Článek
Presovaný bůček se zelným salátem
INGREDIENCE
| 1 kg vepřového boku | 
| 500 ml černého piva Svijanská kněžna | 
| palička česneku | 
| 2 feferonky | 
| 2 lžíce kmínu | 
| sůl, pepř | 
| (mletá sladká paprika + další česnek) | 
| Salát: | 
| velká miska nakrouhaného syrového bílého zelí | 
| středně velká červená řepa | 
| 1/2 šálku jemně nastrouhaného křenu | 
| sůl, cukr, ocet | 
Postup:
- Kůži na bůčku nakrájejte do mřížky. Maso prosolte a vetřete do něj prolisovaný česnek.
 - V pekáčku (nebo v pomalém hrnci) ho podlijte pivem, okmínujte, přikryjte a velmi zvolna pečte doměkka (až 4 hodiny, 100 °C).
 - Upečený bůček zabalte do potravinové fólie, ještě před tím ho můžete potřít prolisovaným česnekem a obalit ve sladké paprice. Balíček položte na prkénko, zatižte a stlačený nechte vychladnout.
 - Podávejte studený, nafilírovaný (nakrájený na tenké plátky) ostrým nožem.
 - Salát: Zelí spařte vroucí vodou a propláchněte studenou. Nechte okapat, poté promíchejte s nahrubo nastrouhanou uvařenou červenou řepou a křenem. Ochuťte solí, cukrem a octem.
 
| Tip autorky: Pivní polévka z výpeku | 
|---|
| Na sádle nebo oleji orestujte cibuli, nastrouhanou bramboru a cuketu. Zalijte černým pivem, když přejde varem, přidejte výpek z bůčku. Vařte do změknutí brambor. Poté přilijte kelímek sladké smetany a polévku rozmixujte na hladký krém. Na závěr dochuťte solí a pepřem a přidejte nakrájené syrové žampiony a pažitku. | 
Guláš na pivu se žampiony

Guláš na pivu se žampiony
INGREDIENCE
| 800 g kližky | 1/2 až 1 l piva Svijanský baron | 
| 4 velké cibule | 1/2 sáčku mleté sladké papriky | 
| 2 lžíce protlaku | 4 stroužky česneku | 
| 2 rajčata | 2 krajíce tvrdého chleba | 
| 2 zelené papriky | feferonka nebo trocha chilli | 
| 100 ml oleje (nebo sádlo) | sůl, pepř, 2 bobkové listy, špetka kmínu, lžíce majoránky | 
Postup:
- Cibuli nakrájejte nahrubo. Polovinu zvolna restujte na oleji do tmavě zlaté barvy, druhou polovinu odložte na později.
 - Cibuli shrňte na stranu a na volné dno přihoďte maso nakrájené na větší kostky. Jakmile se maso zatáhne, osolte, zarestujte rajský protlak, přisypejte papriku a druhou půlku cibule spolu s očištěnými paprikami a spařenými oloupanými rajčaty vcelku.
 - Přidejte zbytek koření (kromě majoránky), zamíchejte a podlijte pivem.
 - Nechte táhnout velmi zvolna pod pokličkou tři až čtyři hodiny, až je maso úplně měkké. Hlídejte, aby se guláš nepřipálil, a průběžně ho podlévejte vodou nebo pivem.
 - Nakonec vyndejte rajčata a papriky, rozmixujte je a vraťte do guláše, který zahustíte ještě jemně nastrouhaným chlebem. Dochuťte česnekem a majoránkou. Guláš můžete uvařit také v pomalém hrnci, v časové tísni i v papiňáku.
 
Tvarohový quiche
Slaný koláč je skvělý k pivnímu posezení. Můžete ho připravit z listového nebo pivního těsta. Pivní těsto se hodí i k pečení nasladko, připravíte z něj štrúdl i jablečné nebo tvarohové šátečky.

Tvarohový quiche
INGREDIENCE
| Těsto: | 
|---|
| 300 g hladké mouky | 
| 120 g másla nebo ztuženého rostlinného tuku | 
| 170 ml piva | 
| špetka soli | 
| Náplň: | 
| 250 g tvarohu | 
| 2 vejce | 
| 100 g parmazánu | 
| hrst listového špenátu | 
Postup:
- Pivní těsto: Mouku promíchejte se špetkou soli, nastrouhaným máslem a pivem. Hnětačem vypracujte hladké těsto.
 - Vytvarujte kouli, zabalte ji do fólie a nechte asi 20 minut odležet.
 - Z těsta vyválejte dvě placky, vyložte jimi nízké dortové formy a navršte na ně náplň.
 - Náplň: Tvaroh rozšlehejte s vejci a nastrouhaným sýrem, nakonec přimíchejte nahrubo nasekaný špenát.
 - Koláče pečte asi 20 až 25 minut na 180 °C.
 
Pivní paštika
Kombinace piva a rumu dodá paštice vynikající chuť. Aromatický tuzemák vyhrává i nad velmi kvalitním koňakem.

Pivní paštika
INGREDIENCE
| 500 g krůtích jater | 
| 2 střední cibule | 
| 250 ml piva (Dvacítka Svijany) | 
| velký panák tuzemáku | 
| 200 ml smetany | 
| 100 ml sádla | 
| pepř | 
| sůl | 
| sáček želatiny v prášku | 
| Možnosti ochucení: | 
| zelený pepř | 
| 3 lžíce brusinkového kompotu | 
| hrst vlašských ořechů nebo mandlí | 
| česnek | 
| bylinky – rozmarýn, tymián | 
Postup:
- Na čtvrtině sádla zpěňte nakrájenou cibuli.
 - Přidejte játra a osmahněte je ze všech stran, poté zalijte rumem, odpařte a přilijte pivo.
 - Opepřete čerstvě mletým pepřem a duste přibližně deset minut. Průběžně míchejte.
 - Odstavte z plotny a přilijte smetanu, osolte, poté směs rozmixujte na hladkou kaši.
 - Do horké směsi vmíchejte po troškách želatinu a míchejte, až se rozpustí. Tento základ můžete rozdělit na tolik částí, kolik chcete mít příchutí. Do každé části přimíchejte zvolenou příchuť (zelený pepř, brusinky atd.).
 - Paštiky nalijte do formiček a povrch zalijte rozpuštěným zbylým sádlem, paštika tak neoschne. Ozdobte přísadami, tak poznáte, jak která paštika chutná. Dejte vychladit.
 
