Článek
Opečené bramborové škubánky s mletým mákem, tvarohem, moučkovým cukrem a rozpuštěným máslem
| INGREDIENCE | 
|---|
| 1 kg brambor | 
| 350 g hrubé mouky | 
| 150 g moučkového cukru | 
| 100 g sádla | 
| 150 g mletého máku | 
| 200 g másla | 
| 250 g měkkého tvarohu | 
| sůl | 
POSTUP:
- Oloupané, nakrájené brambory na kostičky uvaříme v osolené vodě do poloměkka, polovinu vody z uvařených brambor scedíme do misky a necháme bokem.
 - Do brambor přidáme hrubou mouku a na mírném plameni necháme pařit po dobu přibližně 10 min.
 - Poté uhněteme v hladké těsto. Podle potřeby můžeme přilévat zbylou vodu z brambor nebo přidat hrubou mouku.
 - Z těsta tvarujeme noky (nebo placičky) pomocí lžíce, kterou jsme si omastili v másle nebo sádle.
 - Noky poté opečeme dozlatova na sádle.
 - Opečené noky posypeme moučkovým cukrem, mletým mákem, přidáme tvaroh a polijeme rozpuštěným máslem.
 
Tip: Škubánky můžeme udělat i naslano. Stačí si orestovat cibulku na sádle a celé posypat opraženou slaninou.
Cukety plněné mletým masem, rajčaty a čerstvou bazalkou

Cukety plněné mletým masem
| INGREDIENCE | |
|---|---|
| 500 g mletého masa (hovězí, vepřové) | 50 g rajčatového protlaku | 
| 50 g cibule | 200 g tvrdého sýru | 
| 1 kg čerstvých cuket | 2 stroužky česneku | 
| 150 g drcených rajčat | 50 ml oleje | 
| 20 g mleté papriky | sůl, pepř, cukr | 
POSTUP:
- Nakrájíme najemno cibuli a zpěníme ji dozlatova na oleji. Přidáme mleté maso, česnek a orestujeme.
 - Přidáme mletou papriku, rajčatový protlak, sůl, cukr, pepř, drcená rajčata, bazalku a znovu krátce orestujeme. Podlijeme vodou nebo vývarem a za občasného podlévání dusíme doměkka.
 - Čerstvé cukety rozřízneme napůl a vydlabeme dužinu. Tu nakrájíme na malé kousky a přidáme do směsi.
 - Hotovou masovou směs vložíme do vydlabaných cuket, posypeme nastrouhaným sýrem a zapečeme v rozehřáté troubě na 200 °C zhruba 25 min.
 
Tip: Cukety můžeme plnit různými druhy masa nebo také vyzkoušet vegetariánskou verzi s kuskusem.
Kynuté buchty s makovou a povidlovou náplní

Kynuté buchty
| INGREDIENCE | |
|---|---|
| 400 ml plnotučného mléka | Na náplň: | 
| 200 g krupicového cukru | 300 g švestkových povidel | 
| 21 g droždí | 300 g mletého máku | 
| 550 g hladké mouky | 100 g moučkového cukru | 
| 250 g másla | 20 ml rumu | 
| 1 žloutek | sůl | 
POSTUP:
- Do 100 ml vlažného mléka přidáme 20 g krupicového cukru, rozdrobené droždí a necháme 15 min. odpočinout.
 - Do mouky přidáme 100 g rozpuštěného másla, špetku soli, 100 g krupicového cukru, žloutek, vzešlý kvásek, podle potřeby mléko a důkladně uhněteme v hladké těsto, které necháme nakynout nejméně hodinu v pokojové teplotě pod utěrkou.
 - Mletý mák uvaříme ve 100 ml mléka, 80 g krupicového cukru do zhoustnutí a necháme vychladnout. Švestková povidla důkladně rozmícháme s rumem.
 - Vykynuté těsto rozválíme asi na centimetr silný plát, ze kterého vykrojíme nožem čtverečky nebo hrníčkem kolečka a na každý kus těsta klademe povidla nebo mák.
 - Těsto s náplní důkladně zabalíme, vytvarujeme buchtu, kterou pomažeme ze všech stran rozpuštěným máslem, přendáme do vymazaného pekáče a necháme dalších 5 min. vykynout.
 - Buchty pečeme v předehřáté troubě na 160 °C cca 30 min. dozlatova.
 - Hotové buchty potřeme zbylým rozpuštěným máslem a necháme vychladnout.
 
Tip: Buchty můžeme plnit různými náplněmi, například jablky s tvarohem, čerstvými švestkami a tvarohem. Pokud připravujeme buchty i pro děti, můžeme rum vynechat. Naopak přidáme další sezonní ovoce, jako jsou třešně, borůvky nebo jahody, přímo do povidlové náplně. To dodá buchtám ještě větší pestrost a osvěžující chuť.
Obrácený rajčatový koláč ze špaldové mouky

Obrácený rajčatový koláč
| INGREDIENCE | |
|---|---|
| Na náplň: | Těsto | 
| 2 lžíce másla | 200 g špaldové hladké mouky | 
| 2 velké červené cibule | 100 g másla | 
| 200 g pórku | 3/4 lžičky soli | 
| 2 lžíce cukru krystal nebo krupice | 1 žloutek | 
| cca ¾ kg rajčat | 5-6 lžic vody | 
| 1/2 lžíce moučkového cukru | |
| sůl podle chuti | |
| 1 vejce na potření | |
POSTUP:
- Máslo na těsto použijeme rovnou z lednice, stejně tak použijeme i studenou vodu. Všechny suroviny zpracujeme a dáme na hodinu do lednice.
 - Omytá rajčata rozpůlíme, vložíme je do pekáčku řeznou stranou dolů a posypeme moučkovým cukrem. Pečeme je v předehřáté troubě na 200 stupňů asi 20 minut.
 - Z vychladlých rajčat vymáčkneme ještě zbytek šťávy a rozložíme do nízkého kulatého plechu. Lehce osolíme a můžeme i opepřit.
 - Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme cukr, na půlměsíčky nakrájenou cibuli a necháme lehce zkaramelizovat. Přidáme nakrájený pórek a hned sundáme z plotýnky, dosolíme a popřípadě přidáme ocet.
 - Vychladlou dochucenou směs rozložíme na rajčata.
 - Těsto vyválíme zhruba o 2 cm větší, než je forma, okraje zastrčíme do formy za rajčata.
 - Potřeme rozšlehaným vejcem, propíchneme vidličkou a pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů 25 až 30 minut – dozlatova.
 - Vlažný koláč otočíme pomocí talíře a podáváme.
 
Bramborové minikarbanátky s dipem

Bramborové minikarbanátky
| INGREDIENCE | 
|---|
| 6 středních brambor | 
| 2 malé cukety | 
| 2 svazečky pažitky | 
| vejce | 
| 5 lžic ovesných vloček | 
| 4 lžíce slunečnicového oleje | 
| 1 kelímek skyru | 
| sůl a pepř | 
POSTUP:
- Do osolené vody dáme vařit brambory ve slupce.
 - Zatímco se brambory vaří, nastrouháme cuketu, lehce ji osolíme a necháme, aby pustila vodu. Tu pak slijeme, cuketu smícháme se skyrem, dosolíme, opepříme a přidáme i část pažitky.
 - Uvařené brambory poté rozmačkáme, přidáme k nim vejce, ovesné vločky, zbytek pažitky a sůl a dobře promícháme.
 - Ze vzniklého těsta vytvoříme asi 12 malých karbanátků, každý opékáme na pánvi asi dvě minuty z obou stran. Opečené karbanátky pak vložíme na talíř s ubrouskem, aby se vsákl přebytečný olej.
 - Ihned servírujeme s již připraveným dipem.
 
Noky po uhlířsku

Noky po uhlířsku
| INGREDIENCE | 
|---|
| 500 g brambor | 
| 100 g polohrubé mouky | 
| vejce | 
| sůl | 
| 2 střední cibule | 
| uzenina dle libosti | 
| sádlo nebo olej | 
POSTUP:
- Brambory oloupeme a rozkrájíme na tradiční kostičky. Dáme vařit do osolené vody.
 - Uděláme si noky. Smícháme mouku, vejce a sůl. Těsto by nemělo být příliš tuhé, ale ani řídké. Budeme-li chtít noků více, přidáme mouku a případně vajíčko.
 - Pomocí lžíce nabíráme hromádky a vkládáme do horké vody. Hotové noky by měly vyplavat – zhruba po 5 minutách.
 - Brambory promíchané s noky scedíme a přendáme na talíř.
 - Na sádle opečeme dozlatova cibulku, následně na té samé pánvi opečeme uzeninu.
 - Na závěr k nokům a bramborám přimícháme opečenou cibulku s uzeninou.
 
Může se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky a nápoje







