanou vodou a vložte do trouby na 220 °C. Po pěti minutách stáhněte na 200 °C a pečte dalších 30 minut. Na posledních 5 minut můžete chléb z formy vyklopit na plech a dopéct na křupavější kůrku.

Tip šéfkuchaře: Dobrá finta je vytvořit si z trouby rozehřáté na 40 °C a misky s horkou vodou na dně kynárnu s uzavřeným teplým a vlhkým prostředím, kde těsto krásně vykyne.

Recepty z hovězího masa: tatarák, stroganoff, žebra a trhané maso

Recepty

Paté & rillettes: Recepty na paštiky a masové pomazánky

Recepty

Mohlo by se hodit na Zboží.cz: Kuchařky a nápoje

Reklama

Související témata:
Domácí pečivo

Výběr článků

Načítám